Det gäller att ta seden dit man kommer. I Sverige är hudfärgen beige!

Det verkar som om vi håller på att gå in i en debatt, som liknar den om hur chokladbollar och kungar ska benämnas. I den debatten var ett bärande argument, att lättkränkta människor ville förbjuda användningen av ord som ”vi alltid använt, utan att mena något illa med det.” Det var tydligen en inskränkning av demokratin och yttrandefriheten att försöka minska användandet av n-ordet när det gäller bakverk. Jag har ofta tänkt, att det är märkligt hur viktigt det är för vissa människor, att få använda ord, som inte betyder något. Visst förstår jag, tro inte något annat, att det ligger en världsbild bakom viljan att använda och försvara vissa ord och begrepp.

De senaste dagarna har jag mött syrliga kommentarer om att det tydligen finns de som hävdar att plåster i Sverige skulle vara rasistiska! Ja, tänk vad PK-folket kan få för sig! Självfallet skulle det vara lite smålöjligt om någon så där rakt av kallade svenska plåster, i motsats till andra länders, för rasistiska. Nu sker sällan debatter så där helt utan anledning och självfallet finns det en anledning till varför debatten om plåster uppstått. Apotek och affärer säljer ”hudfärgade” plåster och det är väl bra, men samtidigt hävdar de att hudfärgen är beige! Den här bakgrunden till debatten måste Rune Lanestrand vara fullt medveten om, för jag vill inte tro att han inte tagit del av radioprogrammet han hänvisar till. Möjligen kan jag väl säga att han töjer lite på sanningen eftersom han inte med ett ord nämner kritikens kärnpunkt. Den, att beige skulle stå för det allmänna begreppet ”hudfärgat.” Om den bakgrunden, medvetet utelämnas, då kanske talet om lättkränkta PK-journalister kan förklaras. Jag anser nog att Rune Lanestrand inte agerar i god tro, utan hela blogginlägget andas medveten ond tro.

Det torde väl komma några upprörda blogginlägg, där Lanestrand förfasar sig över PK-folket på Södermalm, som anklagar svenska underkjolar, sportbehåar, trosor och kroppsstrumpor för rasism. Han lär väl även då utelämna, att kritiken handlar om att beigefärgade underkläder kallas för hudfärgade.

Rune Lanestrand och många andra förstår inte kritiken, att kalla beige för hudfärgat och jag för min del, förstår inte varför Lanestrand blir så upprörda över ett korrekt påpekande, att beige inte  i allmänna termer kan ses som hudfärgat.

Det anser jag, att varje bildad människa borde kunna enas om!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 Responses to Det gäller att ta seden dit man kommer. I Sverige är hudfärgen beige!

 1. Staffan skriver:

  Måste medge att jag helt delar Lanestrands kommentar i denna fråga. Kan man göra annat än att le besvärat åt Sveriges Radios och Apoteksbolagets hållning. Skulle denna typ av diskussion kunna uppstå i något annat land ? Ja, möjligen i Nordkorea.

 2. LeoH skriver:

  Vi har skilda uppfattningar i frågan. Jag anser det vara lite skämmigt, att apoteksbolaget och andra företag marknadsför beigefärgade plåster och underkläder som ”hudfärgade.”
  Nästa skämmiga steg är när farbröder blir upprörda över att färgade unga kvinnor påpekar, att enbart beige kan väl inte vara hudfärgat. De är inte kvinnorna som startar debatten, utan det är gubbar som Lanestrand, som blir upprörda över ett sakligt påpekande. Det enda rimliga borde väl varit, bland alla förnuftiga människor, att acceptera påståendet och sluta kalla beigefärgade plåster och underkläder för hudfärgade. Se där! Ingen debatt! Men frågan är tydligen så viktig för Lanestrand (och kanske dig också?)att beige är det samma som hudfärgat.

  Jag tror att i USA skulle det nog bli protester bland svarta, latinos, kineser, japaner och indianer om något företag lanserade beigefärgade plåster som hudfärgade och inga andra färger. Alla väljer sina strider och Lanestrand väljer att försvara en fullständig orimlig sanning, att beige och hudfärgat är synonyma begrepp.
  Lycka till i den striden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: