SKR och/eller Svenska kyrkan, utlys en sorgedag!

Jag anser att det är dags att inse, att nu är det på allvar! Politiskt-religiösa krafter  i Mellanöstern, vars mål är att skapa ett geografiskt område som är fritt från kristna. Det är i grunden samma perversa mål som nazisternas judefria Europa. Svensk kristenhet, och då speciellt Svenska kyrkan, har varit ena riktiga mähän vad gäller att protestera mot förföljelserna av kristna runt om i världen och speciellt då i Mellanöstern. Vi har inte ens fikonlövet, ”vi visste inte,” att gömma oss bakom. Förföljelserna är väldokumenterade och de som fortfarande inte riktigt vet, kan ju ta sig till Södertälje och intervjua kristna från området som tagit sig till Sverige. De kan förklara, hur det ligger till, för den som vill veta!

Nu har det dykt upp en ny politisk aktör, ISIS, beväpnade av USA, NATO, EU, men också av Saudiarabien. ISIS har mycket klart deklarerat för de kristna i bl a Mosul att valet är lätt. Konvertera eller dö! Med en beslutad tidsfrist. Jag länkar till en nyhet från Al Arabia News: ISIS burns 1,800-year-old church in Mosul. Jag vill uppmana alla att reflektera över kyrkobyggnadens ålder. Den ger oss insikt om att det funnits kristna församlingar i området ända från urkristen tid. Kristna kyrkor som levt som en minoritet under århundraden. På samma sätt som som judarna fick de kristna lära sig att vid varje uppblossad social oro, då gäller det att huka sig. Då kommer förföljelserna och det blir svårt att leva. Alla dessa historiska vågrörelser har de kristna fått leva med, men ändå överlevt. Nu verkar det upphört. ISIS har lyckats med vad ingen tidigare härskare lyckats med. Mosul är fritt från kristna! Jag vill återigen påminna om att vi sett det komma! Som det står i nyheten:

”Patriarch Louis Sako told AFP on Friday: “Christian families are on their way to Dohuk and Arbil,” in the neighboring autonomous region of Kurdistan. “For the first time in the history of Iraq, Mosul is now empty of Christians,” he said.”

Jag anser det inte vara orimligt att Sveriges kristna råd, med anledning av allvaret i situationen utlyser en allmän sorgedag för att hedra våra trossyskon som fördrivits från sina hem och kyrkor. Det vore en mäktig manifestation om alla Sveriges kristna kyrkor och församlingar i sann ekumenisk anda hedrade vår kristna systrar och bröder för deras ståndaktighet genom århundraden att inte överge sin tro.
Om SKR inte kan enas om att uppmana till en allmän sorgedag, behöver inte det innebär att vi bara konstaterar att vad synd och sen händer ingenting. Det måste väl vara fullt tillåtet att Svenska kyrkan genomför en sådan aktion. Det är väl bara att ta beslutet! Gör det!
Jag inser, cynisk som jag blivit med åren, att mitt förslag inte går att realisera. Det blir för mycket av utredningar och argument om ”å ena sidan och å andra sidan” så allt rinner ut i sanden under allmänna suckanden och bedyranden, att Svenska kyrkan minsann tar frågan på allvar!
Det enda rimliga är väl att jag går till min livlina och förlitar mig på min egen församling och alla de andra församlingar i Bjuråker-Norrbo. Vad säger ni, Lena, Anders, Martin och Anders, om idén? Det är väl bara att sätta sig ned och besluta om en dag i närtid?

KT

9 Responses to SKR och/eller Svenska kyrkan, utlys en sorgedag!

 1. bema skriver:

  Reblogga detta på Bengts Blogg och kommenterade:
  Mosul töms på kristna. IS mål är utrensning av alla kristna. Terrorn går utöver alla gränser.

 2. […] SKR-och eller Svenska Kyrkan utlys en sorgedag […]

 3. klaus skriver:

  Håller med tusen procent. Läs även vad en Ivar Arpi skriver i dagens SvD; ” det är något slags missriktat kolonialt samvete som spökar”.

 4. LeoH skriver:

  Jag har läst Ivar Arpis debattartikel. Mycket bra, bortsett gliringen om bojkott av israeliska apelsiner.
  Visst, jag tror också att det finns en rädsla för det koloniala arvet, vilket i sig är absurt när det gäller kyrkor som funnits i området sen urkyrkans tid.
  En ytterligare orsak till tystnaden är säkert också, att Svenska kyrkan inte känner någon gemenskap med dessa gamla kyrkor, som under stora svårigheter hållit fast vid tron på Jesus. Sådana kristna inom Svenska kyrkan kallas för fundamentalister, som inte hör hemma i kyrkan.

 5. klaus skriver:

  Expressen har skrivit en ledarartikel om detta idag.

 6. LeoH skriver:

  Då ska jag ta och läsa.

 7. klaus skriver:

  FN:s säkerhetsråd fördömde i går förföljelsen av Iraks kristna.
  Artikel i AB i dag ang detta.
  Hoppas inte Svk är sist av alla med att reagera.

 8. LeoH skriver:

  Snart är vi där. 😦

 9. svante pilt skriver:

  http://helenaedlund.blogspot.se/

  Folkmord på kristna i Irak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: