Vi är inbjudna till treenighetens heliga dans!

I dag är det ”Heliga trefaldighetsdag” i kyrkoåret. Sen ett antal år tillbaka tänker jag på en gammal beskrivning av treenigheten i den östromerska traditionen. Jag hittade beskrivningen i boken ”En generös radikalitet skriven av Brian D McLaren. I boken skriver McLaren:

”Jag lärde mig att den tidiga kyrkans ledare beskrev treenigheten med termen perichoresis (peri – cirkel, choresis – dans): treenigheten var en evig dans i vilken Fadern, Sonen och Anden delade sin ömsesidiga kärlek, ära, lycka, glädje och respekt. Mot denna bakgrund betyder Guds skapelseakt att Gud bjuder fler och fler varelser till den eviga glädjedansen. Synd innebär att människan går ut ur dansen, förstör dess skönhet och rytm, att de krockar och tacklas och trampar varandra på fötterna i stället för att röra sig med grace, rytm och vördnad. Sedan inträder Gud, genom Jesus, i skapelsen för att återställa rytmen och skönheten igen.”

Jag minns den glädje jag kände när jag för första gången läste det citerade avsnittet. Treenigheten blev möjlig att förstå i hela sitt överväldigande mysterium. Jag har påmint om den heliga dansen ett antal gånger och lär göra det igen. Tänka sig, att jag kanske en dag får delta i den eviga dansen!

KT

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: