En high-five med Göran Skytte i glädje och tacksamhet över delad tro!

Igår åkte jag till Delsbo kyrka för att lyssna till Göran Skytte. Jag kom till kyrkan i god tid och hann säga hej  till Skytte och också växla några ord med honom. Göran och jag kan inte sägas ha gemensamma minnen. Vi var inte heller närmare bekanta, men vi tillhörde samma lilla kommunistiska organisation förbundet Kommunist. Jag berättade för Göran om det enda tillfället då vi verkligen träffats. Orsaken till att jag minns det så väl är att Göran tillsammans med andra självmedvetna FK:are (de var många) skrattat åt Sundsvallsgruppens taffliga försök att göra en egen tidning. Vi fick klart för oss att tidningar ska göras centralt. Nå med detta sagt, kunde jag berätta hur glad jag blivit, när jag 1992 hittade en tidning i Frösö kyrka som berättade att Skytte blivit kristen. Bara så där plötsligt, kände jag mig inte ensam eller udda. Minst en till hade delat min erfarenhet av att plötsligt känna sig hittad! Vi sa några ord om gemensamma bekanta som gått samma väg som vi. Ett mycket kort men givande ögonblick!

I sin föreläsning tog Göran Skytte upp ett antal teman, som alla på skilda sätt beskrev den förvandling som sker hos alla som drabbas av Guds kallelse och inte kan säga något annat än ”ja” till kallelsen. Skytte visade att kallelsen inte drabbar människor av någon finare sort, utan kallelsen ges till alla, utan sortering i bättre eller sämre människor. Där finns Paulus, som i ungdomligt nit ville döda kristna, Där finns slavhandlare som omvänder sig. Där finns tjuvar, mördare, drinkare och narkomaner. Där finns Göran Skytte, men också jag! När förvandlingen sker vill vi förkunna! Jag kunde bekräftande nicka ett ja, när Göran Skytte frågande tittade på mig.

Ett andra spår i föreläsningen berörde i vilket skede av livet som Gud drabbade Göran Skytte. När han var som mest framgångsrik med bl a ett oerhört populärt TV-program med över en miljon tittare för varje program. Då när allt ljus var på Göran Skytte drabbas han av oro och ångest. Han blir hårt nedslagen som en Paulus (vilket kanske behövs när det gäller starka och självmedvetna människor) och kan inte annat göra än att be till Gud: ”Hjälp mig!” Då börjar resan till att förstå vad kallelsen egentligen innebär. Jag känner igen resan. Det som skiljer min resa från Göran Skyttes är att han letade och fann goda vägvisare. När han beskrev sin möten med Wilfrid Stinissen kände jag ett lite sting av avundsjuka, när jag tänkte på mina första möten med Svenska kyrkan. Nå med tiden fick jag också goda samtalspartners i Bjuråker-Norrbo församling. Församlingens präster, cirkeldeltagare i församlingens cirklar och tankeväckande studieresor i Luthers och Paulus fotspår, men också ett stort antal av lekfolket jag mött genom åren, har bidragit till att jag står där jag står i dag med en trygg och fast tro.

Det som på många plan tog tag i mig hårt var ändå Göran Skyttes beskrivning av tiden efter de tre strokeanfallen han drabbades av inom ett dygn. En av de stora resultaten av den erfarenheten är tydligen att Göran Skytte känner behovet av tacka. Han som inte ens kände tacksamhet när han fick Stora journalistpriset. Vem annars skulle de gett priset? Göran Skytte levandegjorde den förundran och tacksamhet han kände över vad läkarvetenskapen kan prestera. Jag känner igen känslan. Jag kände den efter min bypasoperation 1999. Från att knappt orkat gå några meter, kände jag plötsligt att jag kunde hoppa över små hus! Det Göran Skytte fick uppleva efter sin stroke var inget mindre än ett helandeunder! Gud står bakom även läkarvetenskapens utveckling!

Alla goda kvällar har sitt slut och under slutpsalmen dansade Göran Skytte lite försiktigt i mittgången, i stor glädje. När han kom i höjd med där jag stod, höjde han högerarmen och en glädjens high-five satt som gjuten! Jag köpte en bok. Fick den signerad och jag tog min hatt och körde hem. Det var en glad Leo som satt småleende bakom ratten! Stärkt i tro!

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 

 

 

6 Responses to En high-five med Göran Skytte i glädje och tacksamhet över delad tro!

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Härligt, Leo! Jag har lyssnat till Skytte vid flera tillfällen och hade gärna varit med i Delsbo i onsdags (liksom i Njutånger i söndags!). Tyvärr har jag lite begränsad rörlighet just nu av familjeskäl, men när barnen blir större och kan ha utbyte av ett fängslande föredrag kanske jag kan få med mej dem!

  Så roligt förresten att ni gamla vänstermänniskor blivit kristna utan att fördenskull känna er tvungna bli ”höger”. Kärleken till pengar är ju enligt Skriften en rot till allt ont och de som vill bli rika drar enligt Skriften över sej stora frestelser, jfr FK-Bertil Murrays och Jakobs sång om faran för den som är rik: http://www.friapsalmboken.blogspot.se/search/label/Det%20vimlar%20av%20s%C3%A5nger%20om%20himmelrik Be gärna Bertil sjunga den i något sammanhang! Men det är klart att både vänster- och högermänniskor kan frestas av Mammon, jfr Viktor Rydbergs dikt Den nya grottesången, http://friatexter.blogspot.se/2012/04/den-nya-grottesangen.html där han närmast profetiskt uttrycker sin vånda över somliga socialistledare präglats av samma materialism som kapitalisterna. (Materialist är man givetvis inte för att man uppskattar kroppen och respekterar dess behov – och kämpar för de fattigas rätt – men när den andliga dimensionen förträngs och förnekas precis som hos profithajarna):

  Tack för att du/ni försöker hålla samman livsperspektiven! Gud välsigne er på både höjden, bredden och djupet!

 2. Klaus skriver:

  Det var en fin text att få läsa.

 3. LeoH skriver:

  Vi kan alla drabbas av högmod om inte annat. Skytte beskrev det mycket bra ”allt ljus på mig” ju mer ljus han fick desto sämre mådde han. Hans väg till tro var hårdare än min. Jag behövde inte sitta på psyket och darra.
  Vilken enorm kraft han är när det gäller att sprida evangelium!

 4. LeoH skriver:

  Tack Klaus!

 5. Alma-Lena skriver:

  Fin skildring av ett vackert möte mellan gamla kommunister som funnit den sanna revolutionen!

 6. LeoH skriver:

  Jag tror att jag kan tala för Skytte också. Du har helt rätt Alma-Lena!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: