Utan egna kommentarer. Texten talar för sig själv!

Jag har alldeles nyss läst ett blogginlägg: ”Prästens plikter” skriven av Håkan Sunnliden. Jag uppmanar alla, som har intresse av kyrkliga frågor, att läsa hela inlägget och inte bara det jag plockat ut. Inlägget kan också vara till nytta för er som inte är så intresserade!

”… blivit denna dag i Svenska kyrkans ordning enligt apostolisk sedvänja med bön och handpåläggning till det heliga prästämbetet vigd.

Han förklaras fördenskull från denna dag behörig att utöva alla de plikter, som enligt Guds Ord och Kyrkans ordning åtfölja detta ämbete. Han är betrodd med försoningens ord såsom ett sändebud å Kristi vägnar, utsänd att förkunna det evangelium, som är en Guds kraft till frälsning. Han äger att förvalta de heliga sakramenten enligt sin Herres instiftelse. Han ska lösa och binda under samvetsgrant aktgivande på Guds lag och löften. Han skall vara en herde för den hjord,  där den Helige Ande satt honom till föreståndare.  Han är församlingens lärare,  som skall tillrättavisa och förmana med allt tålamod och med undervisning i alla stycken, och tillika dess vägvisare,  som skall vara ett föredöme i tal och i vandel, i kärlek, i tro och i renhet. Han är ock kallad att dela sin herres smälek och uppfylla sitt mått av Kristusbedrövelser.  Han skall lyda Gud mer än människor och icke frukta för dem, som väl kunna dräpa kroppen,  men sedan icke hava makt att göra något mer.

Såsom Kristi tjänare och förvaltare av Guds hemligheter äger han ock löften om bistånd av den Herre, som förbarmar sig över sina tjänare och lovat vara med dem alla dagar intill tidens ände.”

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

4 Responses to Utan egna kommentarer. Texten talar för sig själv!

 1. Gunnel skriver:

  Tack, Leo, för denna länk till Håkan Sunnliden! Det är viktigare än någonsin att komma tillbaka till bibelstudium. Prästerna har lovat inför Gud och församlingen i sin vigningsstund att hålla sig till Guds ord som det står i bibeln.
  https://gunnelsplats.wordpress.com/2012/03/20/teologi-ar-laran-om-gud/
  Hittade denna gamla blogg hos mig nyss i min statistik idag.
  Guds välsignelse i dina studier!
  önskar
  Gunnel

 2. Andreas Holmberg skriver:

  Mycket bra citat som tydligt uttrycker Svenska kyrkans grundläggande katolicitet (allmänkyrklighet). Gud give att vi och de prästvigda (liksom de förtroendevalda!) toge det på större allvar! Och tack Gud för sådana som Håkan som faktiskt tar det på stort allvar (jag vet fler).

 3. LeoH skriver:

  Tack Gunnel!

 4. LeoH skriver:

  Jag vet också fler!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: