Vad säger dagens biskopar?

Hittade följande påminnelse på POSK:s hemsida:

Så här sa ärkebiskop KG Hammar, med instämmande från de övriga biskoparna, vid kyrkomötet 1999:

[…] Vi tycker att det vore väldigt illa med direkta val över det lokala planet. Vi tror inte på det. […] Det gemensamma skälet är att direktval lokalt och indirekt val i övriga nivåer ger bättre uttryck för vad vår kyrka är för någonting. Det är det här med teckenkaraktären som kommer tillbaka igen.

Ju mer avlägsna människor i vårt samhälle är från vår kyrka, desto viktigare är det att vi använder alla till buds stående medel att uttrycka vad vår kyrka är för någonting. Det kan man bland annat göra med valsystem […] Dessutom ger ett direktval lokalt uttryck för att det är där människors engagemang och närhet osv. är förutsatt i vår kyrka, i första hand. Som en information.”

Det har flutit mängder av vatten under broarna, sen beslutet togs och systemet direkta val på alla nivåer kvarstår. Eller är verkligen så? Beslöt inte det senaste kyrkomötet med stor majoritet om en ny beslutsstruktur för Svenska Kyrkan? Jomenvisst är det så! Kyrkomötet beslöt om indirekta val till en stor del av landets församlingar!

Kyrkomötets majoritet kan sägas vara mycket konsekvent över tid i sina ställningstaganden. Den politiska makten får det inte ruckas på!

Som sagt. Vad säger dagens biskopar?

Här kan ni ta del av Frimodig kyrkas reservation till beslutet vid kyrkomötet 2012. Förövrigt den enda inlämnade reservationen mot beslutet. Något att tänka på till kyrkovalet i höst. Det gjorde jag!

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: