Exportprodukten kan bli kortvarig. Referensanläggningen saknas i framtiden!

I dagens HT kan vi läsa att Pär Johansson blivit prisad som Hälsinglands entreprenör. Jag anser, på goda grunder, att Pär Johansson är värd alla de priser och lovord han hittils fått. Det får gärna bli fler i framtiden, om jag får ge råd till framtida priskommittéer. Pär Johansson har bidragit till att en stor grupp människor inte ses som sina funktionshinder, utan vi ser dem som individer med egenheter och drömmar. Det är stort!

Här skulle jag kunnat sluta, men det var inte priset i sig som väckte mitt intresse, utan det var en vision som Pär Johansson förmedlade i artikeln. Han säger så här:

”Nu vill vi sprida vår verksamhet i andra länder. Det vore häftigt om Sverige var det första landet i världen som exporterar människovärde.”

Jag delar känslan, det skulle verkligen vara häftigt, men nu pockar den griniga gubbgenen på uppmärksamhet. Varje lyckosam exportprodukt behöver en referensanläggning, som hågade kunder kan studera. Det fick jag lära mig på ASEA/ABB, under de år jag arbetade på företaget. Glada Hudik-teatern är en helt suverän referensanläggning. Hit kan människor komma och studera, inte bara en vacker tanke, utan också se att tanken fungerar i en praktik. Inte en gång, utan klarat sig också över tid. Ingen dagslända!

Nu kommer min griniga varning. Det finns mäktiga och starka krafter, som medvetet vill sortera bort individer med för staten icke önskvärda egenskaper. Staten erbjuder blivande föräldrar, genom landstingen, att uppspåra foster med t ex Downs syndrom. Vid positivt resultat av uppspårningen, kommer nästa erbjudande: Vi kan ta bort fostret! I Danmark har strategin ur statens synvinkel varit oerhört lyckad. För ett år sedan läste jag, att det nog inte längre föddes något barn med Downs syndrom i Danmark. I Norge gör 90% abort, när det får resultatet av uppspårningen i sin hand. I Sverige är siffrorna likartade, om jag förstått saken rätt. Om utvecklingen fortsätter, torde underlaget för Glada Hudikteatern sakteligen undergrävas och på sikt finns ingen referensanläggning i Hudiksvall att visa upp! Exportprodukten dör!

Självklart hävdar staten att det inte alls är deras avsikt, att utplåna existensen av människor med Downs syndrom, men jag tror dem inte! Tvärtom, jag är övertygad om att planer finns för andra funktionshinder, om de inte redan är i full gång. Statens medicinetiska råd, där representanter för Svenska kyrkan finns med, har uttalat sitt stöd för selektiva aborter i allmänhet och inte enbart till att gälla foster med anlag för Downs syndrom. Kyrkans representant i den utredningen var Tullikki Koivunen Bylund. Av någon, outgrundlig anledning, önskar staten alltid få stöd och uppmuntran från kyrkligt håll, när staten ger sig in i moraliskt tveksamma träskmarker och Svenska kyrkan ställer givetvis upp!

Nu avslutar jag inlägget med ett citat av Birger Schlaug. Jag har använt mig av citatet i många blogginlägg och lär använda den många gånger till:

”Teknik kan aldrig ligga i träda. Det är därför det inte alls är överraskande eller chockerande att den amerikanska staten utnyttjar den teknik som finns. Gamla kommunistdiktaturer utnyttjade sin tids teknik. Bolag utnyttjar den teknik som finns för att få avkastning på insatt kapital. Tekniken förändrar normer, värderingar, uppfattningen om normalitet. Det som tidigare betecknats som rashygien, och som förknippades med nazisterna, är idag vardagsmat eftersom gentekniken förflyttat vad som uppfattas som moral, etik och värdighet. Utsorterande av foster som inte skulle bli friska A-människor tillhörde nazismens tankegods, nu tillhör det flertalets. Vi sitter på ett sluttande plan, märker inte att vi glider och varje läge på planet för en stund blir normalitet. Det är i alla fall ganska smart om vi inser att det är så det förhåller sig. Allt annat är ju bara en form av livslögn.”

Jag tog till mig det Schlaug skrev och gjorde det till mitt eget och där står jag fortfarande. Det finns ingen anledning att backa från åsikten!

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

4 Responses to Exportprodukten kan bli kortvarig. Referensanläggningen saknas i framtiden!

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Klockrent! Tack! Men måste samtidigt tilläggas att det nog fortfarande föds en del barn med Downs syndrom även i Danmark. I Sverige har ju den samtidigt stigande mammaåldern (då ”risken” för Downs som bekant stiger) gjort att antalet födda Downs-barn (i varje fall hittills) legat ganska konstant, trots att en skrämmande hög andel av dem som gjort de nya ”effektiva” testerna valt avlivning. Men själva Downs-jakten är allvarlig nog i sej. Jämför med om avlivning regelbundet skett på basis av anlag för homosexualitet. Vilket ramaskri inte bara från Rfsl och Pride-generalerna, utan från oss alla! Nu ropar ju inte ens Pär Johansson, utan mest bara Leo Holtter. Vilken skam för både pristagaren och oss alla! Men som sagt, tack för att du ryter ifrån!

 2. LeoH skriver:

  Uppgifterna från Danmark är inte entydiga. Vissa uppgifter säger att det inte föds några, andra säger att de nästan är där. i vilket fall är det illa. Vad jag förstår erbjuder Dansk sjukvård testet till alla och inte bara till kvinnor i riskzonen.
  Sjukvården kanske redan erbjuder tester för andra funktionshinder än Downs syndrom. Om inte så kommer det också. En sådan utveckling bejakades av det medicinetiska rådet.
  Runt om i världen, kanske också i Sverige (?) sorteras flickor bort.
  Humanismen kan nå vilka höjder som helst. Tur att jag är gammal, men ni som är yngre har en stor strid framför er!

 3. Thorsten Schütte skriver:

  Oerhört knepig fråga. Det går ju inte att backa bandet och förbjuda fosterdiagnostik. Det kanske ända medlet är diskussion av frågan, som här, så att några får sig en tankeställare.
  Ser att Du är gammal ASEAt. Hade jag varit 5 – 10 år äldre hade jag nog varit specialist hos ASEA/ABB fram till pensionen (vilket hade varit optimalt för en aspergare som jag – hur länge till får vi finnas?). Nu hör jag i stället till gänget f d ABB ingenjörer som valsar runt mellan olika konsultbolag o dyl i Västerås. Det var bättre förr. Men trots allt är det roligt med elkraft:
  http://www.bulletin-online.ch/de/themen/artikel-detailansicht/news/12756-niederfrequenz-nicht-nur-fuer-bahnen.html

 4. LeoH skriver:

  Du kan mycket väl ha rätt, Thorsten. När tekniken finns då ändras också moralen. För 30 år sedan skulle min inställning varit hur rumsrent som helst. Troligtvis är den enda framgångsvägen att gång på gång påtala farorna med den pågående utvecklingen.
  Jag började som svetsare på Sigfridverkstaden 1974. 1982 hamnade jag på Material och transport. 1988 slutade jag och fick anställning som studiesekreterare på ABF Västmanland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: