Det får bära eller brista, men det får bli så här!

Jag skrev för några dagar sedan att jag inte visste hur jag skulle rösta i det kommande valet. Jag befarade att jag skulle bestämma mig först i trappan till vallokalen. Nu har jag ägnat, givetvis inte på heltid, tiden åt att fundera och väga olika alternativ mot varandra. Så här får det bli!

Först måste jag säga, att två partier inte deltagit i tävlingen. Det första partiet, som nog de flesta förstår, att jag inte ens under tvång skulle tänkas rösta på, är Sverigedemokraterna. Jag avstår från några omfattande motivringar. De som känner mig förstår nog ändå vilka orsakerna är.

Det andra partiet är Socialdemokraterna. Den viktigaste orsaken är, att S inte skulle acceptera mig som medlem och det av religiösa skäl. Jag är medlem i Svenska kyrkan och där aktiverar jag mig genom Kyrkans framtid i Bjuråker-Norrbo församling och Frimodig kyrka. Lokalt är jag ersättare i kyrkofullmäktige och kyrkoråd i Bjuråker-Norrbo och som ersättare i stiftsfullmäktige i Uppsala stift.

I riksdagsvalet lägger jag min röst på Piratpartiet, av två skäl. Jag upplever att partierna i riksdagen inte riktigt förstått hur viktig frågan är om statens rätt att avlyssna och kontrollera sina medborgare. Till den frågan har också Piratpartiet lagt till frågan om basinkomst. De här frågorna har blivit allt viktigare för mig. Jag inser att Piratpartiet inte blir invalda, men den opinion partiet företräder bör lyftas fram.

I regionvalet lägger jag min röst på Sjukvårdspartiet. Jag vacklade mellan Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet, men efter lite tänkande insåg jag, att Vänsterpartiet med all säkerhet skulle alliera sig med Socialdemokraterna. Socialdemokraterna, som tillsammans med Miljöpartiet och Centern som så grav misskött landstinget kan inte få förnyat förtroende, utan måste placeras i opposition under minst en mandatperiod.

I kommunvalet lägger jag, med viss bedrövelse min röst på Vänsterpartiet. Orsaken till bedrövelsen är, att Vänsterpartiet i Hudiksvall är alltför osjälvständigt gentemot socialdemokraterna, men jag har inte hittat något annat alternativ. Det viktiga är att den styrande majoriteten inte får fyra år till vid köttgrytorna. De fyra år de haft till sitt förfogande har varit fullt tillräckligt. I kommunvalet har jag också en personlig ilska, som triggar mig. Majoritetens behandling av Hudiksvalls Natthärbärge har upprört mig något så oerhört. Vänsterpartiet i Hudiksvall, kan också tacka några mycket duktiga vänsterpartisters arbete med Hudiksvalls Natthärbärge, för min röst. Deras och många andras arbete för de hemlösa i Hudiksvall, har många gånger gjort mig glad under de senaste åren.

De här valsedlarna väljer jag nu på söndag. Att jag väntar till på söndag beror inte på att jag tvekar i mitt beslut, utan för att jag har en känsla av högtidlighet, när jag går till min vallokal på valdagen. Jag påminner mig vid varje val en berättelse från min ungdomstid i Sundsvall. Möjligen är berättelsen en skröna, men den är vacker och troligtvis sann. Det berättades om en gammal farbror  på Alnön, som hade sin vallokal i en skola på ön. Från grinden fram till skolan sjöng han Internationalen och det hade han gjort sen det första valet efter rösträttsreformen. Han lär ha varit över 90 år, när han sista gången sjöng Internationalen från skolgrinden till vallokalen.

Jag känner väl inte samma högtidlighet när jag går från parkeringen till Hemvärnsgården, men jag hedrar i tankarna alla dem som kämpade för att jag kan lägga mina röster som jag gör. Jag vet också, att de och framförallt min mormor, skakar på sina huvuden åt mina val, men de gav mig rätten att välja och den rätten utnyttjar jag på söndag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

8 Responses to Det får bära eller brista, men det får bli så här!

 1. SigridL skriver:

  Frimodigt och genomtänkt. Tänk om alla tänkte och inte bara gör som de alltid gjort. Jag ska också grubbla

 2. Alma-Lena skriver:

  Tack! Jag gjorde valbarometern och insåg att ska jag rösta efter MIN övertygelse skulle det bli F!. Detsamma gäller för min man. Skam till sägandes hade jag inte ens satt mig in i deras program men när jag gjorde det ser jag att de har många viktiga saker som jag tror på, sextimmarsdag till exempel. Jag hörde på P1 att om folk visste vad partierna står för och röstade efter övertygelse skulle det se annorlunda ut i politiken. Moderaterna och socialdemokraterna skulle förlora stort på det medan de flesta andra partier skulle vinna på det. Mest V, Kd och Fp enligt forskaren som intervjuades. Så du gör alldeles rätt, funderar på riktigt och röstar inte av tradition utan av övertygelse.

 3. Andreas Holmberg skriver:

  I vår kommunala valplattform står det att vi i FP vill satsa mer på Natthärbärget. Så nog känns det konstigt att vi tydligen varit med om att lägga ner det (OK, formellt sett inte förnya det avtal som löpte ut siste augusti). Det lär handla om något slags oordning, men i alla fall. Sagt är sagt och skrivet är skrivet. Hur ska vi stödja Natthärbärget nu?

 4. LeoH skriver:

  Av någon, för mig outgrundlig anledning, fick kommunen för sig att de ville ändra i avtalet med HNH. HNH skulle, om jag minns rätt, bli mer lik en myndighet för att få anslag till verksamheten. HNH ansåg det ohemult att komma och kräva ändringar i avtalet, när besluten om anslag redan var tagna och beviljade. Det innebar att utbetalningar av pengar blv fördröjd och att det blev förseningar med betalningar till bl a skattemyndigheten. Det rättades till så fort pengarna från kommunen kom. Den ”oordningen” som orsakades av kommunen har sedan dess legat HNH till last av nämndmajoriteten.
  Rias agerande spelar också roll. Av någon anledning vill de just nu, före valet påskynda nedläggningen av HNH genom att , mot givna löften, säga upp HNH från lokalerna.
  Vi får hoppas att HNH hittar nya och lämpliga lokaler centralt i Hudiksvall.

 5. LeoH skriver:

  Nu ser jag på FB att HNH inte fått augustiutbetalningen trots att vi är hyfsat långt in i september. Tjänstemän är ofta mycket lyhörda för vad de politiskt förtroendevalda egentligen vill.

  Det är också intressant Andreas, att den politiska majoriteten accepterar KD:s statssocialistiska synsätt, att allt ska ske i kommunal regi.

 6. Jonas Nilsson skriver:

  Intressant att få någon som tänkt till. Jag kan mycket väl tänka mig rösta olika i de olika valen. Efter att ett par gånger röstat blankt i riksdagsvalet prövar jag ett parti som kanske kan göra skillnad på sikt. Inget parti får min röst som inte prioriterar någon form av upprättad familjepolitik. Utan större eller mindre familjer blir det ingenting. Regionalt blev det närmast personval med partinamnet underordnat. Lokalt partigrupp men med prio på den som bor mest avlägset i bygden.

 7. LeoH skriver:

  Helt rätt Jonas, utgå från det du anser viktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: