Vissa onda kulturmönster är globala!

Ikväll blir det inget långt inlägg, utan jag vill mer ge uttryck åt min förvåning och frustration över att vi inte nått längre vad gäller våldet mot kvinnor i Sverige. Råkade läsa en artikel i Dagbladet om en minderårig flicka som inte ville anmäla en våldtäckt. Orsaken är att hon, på goda grunder, trodde att det var hon som skulle bli anklagad av sin omgivning och bli kallad hora.

Från och till kan vi medierna läsa om liknande fall i en sådan omfattning, att det inte går att blunda eller hävda att det på något sätt skulle vara unikt, att offret får bära skammen. Många har säkert läst om hur våldtagna flickor hotas med stening eller andra straff runt om i världen och vi förfasas. Det är bara att inse, att detta händer även i Sverige. Flickorna stenas inte fysiskt, men får utstå mental stening som säkert sätter livslånga ärr i själen.

Jag förstår inte varför det ska vara så. Inte sätter vi skamstämpel på människor som anmäler att de blivit rånade eller att deras hem blivit hemsökta av tjuvar. Däremot när en flicka eller kvinna anmäler en våldtäkt, då börjar det direkt att tisslas och tasslas om att det nog var flickans fel och att hon nog ljuger. Den här mentaliteten förekommer i hela världen oavsett kultur eller religion, vilket inte gör företeelsen smakligare. Tvärtom!

Vi verkar inte ha kommit långt från innehållet i filmerna från min ungdom. Visst minns vi hur den manliga huvudrollsinnehavaren rycker till sig flickan och kysser henne, Först spjärnar hon emot och sen lyfts det vänstra eller var det högra benet och sen lever de lyckliga tillsammans. De här scenerna förstärktes av sångtexter som; ”Din mun säger nej nej, men dina ögon säger ja ja” (Om det nu exakt var så texten löd.)

Trots vår påstådda sexuella frigörelse och fördomsfrihet verkar vi ändå leva kvar i 50- och 60-talets moral och kvinnosyn, att kvinnorna nog har sig själva att skylla, när de drabbas av våldtäkt eller sexuella ofredanden.

Det var inte bättre förr, men det är sämre nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: