Bör åsikten bakom handlingen kritiseras?

Den senaste tiden har det skrivits mycket kring händelsen med handhälsningen i Trollhättan. Om jag förstått saken rätt, har en muslimsk man vägrat att ta en kvinnlig arbetsledare i handen, när hon räckt fram den till en hälsning. Händelsen slutar med att den kvinnliga arbetsledaren får kritik av sin arbetsgivare och mannen får ekonomisk gottgörelse för kränkningen.

Den efterföljande diskussionen har dels handlat om skilda hälsningstraditioner i allmänhet och dels om religiöst motiverade hälsningstraditioner. För mig är frågan på ett plan enkel. Folk får hälsa som de vill, det är inte en fråga där jag bör styra. Men samtidigt får jag nog säga, att det är en ytterst märklig uppfattning, att inte kunna handhälsa på en kvinna för att hon anses oren. Då får handlingen, att inte ta en kvinna i hand vid en hälsning, en djupare innebörd, än bara vara en kulturellt betingad hälsningstradition. Eftersom jag är erkänt misstänksam av mig, ställer jag mig direkt frågan. Vilka andra handlingar, i kontakter med kvinnor, kan tänkas påverkas av värderingen, att kvinnor är orena? Det här kanske ger en fingervisning om varför det existerar en muslimsk kvinnokamp i Sverige och runt om i världen?

Nu har jag ställt frågan och min ståndpunkt är nog, att värderingen, att inte kunna handhälsa på kvinnor för att de är orena, bör och ska kritiseras.

Alla delar inte min uppfattning: http://dagensseglora.se/2013/06/05/pinsamt-enogd-handslagsdebatt/

Andra uppfattningar är jag klart påverkad av: http://blogg.passagen.se/kristenopinion/entry/%C3%A4r_det_verkligen_s%C3%A5_komplext

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 Responses to Bör åsikten bakom handlingen kritiseras?

 1. Mattias Irving skriver:

  Många muslimska kvinnor tar ju inte gärna män i hand heller så jag ställer mig mycket tveksam till ordvalet som kablats ut, att kvinnor skulle vara ”orena”. Det handlar snarare om könsseparatism, i många fall.

  Vill även poängtera att skadeståndet inte handlade om att det var ”kränkande” att förväntas hälsa på ett visst sätt, utan att det handlade om att personen förvägrades en anställning bara på grund av att han ville hälsa på ett annat sätt än genom handslag.

 2. LeoH skriver:

  Visserligen är det fullt möjligt att jag läst helt fel eller att tidningarna förvrängt händelseförloppet, men om någon säger sig behöva tvätta händerna när han tagit en kvinna i hand, då tyder det på en upplevelse av orenhet.

 3. Leif Lindau skriver:

  Jag måste ge Mattias Irving rätt här. Det kan ju inte vara myndighetens rätt att bestämma hur de anställda ska uppföra sig . så länge det är inom lagens ram. T ex så måste väl en anställd som tillhör en av våra minoritetsgrupper få hälsa med ett käckt ”Tjena Svennehoran”, det är ju ett fullt lagligt sätt att hälsa en svensk ur majoritetsgruppen, och mycket modernt har jag förstått. .

 4. LeoH skriver:

  Försöker du vara lustig, Leif?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: