ÄB Antje får ett brev från en gudstjänst i Bjuråker-Norrbo

Deltagarna i gudstjänsten på Kristi förklaringsdag i Norrbo hembygdsgård skickar nedanstående brev till vår ärkebiskop. Brevet lästes upp under ”kyrkliga tillkännagivanden.”

ärkebiskop Antje,

Vi vill att vi som kyrka skall påverka regering och riksdag att ta beslutet att ge bistånd och erbjuda asyl till de förföljda kristna i Irak.

Du har säker följt det fruktansvärda som sker i norra Irak just nu.Våra kristna bröder och systrar är förföljda, fördrivna och förtryckta. Samtidigt blundar världen och vårt eget land för det lidande som sker där. Vi har en viktig uppgift i Sverige att hjälpa våra trossyskon som lider för sin tros skull.

Du som vår ärkebiskop har en framträdande roll i att representera hela kyrkanoch påverka våra folkvalda ledare. Vi ber dig att du tydligt uttrycker vår vilja genom media och personlig kontakt med ansvariga ministrar, att vårt land skall ge bistånd till de förföljda kristna i Irak och att de erbjuds asyl.

Från dina kristna vänner i Bjuråker-Norrbo församling.

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 

Annonser

4 Responses to ÄB Antje får ett brev från en gudstjänst i Bjuråker-Norrbo

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Fint att du tar upp brevet, Leo! Kanske fler kan inspireras! Jag ångrar sannerligen inte min underskrift i Enångers gamla kyrka igår. Samtidigt tänker jag att Ivar Arpi på SvD har rätt: naturligtvis borde Irak och världssamfundet stå upp för beslutet att Nineveslätten skulle få bli en frizon för den kristna minoriteten: har det löftet bara givits upp p.g.a. IS:s framfart? Se http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ingen-reaktion-pa-utrensningen-av-kristna-i-irak_3796474.svd Samtidigt är det ju lite kluvet det där att liksom begära att framför allt amerikanska soldater ska stanna kvar i regionen ÄNNU längre. Fast det var ju i stor utsträckning den amerikansk/brittiska invasionen som gjorde den kristna minoritetens situation absolut ohållbar, så…

  Och vi fortsätter tänka på, be för och påtala situationen i Gaza. Till allt elände som kristenhetens förföljelse av judar medfört, hör att vårt ”ethos” är så himla taskigt att vi knappt törs sätta politisk press på den Israel – eller kan vänta oss att judarna lyssnar på oss. (Inte för att vi är särskilt bra på att pressa totalitära och homofobiska Hamas heller).

  (Gazaremsan är som en millsbred kustremsa från Iggesund till Söderhamn och med största orten Gaza i ena änden ungefär som Söderhamn – fast med ca 50 gånger så stor befolkning som den vi har i Ö Hälsingland / Söderhamn).

 2. Andreas Holmberg skriver:

  Jag vill bara tillfoga att jag i princip även stödjer Stefan Löfvéns krav på FN-trupp till Gaza. Skillnaden är väl mest att jag inte tror att de kristna i Irak skulle envisas med att vilja skjuta skrot på grannarna från en liten frizon på Nineveslätten…

 3. LeoH skriver:

  Så ni skickade också ett brev till Antje? Inte för att jag är förvånad eftersom förslaget till brev kom från Zack. (heter han så). Det måste spridas! Det kanske finns fler församlingar i norra kontraktet som också skickar brev.

  När det gäller frågan om Palestina och Israel får för varje dag bekräftat Marx påstående – ideologi är falskt medvetande. Här sitter jag och försöker vara folkrättsformalist. Israel och palestina är inga jämlika deltagare i konflikten. Den ena parten är ockupant och den andra parten är ockuperad. Rent folkrättsligt innebär både rättigheter och skyldigheter. Rätten att göra motstånd, även väpnat, är en rättighet för den ockuperade parten.
  Ockupanten får inte svara med kollektiv bestraffning på det motståndet. Vare sig det gäller att demolera hus och hem till släktingar till motståndsmän. Terrorbombningar är också kollektiva bestraffningar.
  Jag må ha synpunkter på Hamas metoder, men det innebär inte att jag ger Israel moralisk rätt till kollektiv bestraffning.

 4. LeoH skriver:

  Frizonen skulle folkrättsligt ha en helt annan status än Gaza. Gaza är ockuperar men det skulle frizonen inte vara. Däremot är det viktigt att frizonen får beväpna sig för sitt eget försvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: