En jagande hyenaflock utser med säker blick det svagaste offret!

En kommentar till ett av mina blogginlägg påminde mig om en krönika i Aftonbladet, ”Skuggdrevet mot Bah Kuhnke blev konkret” skriven av Ronnie Sandahl. När jag läste krönikan påminde jag mig ett program jag sett häromdagen i NatGeo Wild om hyenor. Hyenor är inte bara asätare, utan mycket duktiga jägare. När de stöter på en zebraflock i mörkret kan de omedelbart identifiera den svagaste zebran i flocken och koncentrerar sig just på den individen i den fortsatta jakten. Offret har sällan en chans!

Jag kan mycket väl tänka mig, när den nya regeringen tillträdde, att det klurades på medieredaktionerna om vilken regeringsledamot var den svaga länken. Självklart var MP, som ett nytt oprövat regeringsparti, av största intresse. Ett första försök gjordes mot Romson, men det bar inte riktigt, trots att hennes tillkortakommanden var större än obetalda TV-licenser. Mycket snart vändes intresset mot den mest oprövade av alla MP-ministrarna, Alice Bah Kuhnke! Hon hade allt som kunde ligga till grund för ett drev. Hon tillhörde inte den gängse smeten av mediefolk, kulturpersonligheter och politiker utan erfarenheter utanför partipolitiken. Till råga på allt hon var kristen också. Inte bara det, hon var troende kristen till råga på allt!

Hyenaflocken hade nu utsett offret! Det började med lite jabbande med vänstern om att hon varit programledare i TV för ett barnprogram. Hennes arbeten inom olika sektorer i samhället hade plötsligt inget värde, utan sågs nästan som en belastning. Tacka vet de politiska journalisterna alla dessa politiker, som aldrig klivit ur politiken, utan lever och frodas i alla sina aktiva år i den politiska sfären med en hyfsad pension att luta sig mot, när åren kommit ikapp. Allt det här saknar Bah Kuhnke. Utnämningen till kulturminister måste ha kommit som en överraskning, vilket märks i hennes brist på tvärsäkra svar från journalister. Det ses som en svaghet, som måste kritiseras och det hårt också! Förutom krönikan jag länkat till, vill jag också låta Birger Schlaug komma till tals: ”Gustav och Åsa är inte alls några skitstövlar…Långt därifrån,”

Trots att inlägget blir för långt vill jag peka på två potenta tjurar i regeringen, som hyenaflocken kan ge sig i kast med. Den första är självaste regeringschefen. Än är det inte klarlagt vilken roll Stefan Löfven exakt spelade, när han bidrog till att SAAB fick den lukrativa orden på dyra Jas-plan till Sydafrika. Mycket tyder på att Stefan Löfven hade rollen av nyttig idiot.

Den andra tjuren är Morgan Johansson. Hur kommer det sig att han så helskinnad klarat sig från sin del i hanteringen av de apatiska barnen. Johansson baktalade barnens föräldrar och försvarade att apatiska barn utvisades som kollin ur landet. Morgan Johansson har inte heller behövt stå till svars för sin åsikt om att bevilja temporärt medborgarskap till invandrare. Inte heller behöver Morgan Johansson stå till svars för sitt försvar av massavlyssning av svenska medborgare. Avser Sverige att följa EU-domstolens beslut att inte godkänna datalagringsdirektivet?

Om inte det här är tillräckligt för en hungrig hyenaflock, så finns det säkert fler frågor som är lämpade för drevjournalistik. Men å andra sidan, hyenor vet att det blir att lägga sig hungrig om flocken jagar alltför potenta tjurar!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

8 Responses to En jagande hyenaflock utser med säker blick det svagaste offret!

 1. Monica skriver:

  Ja, person som får en stark Gudsupplevelse/kallelse av Gud (Åsa Linderborg kallar det ”lidnersk knäpp” måste vara skitläskig.

 2. Andreas Holmberg skriver:

  Intressant analys som vanligt! Läs gärna även Stefan Edmans debattartikel http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/konsten-kan-radda-jordklotet/ och boken ”100 sätt att rädda världen” (skriven av många kloka personer, bl.a. EFS-aren Lennart Möller). Folkpartiets slogan ”Tillväxt är bra för miljön” (korsningen i Njutånger) var pinsamt förenklad, men delvis tror jag det är med tillväxt som med själva BNP:n: ”Det beror så på vad det är som tillväxer.” (Nå, vi kan inte läsa eller gå på teater hur mycket som helst heller, men i alla fall).

  Ibland tänker jag att kulturministrar – liksom museichefer – närmast programmatiskt kritiseras och rent av hånas. Det ÄR ett svårskött pastorat, och politikens förhållande till kulturen är nästan lika känsligt som politikens förhållande till kyrkan (och så ska Bah Kuhnke även hantera bidragen till trossamfunden!!!).

  Nå, Alice har mer skinn på näsan än folk tror och är troligen inte alls svagast i flocken.

 3. LeoH skriver:

  Det är egentligen inte fråga om personliga svagheter, utan mer om hur flocken är beredd att försvara den enskilda flockmedlemmen.
  Birger Schlaugs kritik av Fridolin och Romson handlar om det. Jmfr hur aktivt Fridolin försvarar Kaplan.

 4. LeoH skriver:

  Monica, de som inte upplevt att Gud verkligen kallar har självklart svårt att riktigt förstå vad som händer. Jag kan tänka mig vad jag skulle sagt före 1 advent 1991.

 5. klaus skriver:

  Carl Bildt är väl ett exempel på en sådan där potent tjur som gör hyenor darriga i knävecken

 6. kyrkis skriver:

  Bra analys! Jag har inget att tillföra förutom mitt enda möte med Morgan Johansson. Det har gått ett antal år. Han var minister då för S-regeringen. Det var ett stort möte för stiftets diakoner. Johansson seglade in något försenad. Drog av ett tämligen oförberett tal. Han saknade all kunskap om vad diakoner var för nåt. Han hade nog ganska fördomsfulla tankar. I hans ögon var vi snälla societetsdamer som idkade välgörning. Han kläckte ur sig att det vi kunde göra var ”att bli vänner med människor som är utsatta, för det kan inte de professionella bli”
  Där satt hela stiftets just professionella diakoner. I regel med mer utbildning och kunskap och erfarenhet än vad samhällets socialarbetare kan skryta med.

 7. LeoH skriver:

  Ett mycket bra exempel, Klaus!

 8. LeoH skriver:

  Jag är inte ett dugg förvånad kyrkis! Egentligen lite konstigt att han inte uppmanade er att hålla er inne bakom kyrkportarna och överlåta hanteringen till proffsiga politiker.
  Morgan Johansson anses stå till vänster i politiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: