Känner sig socialdemokrater inte välkomna i andra kyrkor än Svenska kyrkan?

I den ständigt pågående diskussionen om det rimliga i att politiska partier styr Svenska kyrkan har Claes Glader för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Landskrona skrivit en debattartikel i Kyrkans Tidning med rubriken, ”Ska inte kyrkan vara demokratisk?” Bl. a tar han till det vanliga och mycket medvetna debattknepet att jämställa det Socialdemokratiska partiet med enskilda kristna socialdemokrater. Claes Glader skriver: ”Du, Jonas, sätter dig över Gud! – då du uppenbarligen inte anser att alla i Kristi kyrka har samma värde. Är socialdemokrater mindre kristna än du?” Jag skulle förolämpa Glader om jag skulle utgå från att han inte förstår skillnaden mellan partiet och sig själv som enskild kristen socialdemokrat. Jag har personligen fått frågan vid ett antal tillfällen då jag var aktiv* i Svenska kyrkan och jag brukade svara: ”Nej du är inte mindre kristen än jag, men ett är då säkert, jag är mer kristen än SAP. Socialdemokratiska partiet är rent definitionsmässigt inte ett kristet parti!” Det är det hela debatten handlar om. Dels om hur rimligt det är att ett politiskt parti ställer upp med egna kandidater till förtroendeposter i ett trossamfund och dels att medlemmar i Svenska kyrkan, kristna eller inte** låter sig nomineras av andra, än sina medlemskamrater i kyrkan, till förtroendeuppdrag. I alla organisationer av folkrörelsekaraktär anses det fullständigt naturligt att organisationens egna medlemmar väljer kamrater som är aktiva och kunniga till förtroendeuppdrag. Det finns ingen socialdemokrat, vad jag känner till, som anser det vara odemokratiskt eller exkluderande av socialdemokrater som varande sämre fotbollsledare än andra. I varje organisation av folkrörelsekaraktär anses det också, som mycket märkligt om styrelseledamöter, vare sig före de blivit valda eller efter det blivit valda, aldrig visar sig på medlemsmöten och ändå förväntar sig bli omvalda år efter år. Det är den här märkliga grundinställningen, som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna pratar sig varma för och kallar för höjden av demokrati!

Till sist en fråga till Claes Glader anser du, att du som socialdemokrat inte är välkommen som medlem i andra samfund än Svenska kyrkan? Eller anser du, att det enda sättet att få spela en roll i en kyrka, måste gå via ett politiskt parti? Att allt annat är odemokratiskt och en nedvärdering av socialdemokrater som varande mindre kristna än andra?

* Har representerat Socialdemokraterna i både kyrkofullmäktige och kyrkoråd. Har en hyfsad inblick i hur valen av kandidater går till. Både på S-föreningsnivå och på Arbetarekommunnivå.

** Det finns kandidater på S-listor i kyrkovalen, vilket inte borde vara helt okänt,  som öppet erkänner att de inte är troende. Vilket i sig kan ses som lite märkligt. Tänk tanken att någon som kandiderar till styrelsen för en Arbetarekommun, glatt skulle meddela: ”Jag är inte socialdemokrat!”

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 Responses to Känner sig socialdemokrater inte välkomna i andra kyrkor än Svenska kyrkan?

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Klockrent, Leo! Tack för att du fortsätter trycka på i frågan (som jag tror angår oss alla!). Har du skickat in bloggposten till Kyrkans Tidning! (Jonas Lindbergs ”svar direkt” var visserligen bra och innehöll den dräpande parallellen att Svenska kyrkan inte gör anspråk på en plats i Socialdemokraternas partistyrelse bara för att Socialdemokraterna är Sveriges största parti och som sådant av betydelse för hela svenska folket. (Jfr när jag under pågående kyrkomöte försökte dyka upp med en skylt Andreas Holmberg, Svenska kyrkan, på Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i Bollnäs!). Men slutorden om att socialdemokrater likaväl som moderater och vänsterpartister är välkomna att engagera sej i kyrkan lär väl – i strid mot Lindbergs uppenbara intention – tolkas som att det trots allt är OK att komma skyltad som (S) och (M) – eller för den delen som (SD). Suck. Du har så rätt om det där med ”debattknepet”, men ibland undrar jag om Glader m.fl. faktiskt inte själva förstår skillnaden… i varje fall utgår de tydligen från att andra inte gör det.

 2. Andreas Holmberg skriver:

  Liten språklig korrigering: ”ibland undrar jag om Glader m.fl. själva förstår skillnaden… i varje fall utgår de tydligen från att andra inte gör det.”

  Glad fortsättning på sommaren trots allt – i morgon drar jag till Lule!

 3. LeoH skriver:

  Andreas, frågan är principiellt viktig för alla kristna i Sverige, men också för andra trosriktningar och ateister. De borde verkligen ta sig en funderare över hur rimligt det är att de deltar i val av de mest lämpade att företräda partiet inom Svenska kyrkan.
  Det är också viktigt att de kristna inom S och C morskar upp sig och vågar inse att de ateistiska partivännerna inte har kyrkans bästa för ögonen, när de godkänner vilka som ska företräda partiet i kyrkovalen.

  Nej, jag har inte skickat blogginlägget till Kyrkans tidning, så bra är den inte. Jag har ju inte heller tidigare skickat blogginlägg i ämnet till KT.

 4. LeoH skriver:

  Hoppas du får en trevlig vistelse i Lule!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: