Hatet mot romerna som ledde till förintelsen

Har som vanligt ägnat dagen åt att i bön och stillhet ägna tid och tankar åt det fruktansvärda som blev synligt för 70 år sedan. Dagen har ibland avslutats med en, mer eller mindre välskriven betraktelse. Känner att jag inte klara av det i år, men då kommer Micael Grenholm till hjälp!
Håll till goda!

Hela Pingsten

gypsy-kids

Idag är det 70 år sedan Auschwitz befriades av sovietiska trupper, tillika förintelsens minnesdag. Det vansinnesdåd när nazister och deras sympatisörer massmördade sex miljoner judar, en halv miljon romer och över 250 000 funktionsnedsatta, homosexuella och andra ”icke önskvärda”. I mitt arbete i Stefanushjälpen har jag kommit i kontakt med många romer som fortfarande blir diskriminerade och åsidosatta i Östeuropa, och tar sig till Sverige för att be om pengar på gatorna.

På grund av detta engagemang blev jag inbjuden till mitt gamla gymnasium Katedralskolan idag för att föreläsa om romernas situation historiskt och idag. Ni kan se hela föredraget i videoklippet ovan. Jag talade om hur romerna var slavar i Rumänien fram till 1850, hur nazisterna i Tyskland spred hatretorik och myter om de romer som tvingades tigga, och hur illa ställt det är för romer i Rumänien idag:

 • En av sju unga romer i Rumänien…

View original post 168 fler ord

Annonser

5 Responses to Hatet mot romerna som ledde till förintelsen

 1. Alma-Lena skriver:

  Och förintelsen testades först på funkitonshindrade barn tex de med Downs syndrom som vi fortsätter förinta även idag.

 2. LeoH skriver:

  Den förintelsen räknas i dag, som jag förstår det, som en mänsklig rättighet! Vi ska lära av historien, men när vi som bäst minns det som hände, så fortsätter vi i samma spår.

 3. Thorsten Schütte skriver:

  Nu har FP anslutit sig till KDs idé att förpassa asylsökande till den tillfälliga uppehållstillståndets limbo. Sorgligt!

 4. LeoH skriver:

  Det är verkligen sorgligt. FP och KD visar hur anpassningen till SD kommer att gå till. Ett litet steg i taget. Snart kommer andra partier att följa FP:s och KD:s exempel. Sen dröjer det inte förrän partierna tävlar om vem som kräver mest restriktioner.

 5. Staffan Wadström skriver:

  Världen är i olag, där våld och kaos ständigt tycks öka. Miljontals människor tvingas fly från sina hem, sin vänner och tom sitt hemland.
  Sverige har öppnat sin famn på ett sätt som saknar motsvarighet i Europa. Är detta tillräckligt? Borde inte en sann kristen hållning vara att vi ännu tydligare bjuder in dessa flyktingar – ja, rent av chartrar plan och hämtar flyktingar från mellanöstern och Afrika. Så de slipper riskera sina liv i medelhavet.
  Till skillnad från olika bloggare och tyckare – måste våra folkvalda ha en helhetssyn och ta ansvar både för de som bor i landet, och de nya som kommer. Varför inte välkomna de som ändå försöker på ett konstruktivt sätt hantera alla de aspekter som flyktingströmmarna bär med sig? Varför inta en strutspolitik just i denna fråga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: