En dålig tanke blir inte bättre av att den tänks en gång till

Med anledning av några reaktioner efter att det blev känt att kristna blivit fördrivna från Mosul, har jag de senaste dagarna tänkt mycket på olika debatter jag deltog i under mina aktiva år inom vänstern. Debatter, som ofta innebar, att vi bortsåg från verkligheten och istället diskuterade principer och teorier. Ofta levde diskussionerna upp till den påstådda militära logiken: Om terrängen och kartan inte stämmer överens, följ då kartan! Den politiskt intresserade och som är tillräckligt gammal minns säkert när Sovjetunionen härjade runt i Afghanistan. Bombade byar, dödade civila och barn. En riktigt blodig och fullständigt orättfärdig historia. Ni som var med, minns säkert den märkliga avvaktande tystnad som inträdde i samtalen, när någon sa: ”Vi måste protestera mot sovjetimperialismens angreppskrig i Afghanistan!” Man kunde riktigt se hur en del i andanom plockade fram sina dogmkartor och säger ”Sovjetunionen kan väl inte vara imperialistisk? Imperialism är ju kapitalismens högsta stadium och Sovjetunionen är inte ett kapitalistiskt land, därför kan det inte vara imperialistisk! ” Och så var grälet i full gång. Det var kartan som diskuterades inte vad som hände där bort i Afghanistan. Som tur var det många som struntade i diskussionen och startade ett omfattande solidaritetsarbete. Heder åt dem!

För en tid sedan fick vi ta del av de förfärande nyheterna om kristna som fördrevs från Mosul. Islamiska staten (IS) ställde de kristna inför valet att omvända sig till Islam, betala en särskild avgift, lämna landet eller dö! Hotelserna var inte heller några tomma hotelser. Bilder på skjutna människor och korsfästa ungdomar spreds med eldens hastighet i sociala medier och bloggosfären. Gammelmedierna var lite mer restriktiva och tveksamma till en början. Nu är det som händer i norra Irak så pass känt, att jag inte behöver beskriva all den ondska som drabbat människorna där.

Nu till sak! Redan den 30 juli skriver Ulf Lindgren ett blogginlägg med rubriken Varför fördrivs kristna i Irak? Ulf Lindgren är ett gott exempel på personer, som så närsynt studerar kartan, att terrängen helt försvinner. Och vad säger kartan? Redan i inledningen slår Ulf Lindgren fast: ”Argumenten är religiösa, men har denna tragedi egentligen något med religion att göra?  Enligt Koranen är det ju strängligen förbjudet att förtrycka judar och kristna – de tillhör Bokens folk och tror på samma Gud som muslimer. Att fördriva kristna är alltså ett direkt brott mot Islam. Därför är detta inte en religiös konflikt.”  Som lök på laxen får vi också en vulgärmarxistisk materiell förklaring – olja! Vän av ordning kan ju fundera över, i vilket syfte han skriver sitt blogginlägg. Den kan ju inte vara tänkt som en analys riktad till de kristna och andra minoriteter i norra Irak. De vet, eftersom de inte sitter och närsynt stirrar i kartan, utan är av nöden tvungen att se situationen som den är. Det är muslimer som ställer dem inför valet, omvänd er eller svärdet!

Nej, efter vad jag förstår är Ulf Lindgrens målgrupp vi som bor i Sverige. Vi ska gå omkring och föra teologiska samtal och konstatera att de kristna och andra minoriteter inte hotas av muslimer, för de är ju inte muslimer. Ni kan vara säkra på att om några veckor kommer Ulf Lindgren och andra att beskylla oss, som påtalar att det är en muslimsk grupp som förtrycker alla som tror annorlunda än den egna grupper, att vi är psykiskt sjuka och uppmuntrar antiislamiska strömningar i Sverige. Tro mig, så kommer det att bli! Jag målar inte fan på väggen. Han är redan där!

Reaktionerna på Sovjetunionens anfallskrig på Afghanistan, oavsett om det var imperialistisk eller inte, var att det byggdes upp en stark solidaritetsrörelse, som såg det orättfärdiga i kriget. Den solidaritetsrörelsen lever än i dag. Detsamma sker i spåren av det folkmord som IS ägnar sig åt. Det växer fram en mäktig internationell solidaritetsrörelse med de kristna och andra minoriteter. En rörelse som vågar se verkligheten som den är och reagera på den verkligheten. Det går inte att bära på ideologiska glasögon, för då blir man blind.

Den som bor i Hudiksvall eller i närheten kan bidra till styrkan i den internationella solidaritetsrörelsen med de kristna och andra minoriteter i Irak, genom att delta i en solidaritetsmanifestation i dag kl. 16.00 Rådhusparken. Låt oss bli många!

KT
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

2 Responses to En dålig tanke blir inte bättre av att den tänks en gång till

 1. Klaus skriver:

  Förstår ju vad du menar, men alla bör ha med sig insikten om att att också man själv kan ha ideologiska glasögon som påverkar perceptionen.

  Minns en diskussionspartner som sa: ”Det är väl klart att min åsikt är den korrekta! Annars skulle jag såklart inte ha den uppfattningen!”

  Därmed vill jag absolut inte propagera för någon postmodern förvirring, man måste göra så gott man kan och verkligheten är till sist just verklig.

  Men det är bra att vara medveten om att man själv kan ha en toning i glasögonen, inte bara de som inte ser det som jag gör.

 2. LeoH skriver:

  Det är i den här frågan på samma sätt som om jag tror att just jag är helt utan fördomar. Med tiden minskar fördomarna förhoppningsvis, men det finns alltd några kvar.
  Så här i valtider ser vi hur alla partier hävdar att de är för alla människors lika rätt och de tror på det de säger och märker inte hur många far illa av alla partiers politik. (Jag vet eftersom jag deltagit i många valrörelser.).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: