Är kyrkan en uttjänt ardenner?

Här bjuder jag på en andaktstexter för den 14 juni ur Fånga dagen med Dietrich Bonhoeffer.

Men när Kefas kom till Antiochia vände jag mig öppet mot honom. Han hade ju dömt sig själv. (Galaterbrevet 2:11)

Tam kristendom

”...som en bonde som behöver en häst till sina åkrar och går förbi den ystra hingsten och köper den tämjda, inridna hästen. Så har människor tämjt sig en användbar kristendom.” (Gesammelte Schriften)

Att vara kristen är inte bara en fråga om att vara vänlig och tålmodig. Det är också en fråga om att vara frimodig, hängiven och entusiastisk. Detta är speciellt viktigt då det finns ett desperat behov av förändringar. Ingnting förändras enbart av att människor är vänliga och tålmodiga, utan bara då de dessutom är villiga att fatta de svåra besluten, vad de än kostar dem – vågar ta risker. Visst kan det vara bra med en tämjd häst, men ibland behövs det en yster hingst.

Ord att tänka på: Djärvhet och beslutsamhet utesluter inte den hjärtats fromhet som Jesus lärde.

KT

 

3 Responses to Är kyrkan en uttjänt ardenner?

 1. Alma-Lena skriver:

  Nej kyrkan är ingen uttjänt ardenner, vi lever ännu och ibland är vi ystra , ibland pålitliga trogna gamla arbetshästar. Vi är kyrka tillsammans och här finns alla sorter.

  (Dessutom är Dietrich Bonhoeffer en stor inspiratör, men han vet lite om hästar. En unghäst står mycket oftare och tjurar och vägrar gå framåt, medan den gamla trotjänaren har ett större mod och hjärta och sliter vidare så länge matte eller husse ber om det.

 2. LeoH skriver:

  Jag bara frågar med Dietrich Bonhoeffer.
  Svaret är inte givet och då avser jag inte mina hästkunskaper. Det kanske är mer värdefullt att ha en trött och uttjänt ardenner än en pigg unghingst som domkyrkoförsamlingen i Luleå, som anser kondomer vara värdiga att representera Jesus.

 3. Alma-Lena skriver:

  Ja, där har vi ett utmärkt exempel på att en gammal ardenner inte är att förakta och, i ungdomskultens tid, får vi som kristna väl säga ett försynt: tänk om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: