Kyrkans tidning håller sig med en ytterst märklig nyhetsvärdering

Den 30 april publicerade Dagen en artikel: ”Sprickorna bakom domkyrkans fasad” skriven av Sofia Lilly Jönsson. Jag önskar, att så många som möjligt läser artikeln och det av minst två skäl. Artikeln beskrivs en mycket märklig personalpolitik i Domkyrkoförsamlingen i Visby. Hanteringen av personalen får nackhåren, på en gammal och uttjänt facklig företrädare, att resa sig. Skulle min chef på Matarial- och transport betett sig som domprost Hermansson, då skulle min chef fått uppleva om jag som Metallordförande stormat in på hans expedition och vägrat lämna rummet om han inte lovade att börja bete sig efter lagar, avtal och inte minst medmänsklighet. Om artikeln i Dagen enbart handlat om arbetsmiljön och personalhanteringen i Domkyrkoförsamlingen borde det varit av stort intresse för vilken tidning som helst, men kanske för Kyrkans tidning allra mest. Jag har lusläst dagens nummer av Kyrkans tidning och är säker på att jag inte missat en artikel i ämnet. Den finns inte där och enbart det faktum berättigar rubrikens förundran över Kyrkans tidnings nyhetsvärdering.

Om nu Kyrkans tidning anser att dåliga arbetsmiljöer i kyrkans församlingar inte har något nyhetsvärde, är det ändå anmärkningsvärt, just i det här fallet, uppleva hur tidningen nonchalerar en ytterligare dimension av domkyrkoförsamlingens hantering av personalfrågor. I artikeln beskrivs hur biskop Fasth skriver ett lång brev till kyrkorådet. I brevet uttrycket biskopen sin förundran över församlingens hantering av personalen, som biskopen beskriver så här: ”Ett sådant sätt att behandla utsatta medarbetare kan jag inte benämna på annat sätt än ovärdigt.”  Vad svarar domprosten på frågan om hur han ser på biskops Fasths kritik? Jo, så här svarar domprost Hermansson: ”Att det skulle ha varit ovärdigt får stå för honom.” Nu om inte tidigare borde alla journalistiska larmljus börjat blinka. För i den korta meningen visar domprosten, att tanken om att Svenska kyrkan skulle vara en episkopal kyrka, bara är en tankekonstruktion. Den kyrkan existerar inte!

Att medier i allmänhet missar den dimensionen, må kanske vara hänt, men Svenska kyrkans egen tidning? Det måste väl ändå kännas oerhört skämmigt?

Till sist vill jag länka till bloggen Kyrkliga ting och inlägget Storm över Gotland. Där hittar ni mängder av matnyttiga länkar i frågan. Jag kan rekommendera ett besök!

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

12 Responses to Kyrkans tidning håller sig med en ytterst märklig nyhetsvärdering

 1. TonyMalmqvist skriver:

  Och återigen har frågan om eventuell fortsatt medlemskap inom SvK fått nytt bränsle. Mycket skrämmande detta:

 2. LeoH skriver:

  Skrämmande är ordet!

 3. Rebella undrar skriver:

  Samtidigt denna debattartikel i KT
  http://www.kyrkanstidning.se/debatt/har-kyrkan-rad-med-psykisk-ohalsa
  En smula paradoxalt men på ett sätt vältajmat.

 4. LeoH skriver:

  Jag förstår kritiken mot kyrkans förtroendevalda. Jag har ofta tänkt på de erfarenheter jag har från folkrörelsearbete. Det hade varit helt otänkbart att någon som aldrig deltog på fackmöten eller andra fackliga aktiviteter skulle få förtroendet att sitta i styrelsen. Detsamma gällde i de partier som jag varit medlem i. I Svenska kyrkan är det inte alls ovanligt att möta ledamöter i kyrkofullmäktige eller kyrkoråd som aldrig deltar i gudstjänster eller andra aktiviteter som anordnas av församlingen.
  Självklart är de kandidater som partierna nominerar aktiva i partierna, för det kräver partistadgan. Åtminstone inom S.

  Ett ytterligare problem är att nomineringsgrupperna får partistöd, som bl a skall användas för utbildning av nomineringsgruppens förtroendevalda. En mycket märklig situation, att kyrkan inte själv utbildar sina förtroendevalda. Metall t ex hade ett eget utbildningssystem, vilket de flesta fack har.

  Allt det här innebär att kyrkan må ha en ”värdegrund” men de förtroendevalda kan ha en helt annan värdegrund, som inte behöver sammanfalla med kyrkans uppgift att sprida evangelium.

 5. Rebella undrar skriver:

  http://www.dagen.se/debatt/svenska-kyrkans-demokrati-fungerar-inte-1.355958

  En avhoppad ledamot från det icke fungerande kyrkorådet talar ut.

  Jag tror ju att den klassiskt episkopala modellen har sina nackdelar särskilt när det utsetts en biskop som är helt enkelt olämplig. Det är ett hyperauktoritärt system helt utan möjlighet att ställa biskopen till svars öht… just det är en stor sak i USA efter sexutnyttjandeskandalerna, ”bishop accountability”. Men det svenska experimentet blev tydligen inte heller bra.

 6. Rebella undrar skriver:

  http://www.kyrkanstidning.se/asiktsamne/fortroendevalda

  På ett lite mer övergripande plan har det skrivits en hel del i KT. Men när det tas upp ett speciellt fall sägs det att man ropar på vargen.

 7. LeoH skriver:

  Man behöver inte vara för en episkopal kyrka, för att inse hur korkat det är, att en organisation inte utser sina egna förtroendevalda bland organisationens aktiva.
  Inget valsystem garanterar att den bäste blir vald, men i mitt exempel om Metall, så är de som blir valda åtminstone aktiva i organisationen.

 8. Thorsten Schütte skriver:

  Något annat:
  Nu följer M i KDs och FPs fotspår med tidbegränsade uppehållstillstånd
  Jag frågar med Tom Lehrer: Who’s next?

 9. LeoH skriver:

  Skulle tro att det är Morgan Johansson. Han har ju redan varit inne på temporära medborgarskap.

 10. bema skriver:

  Reblogga detta på Bengts Blogg och kommenterade:
  Fakta om förhållandena i Domkyrkoförsamlingen Visby och förtroendekrisen biskop/domprost utvärderas på olika sätt.

 11. LeoH skriver:

  Tack!

 12. […] klicka på länken och läs! Jag har ingen avsikt att kommentera innehållet, det har jag gjort här, utan syftet är att påminna om kritiken och bemötandet av artikeln i Dagen. Den första och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: