Sverige har hittat en strategi mot den globala tjuvjakten!

Den senaste tiden har det diskuterats intensivt här i Sverige om på vilken beslutsnivå tillståndsgivning för vargjakt bör ligga. Från starka lobbygrupper sägs det att besluten skall ligga så nära som möjligt dem det berör. Så långt har statsmakten inte velat gå, däremot delar staten uppfattningen att antalet vargar måste minska i landet. Ett skäl att lägga beslutsnivån för jakt så nära dem det berör, är, så sägs det, att då stiger acceptansen för vargen och tjuvjakten upphör! Låt mig betvivla rimligheten i den slutsatsen. Visst på ett plan försvinner tjuvjakten, den blir ju legal och då är det ju definitionsmässigt inte tjuvjakt!

Men låt oss anta att antagandena för strategin är riktiga för oss i Sverige, då torde det också vara giltiga för andra. I stort sett varje dag möter jag i medierna påståenden om omfattande tjuvjakt på tigrar, elefanter, noshörningar och andra djur. Efter att följt debatten i Sverige, så förstår jag nu orsaken till all denna tjuvjakt. Besluten om bevarande av arter ligger för långt borta från lokalbefolkningen. Lösningen torde väl vara, enligt logiken från den svenska debatten, att lägga beslutsrätten för jakt på lokalbefolkningarna runt om i världen. Då skulle acceptansen bland lokalbefolkningen för rovdjur och andra arter öka och tjuvjakten helt upphöra eller åtminstone minska avsevärt!

Tro´t den som vill!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser

2 Responses to Sverige har hittat en strategi mot den globala tjuvjakten!

 1. Alma-Lena skriver:

  Du slår verkligen huvudet på spiken! Jag är ju uppvuxen i varghatarland nummer ett, här finns inga vargar, bara vandrare som i stort sett varje vinter kommer från finska sidan och ”försvinner” ganska strax. De skrämmer mina hästar och hundarna håller jag inomhus på natten men primitivt hat mot djur ligger inte för mig trots att jag blivit uppskrämd av hemska historier som barn.

  Du blottlägger verkligen storsamhällets fördomar. Förutom att resonemanget om ”acceptans” är galet ekologiskt sett visar det på en djuprotad rasism:
  1 samer är en underart av rangifer tarandus, inte riktiga människor,och måste därför få skjuta vargar ostraffat.
  2 i Afrika och Indien är inte heller ”infödingarna” tillräkneliga så vi tar besluten åt dem för vi vill se noshörningar. elefanter och tigrar på semesterresor.
  3 det är synd om glesbygdsbor som har det så grått och trist utanför stadens neonljus och nöjen. De är ju ändå så efterblivna, låt dem skjuta vargar. så bråkar de inte om infrastruktur och vårdinrättningar.

 2. LeoH skriver:

  Du har förstått mitt logginlägg helt och fullt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: