EU är inget fredsprojekt! Jag bojkottar framtida EU-val! (Det lär ju inte bli många)

Inför omröstningen om anslutning till EU 1994 deltog jag mycket aktivt på ja-sidan. De flesta möten och debatter jag var delaktig i skedde i Sala/Heby. Märkligt nog, trots min vältalighet, röstade människorna i Sala/Heby nej till medlemskap i EU. Fick många gliringar av partivänner i Västerås. Där röstades det ju ja. En av de stora argumenten för medlemskap var som alla minns talet om freden. Efter andra världskriget hade Europa sluppit krig mellan Frankrike och Tyskland, vilket i sig var sant då och är så fortfarande. För mig var inte fredsargumentet alltför viktigt, visst tog jag till det som ett retoriskt debattknep, men för mig var skälen något annorlunda. Den ekonomiska makten hade krängt av sig den nationella tvångströjan, vilket i sin tur krävde att motkraften också måste formeras internationellt. Det argumentet köpte inte medborgarna i Sala/Heby, vilket de nog gjorde rätt i.

Nu var det inte det jag skulle skriva om, utan att freden alltid varit det moraliska argumentet, när inga andra argument hjälpt i olika diskussioner. Och som sagt, påståendet går det ju inte att neka till. Medlemsländerna i EU har inte krigat med varandra, men gör det EU per automatik till ett fredsprojekt? Så enkelt är det inte, utan frågan om fredsprojekt måste ju bedömas hur organisationen agerar mot sin omgivning. Jag har hyfsat många gånger skrivit om USA:s, EU:s och NATO:s försyndelser som på skilda sätt är hot mot både stabilitet och världsfreden. EU agerar inte alltid enhetligt, utan det händer att en del av medlemsländerna är mer aktivistiska än andra, men alltid med ett outtalat eller uttalat stöd från de övriga medlemmarna.

Om vi ser till nutidshistorien, så är det väl ingen som undgått att se hur USA, EU och NATO samverkat till att göra världen osäker, med mörka framtidsutsikter. I Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien ser vi hur Västmakternas allierade ser ut. Överallt stärker sig extrema islamister, antingen direkt stödda av väst eller så på grund av västs tillkortakommanden. Dagen visar hur en av EU:s många allierade i Syrien ser ut. De kristnas öde, i många av de länder där EU tillsammans med USA allierar sig med extrema islamister, har inneburit folkfördrivning och i många fall mord av kristna. Bjuråker-Norrbo församling har tillfört ett tillägg till kyrkans förbön: ”I dag ber vi särskilt för våra kristna systrar och bröder runt om i världen som lider av förföljelser och förtryck och ofta också död när det vittnar om Dig.” Varje gång jag hör förbönen tänker jag på dem som är skyldiga till utvecklingen. Må Gud förlåta dem!

Om jag skulle vilja tolka allt till det bästa, som Luther lär ha uppmanat oss, så vore det väl inte omöjligt att tänka sig att USA och EU inte förstått vilka krafter de stöttat, när de opåtalat ingripit militärt i ett antal utomeuropeiska länder, helt utan några klara krigsmål. Det som gör en välvillig tolkning omöjlig är när vi ser de senaste månadernas utveckling i Ukraina. Här använder sig EU och USA av samma destabiliseringsstrategi som de gjort i t ex Libyen och Syrien. USA:s och EU:s allierade i Ukraina är givetvis inte som i Syrien extrema muslimska grupper. Nej, i Ukraina är det nynazister och andra högerextrema grupper som ses som demokratins försvarare! Maj Wechselman visar i en debattartikel i Aftonbladet, nästan övertydligt, hur en av EU:s allierade ser ut. Partiet har en mycket stark ställning i den regering som EU tydligen som legitim.

Allt det här sammantaget visar att EU inte är ett fredsprojekt, utan det vore mer rättvist att säga att EU förbereder sig för krig. EU har bundit sig mycket starkt vid masten till ett sjunkande imperium och kommer också att följa USA till botten. De krafter som USA och EU medvetet valt att stödja sig på, extrema islamister och nazister och högerextrema grupper, innebär definitivt inte att fred är det första jag tänker på. Alla de här grupperna är helt inriktade på krig. Krig som inte kommer att gå oss i Europa förbi. Jag vet inte hur EU tänker sig en fredlig maktkamp med Ryssland med nazister som allierade? Tillväxten av de krafterna bidrar ju för varje vecka som går att även det påstådda fredsprojektet intern faller sönder. Ett inbördeskrig inom EU närmar sig. Det är min övertygelse!

Det är i skenet av det här som gör att jag inte kan delta i narrspelet och rösta i kommande EU-val. Det finns inga politiska krafter inom EU eller Sverige som med någon kraft försöker motverka eller har en polit ik mot EU:s krigshetsarpolitik. Partier i Sverige kan väl försöka visa mig, att de i sina valprogram har freden och motstånd mot EU:s krigspolitik som viktiga delar eller att de tillhör partigrupper i EU-parlamentet, som entydigt varit en röst mot agressionspolitiken. (Jag har någonstans i min dator en lista på hur riksdagsledamöter röstade när det gällde angreppet på Libyen. Jag plockar gärna fram den om det behövs.)

Så får det bli. Jag röstar inte!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 Responses to EU är inget fredsprojekt! Jag bojkottar framtida EU-val! (Det lär ju inte bli många)

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Jag hoppas i varje fall att du får många EU-val att bojkotta ;o)

 2. LeoH skriver:

  Tack för det! 🙂

 3. barrkis skriver:

  Att rösta i för kommande EU val är bland de viktigaste vi måste göra för mig finns de bara ett val och det är dom som vill begränsa Eu:S inflytande på andra nationer

 4. LeoH skriver:

  Det går att säga Barrkis, men vilka är de partierna?

 5. barrkis skriver:

  ja för mig finns bar SD som jag ser de dom vill bromsa eu:S inflytande

 6. LeoH skriver:

  Det vore helt omöjligt för mig att rösta på SD. Det får bli bojkott.

 7. stig lönnqvist skriver:

  Jag skulle gärna se hur politkerna röstade angående LIbyen?

 8. LeoH skriver:

  Jag ska försöka leta reda listan om jag hittar den i allt bråte i datorn. Minns inte hur jag sparade den.

 9. […] har, som den flitige läsaren av min blogg vet, beslutat att inte rösta i EU-valet den 25 maj. Jag får väl ta det moraliska omdömet att […]

 10. […] en tid sedan skrev jag ett blogginlägg, där jag försökte motivera varför jag skulle bojkotta EU-valet. Nu och i framtiden. Beslutet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: