Att vägra jobba för mycket

Inlägget väckte många minnen!

francesblogg

solidarnosc
Bilden visar Mattias Elftorps illustration till berättelsen Solidarnosc i Slutsnackat. I den berättar Egon (pseud.) om hur inhyrda polska charkuteriarbetare slutar jobba övertid och hur karen med julskinkor blir överfulla.

Det är flera av berättelserna i Slutsnackat som handlar om just det att man snackar ihop sig om att säga nej till övertidsarbete eller extrapass. Därför skrev jag den här pekpinnen som en del av mitt förord till boken:

Stopp för övertidsarbete kan användas som en stridsåtgärd för att tillexempel sätta press i en konflikt om lön eller för att stoppa en hotande eller genomförd försämring. Att komma överens om att sätta stopp för övertidsarbete är inte alltid så lätt, även om alla innerst inne tycker det är en bra idé. Ofta är det några som har svårt att avstå de extraslantar som man vant sig vid. (I fallet med de inhyrda charkuteriarbetarna var just det inget hinder. De vägrade…

Visa originalinlägg 766 fler ord

4 Responses to Att vägra jobba för mycket

 1. LeoH skriver:

  Visst är det nostalgiskt att påminna sig t ex Gunnar Adler-Karlssons ”Lärobok för 80-talet” och inse att utvecklingen blev mycket sämre än väntat. Blogginlägget väckte också en hel del nostalgiska fackliga minnen från ASEA/ABB under 80-talet.

 2. Alma-Lena skriver:

  Ja och om vi går till ”grundtexten” Marx och Engels framtidsvision om att vi skulle jobba ca 4-5 timmar per dag och resten av dagen förkovra oss kulturellt. Vi har råd som aldrig förr men ändå ser både fack och motparten 8 timmars arbetsdag som en naturlag.

  Alla vet att vi är effektivare på sex timmar än på åtta, alla vet att fler behöver arbete så de yrken som kräver ständig närvaro skulle inte bli omöjliga eftersom det finns arbetslösa.

  Men det r klart utan hoper av arbetslösa skull arbetsgivaren ha svårt att idka sin maktfullkomlighet.

 3. LeoH skriver:

  Svårare än så är det inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: