EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för svenskt jordbruk

Blir anklagad för nationalism nu? Finns det psykisk sjukdomsdiagnos på företeelsen?

Rune Lanestrands blogg

EU och USA förhandlar (under stort hemlighetsmakeri) om ett nytt handelsavtal, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).
Ett första steg mot genomförandet av detta avtal kom under ett möte på Bali i december 2013 där 159 handelsministrar var med. En av dem som var med och skrev på avtalet var Sveriges handelsminister Ewa Björling.
Frihandelsavtal låter ju bra. Problemet är bara att detta avtal ensidigt gynnar stora globala företag och innehåller extrema liberaliseringar och avregleringar.
Men det är faktiskt ännu värre än så. I TTIP ingår en paragraf om investeringsskydd, ISDS (Investor State Dispute Settlements) som innebär att storföretag kan stämma länder som instiftar lagar som de inte gillar.
Närhelst de stora företagen anser att lagar inom folkhälsa,djurskydd, miljö- och samhällsskydd, arbetsrätt med mera kommer i vägen för deras vinster så kan de stämma regeringar.
Om exempelvis ett stort globalt företag som Monsanto tycker att förbudet mot en GMO-gröda leder…

Visa originalinlägg 52 fler ord

12 Responses to EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för svenskt jordbruk

 1. SigridL skriver:

  Jag har tänkt att vi ska öppna för stork i stor skala när detta blir verklighet. Eller när de baltiska länderna på allvar får igång sina jordbruk. Då måste deras storkar flytta. Fri invandring för alla storkar alltså

 2. LeoH skriver:

  Tänk på storkofobin! Vad gör vi med den?

 3. SigridL skriver:

  Struntar jag fullständigt i. Storkar är underbara fåglar

 4. LeoH skriver:

  Håller helt med föregående talare!

 5. Olof Olsson skriver:

  Ett handelsavtal måste förstås ha en klausul för hur man löser rättsliga tvister mellan internationella parter. Läs om till exempel ICSID. Jag tvivlar på att Lanestrand är insatt i detta. Han ger oss slagord i stället för kunskap. Tvivla:-)

 6. LeoH skriver:

  Det är möjligt att du har rätt, men jag låg tilltro till USA och EU.

 7. Klaus Seigel skriver:

  Usch och suck, en spik till i demokratins kista.

 8. LeoH skriver:

  Så ser jag det också.

 9. Olof Olsson skriver:

  Ja, Leo, det är nog synen på USA som skiljer, men tycker du är en sympatisk fritänkare trots det:-)

 10. Olof Olsson skriver:

  Att reglera tvister med lagar och regler är det civiliserade sättet att lösa konflikter. I en rättsstat är också staten underordnad lagar och regler. ISDS är alltså en reglering medan Lanestrand talar om extrem avreglering. Tänk hur olika vi kan se på samma sak;-) Hoppas få medhåll i att stater inte ska få bete sig hursomhelst. Sedan bryter en del stater mot ingångna avtal ändå. De brukar inte bli så framgångsrika, ibland blir de skurkstater. Sedan är det en fråga om att komma överens om lämpliga regler som alla parter eller, som med ICSID, 159 stater, är överens om. Det tycker jag också är en process som utmärker civiliserade stater, att förhandla och sluta avtal som reglerar handel och andra förehavanden dem emellan.

 11. LeoH skriver:

  Tack för det Olof. @

 12. Jag skrev till Rune Lanestrand som är en viktig miljökämpe: Ditt inlägg mot TTIP är mycket bra och viktigt!
  Josef Broberg kom också med en mycket viktig adress i detta ämne: Tio (+ ett) sätt att mörda mänskligheten i namn av ”evidensbaserad vetenskap” http://maxicom.se/res/Textfiler/10-1-saett-att-moerda-maenskligheten.pdf
  För vi har verkligen skäl att vara rädda för detta, och måste vara riktigt kritiska mot lögner, som i eget vinstsyfte får spridas under sken av ”dokumenterad vetenskap” – via Storfinansens anställda vetenskapsmän och lobbyister, liksom av deras uppköpta Media som mörkar sanningen.
  Hur många myndighetspersoner och politiker är också uppköpta, eller står under hot under Storfinans?
  Oreglerad ek. vinstjakt på bekostnad av annat, har förödande och oroande konsekvenser – för miljö, demokrati, jämlikhet, folkhälsa och jordens framtid – som sker på betydligt fler områden än vad folk anar: Läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: