Psalm vid kvällsandakten i en orolig tid

Nu sjunker bullret

Nu sjunker bullret och stressen släpper.
Din änglavakt våra mödor bär.
/:O Gud, välsigna med nattens vila
det folk vars mening du ensam är:/

Låt rätten blomma
där orätt råder!
Gör fången fri och bryt våldet ned!
/: När natten faller,
låt kyrkan vaka
och mänskan hålla med mänskan fred:/

Psalm 192

Text L. Thunberg 1973 Musik: svensk folkmelodi

7 Responses to Psalm vid kvällsandakten i en orolig tid

 1. Marginalanteckning: Den där folkmelodin är i princip samma (fast vemodigare) som i sången ”Det var så roligt, jag måste skratta”.

 2. LeoH skriver:

  Där ser man. Varje dag lär man sig något nytt.

 3. Andreas Holmberg skriver:

  Håller inte med om att det skulle vara samma melodi. Däremot går psalmen faktiskt att sjunga till Lennart Hellsings skojiga låt (om man skippar repriserna). Och vice versa (men det låter tragiskt).

  I Finland sjungs psalmen med en tredje vers:

  ”Och vaka, Kristus, med oss i natten!
  Ditt ord är ljuset, det lyser klart.
  //: Och tvivlets dimmor för det ska vika,
  din morgon gryr över världen snart ://”

 4. Andreas Holmberg skriver:

  Håller f.ö. med dej Leo om att det fortfarande – ja, inte minst nu – finns mycket mörker i världen. Och det värsta är att vi inte vet hur vi ska komma tillrätta med det. Inte ens fredspristagaren. Hur tänder vi ett ljus på bästa sätt – utan att göra ont värre eller vanmäktigt passiviseras?

  Tänker ibland på Ragnar Jändels dikt om Danko, vars slutstrof står på Norrskensflammegraven på Innerstadens kyrkogård i Luleå:

  ”Det är ej en saga, Gorkijs dikt om Danko, ynglingen som dog för världens mörkers skull. Än när natten bidar och när stormen sjunger, fladdrar hjärtats gnistor över jordens mull.”

  Det skulle alltid vara tagetes på den graven. Ibland tänkte jag att kunde kommunisterna gilla de vackra raderna om Danko, kunde de väl lika gärna ha tagit något om en Annan som också dog för världens mörkers skull… (Ragnar Jändel skrev ju också den fina dikten Kristus, som var påtänkt för 1937 års psalmbok).

 5. LeoH skriver:

  Brukar inte Dag Sandahl skriva? ”Det var inte bättre förr, men det är värre nu.” Det får vara hur det vill med den saken, jag har upptäckt att jag börjat använda uttrycket.

  Socialismen och kommunismen har behov av osjälviska hjältar före revolutionen. Ideologin får inte åberopa himmelska krafter, utan människans framgång är vårt eget verk. Till socialisternas förvåning blir inte människan bättre bara för ett förtryckarok blivit avkastad. Nya ok läggs på människor, för att skydda oss mot oss själva. Jesus har ingen plats i den ekvationen. Ändå förklarar kristendomen hur vi människor är på ett sätt som kommunister och socialister bara kan ana.

 6. Alma-Lena skriver:

  Dag Sandahl och jag har inte mycket gemensamt, men detta uttryck har vi båda lånat av Claes Eriksson i Galenskaparna och använder flitigt för det säger mycket samtidigt som det är fantastiskt kul=)

 7. LeoH skriver:

  Tänk att jag missat uttrycket tidigare. Nå, det får vara hur det vill. Jag hittade uttrycket hos Dag Sandahl. Som fd folkbildare är jag van att både stjäla och låna kunskaper och också uttryck. Under en kort tid hänvisar jag till källan, sen blir uttrycket mitt eget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: