Ett troligt eftervalsproblem

Ingen skulle väl bli förvånad på valnatten (det enda valprogram jag de senaste åren följt) om det skulle visa sig att inget av blocken fått egen majoritet. Jag skulle inte heller bli förvånad om Stefan Löfven blir den förste som får uppdraget att bilda en regering.

Jag skulle vilja ge Löfven rådet att lägga manken till i försöken att bilda en majoritetsregering. Jag vet att Stefan Löfven fått kritik för att ha öppnat för samarbete med Fp och C, men hur ser alternativet ut. Om valet inte ger Löfven en rödgrön majoritet, vore det mycket oklokt om han självmant och av ideologiska skäl skulle chansa på en minoritetsregering. Brukar inte kritiken mot SD vara, att de i minst 80% av fallen, där en samlad alliansregering står mot den rödgröna oppositionen, röstar med alliansregeringen? Vad skulle hända om en rödgrön minoritetsregering skulle lägga ett förslag och de nuvarande allianspartierna skulle lägga ett enigt motförslag? Är det inte rimligt att tänka sig att SD i 80% av fallen skulle rösta med allianspartierna och fälla regeringsförslaget? Hur många sådana nederlag i omröstningar skulle en regering klara av?

Enligt min mening är det helt avgörande, att kräva att Stefan Löfven bildar en majoritetsregering, om så är med Moderaterna! Ett land kan inte under flera mandatperioder styras av minoritetsregeringar som med jämna mellanrum lider nederlag i riksdagen. En sådan situation skulle bara gagna SD och andra extrema politiska krafter.

Det sägs att vi ska lära av historien och det borde vi väl lite oftare göra. Orsaken till att nazisterna kunde manövrera sig till makten i Tyskland, var inte att motdemonstrationerna på gatorna var för få, för det var de inte. Orsaken till nederlaget var att socialdemokraterna och kommunisterna inte kunde samla sig till ett samlat alternativ mot nazismen. Låt oss slippa se hur de demokratiska krafterna i dagens Sverige spelar bort sina chanser och låter högerextremismen sitta där med alla kort på hand!
Vi vet ju hur det kan gå!

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

3 Responses to Ett troligt eftervalsproblem

 1. Gunvor Vennberg skriver:

  Minoritetsregeringar hinner göra mindre skada. Ditt resonemang förutsätter att det är bra med en stark stat, vilket är en socialistisk förförståelse. Men om Sveriges problem snarare är en allför stor tilltro till samhällets instanser och kollektiva lösningar på bekostnad av familj, släkt o civilsamhälle som borgarna tenderar att tycka,kan en försvagad och handlingsförlamad statsmakt vara att föredra, särskilt om alternativet är en regering över blockgränsen. Utifrån detta tror jag att ditt förslag faller platt.

 2. LeoH skriver:

  Jag inser att vi är oense. Vi är tydligen också oense om vilken fara SD utgör, för det är ju deras närvaro i riksdagen och i politiken i övrigt, som ligger till grund för mina funderingar.
  Visst är det fullt möjligt att jag drar för långt gående lärdomar av historien, men jag vågar inte chansa.

 3. LeoH skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:

  Jag skrev blogginlägget ”Ett troligt eftervalsproblem” den 23 augusti i år. Tyvärr insåg inte Löfven riktigt situationens allvar, utan trodde att han utan förhandlingar skulle ro budgeten i hamn. Visst kan allianspartierna kritiseras, men hur jag än vrider och vänder på frågan, så är det bara att konstatera att Löfven inte klarade av att skapa en majoritet i riksdagen.
  Mitt blogginlägg var väl inte höjden av politisk analys, men nog hade jag väntat mig mer av Löfven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: