Hade Veronica Palm polisanmält Charlie Hebdo?

Jag har försökt få till ett blogginlägg om yttrandefrihet, men inte lyckats. Därför var det mycket glädjande att läsa Torbjörn Jerlerups inlägg. Läs inlägget, den kan tjäna som en bra utgångspunkt i ett samtal om yttrandefrihet. För visst är det väl så att de mördade tecknarna på Charlie Hebdo inte skulle klarat sig från att bli kallade för psykiskt sjuka och antisemiter i den svenska debatten.

Den arga sossen!

Jag läser att Veronica Palm anmält Björn Söders inlägg på Facebook om att ”islam är fredens religion”.

”Fredens religion har visat sitt ansikte.”

Ja Björn Söder är rasist och ja uttalandet skuldbelägger alla muslimer precis som när Ahmed Rami rapar upp ord om ”judendomen är fredens religion”. Men betyder det att polisen bör stoppa uttalandet eller att man ska kunna dömas till fängelse eller böter för det?

Uttalandet visar problemet med lagen mot hets mot folkgrupp. Lagen är så luddig att en massa saker som är religionskritik skulle löpa risken att stoppas också. Om detta uttalandet är hets mot folkgrupp och olagligt, vad sker med alla de som kritiserar kristendomen med samma sorts ord? Ska vi förbjuda John Lennons musik och sånger och polisanmäla alla som sprider Charlie Hebdos teckningar?

I Palms värld hade charlie hebdos tecknare dömts för hets mot folkgrupp.

Det finns en berömd bild av den skjutne…

Visa originalinlägg 251 fler ord

10 Responses to Hade Veronica Palm polisanmält Charlie Hebdo?

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Ja, det är verkligen helt sjukt att ropa på polis i alla lägen. Björn Söder måste vi kunna tampas med ändå – vi har ju yttrandefrihet vi också!

 2. Ulf Hjertén skriver:

  Poängen i Palms reaktion är väl inte att man inte får kritisera islam och troende muslimer. Kritiken gäller Björn Söder i egenskap av talman i vår riksdag. Muslimska troende i allmänhet är inga terrorister. Det är en helt befängd antydan. Huruvida polisen ska utreda detta under rubriken ”Hets mot folkgrupp” är en intressant frågeställning . Det vore bra om man fick en tydligare lagstiftning. Så Palms reaktion kanske får en positiv följd. Björn Söder får vi för närvarande tampas med i hans egenskap av talman. Lämnar han den rollen får vi tampas med honom som invandrarkritisk sverigedemokrat. Jag hänvisar också till professor Olof Ruins fräna kritik mot Söder i gårdagens DN.

 3. LeoH skriver:

  Det märkliga är att många av dem som ropar på lagstiftning tydligen inte kan tänka sig, att i ett annat politiskt läge kommer lagarna att användas mot dem själva.

 4. Alma-Lena skriver:

  Poliser ska skydda liv och egendom i första hand, gillar inte alls lagstiftning som ska bedöma ”hets mot folkgrupp” eller i muslimska länder ”hädelse” det borde räcka med uppviglng till brott som Ahmed Rami som uppmuntrar till mord och attacker mot judar.

  Fast kanske kan vi inte ta itu med Söder och hans anhang utan polisen snart. Tyvärr liknar detta mycket hur nazistiska grupper börjat ta sig fram i samhället och snart blir kanske deras brottslighet lika accepterad som deras galna åsikter. Se bara på hur alla politiker plötsligt tycker att invandring är ett problem och låter SD sätta agendan. Se hur moderaterna vill få sin politik mer lik SDs för att få tillbaka väljare från dem. Se hur KD gör detsamma. Sorg är vad jag känner: Kyrie eleison!

 5. LeoH skriver:

  Vi har vad jag vet ingen speciell yttrandefrihetslag för talmän. När Veronica Palm polisanmäler Söder, då torde hon väl mena att Söder bryter mot lagen, som gäller alla oavsett vilken position personen har i samhället.

 6. LeoH skriver:

  Alma-Lena, du har så rätt så. Har egentligen inget att tillägga. Det är bara att erkänna att de goda krafterna är urusla på att möta högerpopulismen och då tror många att skärpta lagar kring yttrandefriheten skulle vara till hjälp.
  Vi behöver bara minnas krigsåren. Vilka tidningar fick distributionsförbud och vilka hamnade i interneringsläger?
  Vi bör vara oerhört försiktiga med vilka lagar vi kräver.

 7. Thorsten Schütte skriver:

  Rätt att inte anmäla Söder, men onekligen blir hans verbala inkontinens extra besvärande då han är talman. Ändå bättre att bita ihop och inte heller bemöta honom i Riksdagen med lustigheter. A propå KD så har de gett ett goddag yxskaft svar på min debattartikel här där min personliga upplevelse av tidsbegränsad uppehållstillstånd överhuvudtaget inte bemöts:
  http://vlt.se/asikt/debatt/1.2786965-vi-behover-ett-battre-flyktingmottagande
  Och jag har fått in samma text även i Metro där det även finns ett betydligt trevligare svar på inlägget som länkas till:
  http://www.metro.se/lasarhornan/forslaget-ger-mig-en-klumpnbspi-magen/EVHoai!9JsVQ7EfffjA/

 8. Andreas Holmberg skriver:

  Fattar fortfarande inte varför riksdagen såg sej nödd och tvungen att välja Söder till andre vice talman. Borgarna sket ju högaktningsfullt(?) i praxis 1991 och valde 1 talman från näst största partiet istället för från det största som dittills alltid skett. Och SD visade sej ju i höstas gladeligen skita i budgetpraxis – om man inte ska räkna tillfället för ett år sen då man ihop med S bröt ut enskilda budgetposter. Så varför vara så praxisbunden? Det där eländiga förhalandet när talmansvalet tog en halv dag var ju bara skämmigt – bättre hade varit att öppet och ärligt vägra ge SD någon talmanspost eller tvinga dem byta kandidat när man inte har förtroende för kandidaten. (Söder är ju extra allt, liksom, men jag säger inte att det hade varit lätt att hitta någon mycket mer förtroendeingivande sverigedemokrat).

 9. LeoH skriver:

  Ja, talmansvalet var ju rena skämtet. Alla fick möjlighet att demonstrera, sin förträfflighet. När jag upplevde det såg det skämmiga valet i TV, påmindes jag om en skröna jag hörde i min ungdom. Jag ska inte dra skrönan, men den avslutades med att en sovjetisk politiker sa till socialdemokratiska politiker: ”Makt som inte brukas är maktmissbruk!”
  Riksdagen hade makten, men missbrukade den! 😉

 10. Tonymalmqvist skriver:

  En sån som Veronica Palm är alldeles för konstig. Och just därför måste hon tas på yttersta allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: