Grekland har tydligen överkonsumerat, med lånade pengar, fackliga rättigheter ! Nu är det payback time!

Det har genom åren florerat olika rykten och förklaringar till varför Grekland har en så stor statsskuld, som landet har. En av de vanligaste berättelserna har varit, att greker i allmänhet är lata och ovilliga till att arbeta, och visst kan det vara så, jag är ingen folklivsexpert. Förklaringen har ändå känts minst sagt ytlig. Om det nu skulle vara så, att grekerna vill konsumera, utan att arbeta och utan att betala, då ställer vän av ordning, en stilla fråga. Hur kan det komma sig att t ex tyska banker så villigt lånat pengar till ett land, vars innevånare inte vill arbeta och göra rätt för sig?

I samband med det senaste sparpaketet, som EU-stater så generöst avser att låna pengar till, är villkorade med, enligt mitt tycke, märkliga krav. Försämring av grekernas fackliga rättigheter, som tydligen betalats med lånade pengar från tyska banker. Jag är ingen nationalekonom, men jag har en hyfsad facklig erfarenhet och kan för mitt liv inte minnas någon facklig rättighet i Sverige, som finansierats med lånade pengar från någon bank i Sverige och Europa. Jag har tydligen haft fel, för nu läser jag i Arbetet en artikel skriven av Erik Larsson: ”Grekisk arbetsrätt fräts sönder.” Bl. a skriver Erik Larsson:

”Det är framförallt på tre punkter som EU-länderna krävt förändringar av den grekiska arbetsmarknaden.

Den första punkten handlar om massuppsägningar.

– I dag måste den grekiska regeringen ge sitt godkännande om ett företag vill säga upp ett flertal av sina anställda. Långivarnas krav är att Grekland slopar den regeln, säger Andreas Botsch.

• Den andra punkten handlar om att förändra hela avtalssystemet. Under de första och andra stödpaketen krävde EU och IMF förändringar som påverkade grunden för relationen mellan fack och arbetsgivare. 2012 fick företagen möjlighet att välja ut vilka de ville förhandla löner och villkor med. De behövde alltså inte göra upp med facket utan kunde sluta avtal med någon annan anställd som stod företagsledningen nära. Det skapade en grogrund för gula fackföreningar.

– När den nya vänsterregeringen tillträdde ville de ta bort det här och återupprätta partssystemet, men nu är kravet att sådana förändringar inte ska kunna genomföras om inte långivarna går med på det, säger Andreas Botsch.

• Den tredje punkten handlar om konflikträtten, som EU vill förändra. Det står inte uttryckligen att det ska bli svårare att gå i konflikt för facken.

– Men det är undertexten. Det är ingen som tror att låntagarna vill öka fackens rätt att strejka, säger Andreas Botsch.”

Utan att bli beskylld för att måla fan på väggen, han finns ju redan där, vill jag varna svensk fackföreningsrörelse för kraven som riktas mot den grekiska arbetarrörelsen. Det är inte bara banker eller storfinansen som pressar de grekiska facken. Det är ett antal mäktiga stater med Tyskland i spetsen, som backar upp storfinansens krav. Varje fackligt motstånd mot åtstramningarna som drabbar det grekiska folket kommer att mötas av utpressning mot den grekiska regeringen från EU. ”Stoppa det organiserade motståndet, i annat fall faller skulderna till återbetalning direkt. Kraven som EU politiskt ställt sig bakom är krav som också allt intensivare ställs även här i Sverige, vilket alla fackföreningar är mycket medvetna om. Om kapitalet i Europa anser att de fackliga rättigheter som existerar i Grekland hotar kapitalets vinster, då lär det inte vara långsökt att tänka sig att samma kapital enbart väntar på lägligt tillfälle att ställa de kraven även här i Sverige. Det har skett en enorm politisk maktförskjutning i Europa. Fackföreningar och andra demokratiska krafter pressas tillbaka. Så här på äldre dar har jag ofta funderat, vart världens starkaste fackförening tagit vägen? Politiskt upplever jag att kapitulationen är väl förberedd.

Något deprimerad är jag nog och ser just nu ingen kraft i landet som kan ta ledningen för ett motstånd. Jag kan självfallet inte ge råd till de grekiska fackföreningarna eller regeringen. Det är de själva som får avgöra vilket motstånd de klarar av. En personlig önskan har jag ändå.

Säg nej, till utpressningen från demokratins dödgrävare!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 Responses to Grekland har tydligen överkonsumerat, med lånade pengar, fackliga rättigheter ! Nu är det payback time!

 1. Sven Andersson skriver:

  Man kan också säja ”nån ordning skall det vara”. Lånar du pengar
  och utlovar återbetalning, så måste du hålla löftet i tid – vare sig det
  gäller ”storfinansen” eller småfinansen. Hederlighet!

 2. Peter T skriver:

  Som f.d. fackföreningsfullmäktigeledamot så är det väl främst det andra kravet som får mog att må illa. Att varje avtalspart utser sina förhandlingsrepresentanter är ju en självklarhet. Vill IMF att Grekland ska kunna välja vem som ska sitta vid IMFs sida av förhandlingsbordet?
  På Volvo Lastvagnar på 80-talet så valde arbetarna Facklig Opposition (med rötter i Socialistiska partiet) som förhandlingspart och Metall fick stilla titta på.
  Att regeringen ska godkänna massuppsägningar ser jag som ingrepp i arbetsmarknadens parter.
  När man får strejka kan behöva ses över, då man nu i t.ex. England pratar en att kräva mer än enkel majoritet på medlemsmöte. Det är ju en otrolig skillnad mot den svenska fredsplikten under avtalsperioden.

  Två intressanta observationer dock:
  – Varför bryr sig storfinansen om något annat än intäkter och utgifter i statskassan?
  – Vilken svag arbetsrätt vi har i Sverige i en europeisk jämförelse. Av länder med liknande BNP per capita är det väl bara Danmark och Nederländerna som har sämre? Möjligen England också. Är det de ländernas konkurrenskraft svensk borgerlighet är rädda för när de pratar om att försämra svensk arbetsrätt?
  Vad skulle vara bättre där än här?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: