Vad var det vi sa och vad fortsätter vi att säga?

Läser i DN att CIA äntligen medger att USA orkestrerade kuppen mot den folkvalde Mohammed Mossadeq i Iran 1953. Orsaken var det vanliga. Mossadeq nationaliserade oljan och det kunde inte USA och britterna acceptera. Metoderna att undergräva regimen ställning var också förunderligt dagsaktuella. Lögnkampanjer, organiserandet av missnöjesdemonstrationer och politiskt stöd till den blivande diktatorn shahen Reza Pahlavi.

Jag var för ung 1953 för att ha några minnen av händelsen, men kuppen i Iran var en av en de första av USA:s förbrytelser jag fick lära mig när jag blev politiskt engagerad i ungdomsåren. För den CIA-orkestrerade kuppen i Iran var ju ingen engångshändelse, utan den följdes av otaliga liknande händelser runt om i världen.

Den 11 september får vi återigen påminna oss kuppen i Chile 1973. President Allendes regering nationaliserade bl. a kopparindustrin i Chile. Sådana åtgärder var och är fortfarande fullständigt förbjudna om USA får bestämma. Jag minns hur Metallverken i Västerås inte betalade Chile för den koppar de köpt från Chile, med motiveringen att äganderätten inte var klarlagd. Självfallet började det florera rykten, orkestrerade av CIA, om att Allende önskade införa en kommunistisk diktatur. Medelklasskvinnor demonstrerade med tomma kastruller på gatorna för att visa hur ett hungrigt folk ville bli befriade. De blev bönhörda militärkuppen kom och fick stöd av USA. Kissinger lär ha sagt att händelserna i Chile skulle visa andra länder i Sydamerika vilket priset skulle bli om de skulle försöka sig på samma sak som folket i Chile.

Så har det fortsatt. Vi ser spåren i Libyen och Syrien. Vi kommer att få se det många andra länder i framtiden. Varje land som försöker undergräva USA:s militära och ekonomiska makt, kommer att drabbas av USA:s destabiliseringspolitik. President Obama med sina drönare agerar i en mycket välbekant statsterroristisk tradition.

Visst har jag kallats för USA-hatare genom åren, men tillmälen förändrar inte verkligheten. Sanningen finns där och kommer upp till ytan förr eller senare.

Tack Joar och Sindre att ni i år igen påminde mig om kuppen i Chile. Morfar är både glad och stolt över så kloka barnbarn! Det är inte alla gamla gubbar förunnat!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: