En tidig morgonandakt

Klockan passerade midnatt, men kroppen kände sig inte beredd att gå till vila. Jag tog fram andaktsboken: ”Fånga dagen med Dietrich Bonhoeffer. Nu för tiden brukar jag ha en andakt mitt på dagen med Bonhoeffer. I dag fick det bli en mycket tidig morgonandakt istället.

”Så vill vi genom honom ständigt frambära lovsång som ett offer till Gud, en frukt från läppar som prisar hans namn. Men glöm inte att göra gott och att dela med er; sådana offer behagar Gud.” (Hebreerbrevet 13:15-16)

Att leva som kristen

”Det står allt mer klart att den mest brännande frågan för kyrkan i dag är: Hur kan vi leva ut kristenlivet i vår tid?” (Efterföljelse)

En del människor tror att den mest brännande frågan är: ”Hur ska vi förkunna den kristna tron i vår tid?” Det är en viktig fråga, men det finns det som är mer angeläget – att leva det kristna livet. Förkunnelse som inte backas upp av livsstil är praktiskt taget värdelös. Att trovärdigt leva som kristen betyder inte att leva iett kyrkligt getto, utan att leva mitt i livet med alla dess påfrestningar. Det betyder att söka Guds vilja både när det gäller existentiella frågor och när det gäller politik och ekonomi. Det innebär också att man försöker arbeta fram lämpliga strategier för sina engagemang.

Ord att tänka på: Gärningar talar högre än ord. Livsstilen måste understryka förkunnelsen för att den ska ha relevans.

En kort personlig fundering: Det finns en märklig konsensus i samhället, att kristen tro inte ska få påverka politiska beslut. Jag är inte och vill inte vara en del av den enigheten. Dietrich Bonhoeffer och Charles Ringma har helt rätt!

Undras om kroppen känner sig beredd till att sova.

KT

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

2 Responses to En tidig morgonandakt

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Jodå, kristen – eller muslimsk – tro och värdering måste naturligtvis få påverka politiska beslut. Men den som t,ex, ser faran med både den hejdlösa kapitalismens/mammons Scylla och den totalitära statens Charybdis, eller både med libertarianism och drakonism, måste kryssa varsamt – och häremellan finns flera olika segelleder kvar att välja som även troende kan se olika på – men fördenskull inte passivt och fegt. Och argumentationen måste nog i huvudsak vara sekulär (inte: det står i bibeln eller koranen och därför…).

  Med reservation för att de mest grundläggande värderingarna (t.ex. allas lika värde) knappast kan ”argumenteras fram” eller bevisas naturvetenskapligt. Som Chesterton skrev: att försöka resonera utan grundläggande axiom är som att försöka köra bil utan bränsle.

 2. LeoH skriver:

  För ett antal år sedan skrev jag ettinlägg och undrade hur det kan komma sig att skilda slag av ismer får påverka samhällsutvecklingen (sammanfattat ur minnet). Jag ville visa hur meningslöst det är att utestänga vissa trosföreställningar från rätten att påverka och hylla andra. För det är ju så att socialism, liberalism och konservatism etc bara är trosföreställningar.
  Som jag tolkade nattens andaktsläsning är att kristen har jag att agera i världen. Min strategi har nästan alltid varit att inte åberopa bibeltexter, men att min tro ligger till grund för allt jag säger (tyvärr är inte det jag gör).
  Inställningen ledde till att jag tog bort ”kristet vänsterperspektiv” från presentationen av min blogg för 6-7 år sedan. Med motiveringen att den kristna tron inte behöver några stödjeben. Senare tog jag också utan motivering bort begreppet befrielseteologi ut presentationen. Jag motivrade det för mig själv, att kristen tro är befriande ur alla aspekter.
  Trots att jag inte motiverar mina ställningstaganden som baserade på min kristna tro, så skulle jag nog i de flesta fall kunna förklara, de flesta av mina ställningstaganden, från min kristna tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: