Makthavare sluta spela oskyldiga!

De senaste åren har den som så önskat, kunnat läsa om hur människor på flykt, i risiga båtar, försöker ta sig till Europa, många dör! Andra riskerar sina liv gåendes på vägar, andra dör i slutna lastbilar i Österrike. De här berättelserna och bilderna handlar om skeenden i hela världen och drabbar också andra delar i världen mycket hårdare än vad Europa drabbas. Att det förhåller sig så, är en sanning, som i egentligen mening inte går att diskutera. Det bara är så!

Vi vet också hur våra makthavare reagerar. De uttrycker avsky, sorg och förtvivlan över det som sker och lovar krafttag mot människosmugglarna. Men låt oss stanna upp och tänka efter och ställa oss frågan, varför sker det som sker? Här sitter en minnesgod och illvillig individ, som minns hur det gick till, att människor dör på världens hav, eller på grusiga vägar eller kvävs i lastbilar eller containrar. Sätt er till rätta och luta er bakåt och blunda. Låt minnet föra er tillbaka ett antal år. Minns ni hur mängder av flyktingar kom till Arlanda? Ofta utan ordentliga identitetshandlingar. Staten och myndigheterna upplevde det här som oerhört arbetsamt och ville ha ett slut på flyktingar på flygplatser, hamnar och gränsstationer. När vi nu sitter här och blundar, minns säkert många vilket genialt uppslag våra makthavare fick. ”Vi privatiserar flyktingmottagandet! Vi tar och beslutar att alla transportföretag får betalningsansvar för alla som inte har godkända identitetshandlingar!” Beslutet resulterade i att det under många år satt flyktingar på världens flygplatser för de kom inte vidare! Efter det beslutet fanns egentligen bara en legal väg att ta sig till Sverige. Med illegala transportföretag. Det är transportföretagen som är illegala, inte människorna på flykt. Nu planeras nya krafttag och nu motiveras det med humanitära skäl. De illegala transportföretagen ska stoppas, med militärmakt om så krävs.

Jag upplever det skamligt hur tyst makthavarna talar om konsekvenserna av sina tidigare och kommande beslut. Inte sägs det många ord om vad som ska hända med flyktingarna. Det ges inga legala vägar att ta sig till Sverige och Europa. Är det någon som tror att flyktingströmmen minskar på grund av omänskliga byråkratiska beslut? Självfallet inte. Människor på flykt kommer att ta ännu större risker, till ännu större kostnader för att ta sig till det de upplever som möjlig trygghet. Vi kommer även i framtiden se makthavare gråta krokodiltårar över mänskligt lidande. Jag ser det så här. Eftersom rätten att söka asyl är en mänsklig rättighet, då måste vi skapa legala förutsättningar för människor att utöva sin mänskliga rättighet. Att hänvisa människor på flykt till kriminella ogärningsmän, vilket staterna i Europa och Sverige gör, innebär att vi måste se den obehagliga sanningen i vitögat. Sverige önskar inte att de vackra orden skall bli verklighet!

Nu när vi kommit så här långt i våra funderingar, är det bara att öppna ögonen och säga till våra makthavare:

”Vi ser vad ni håller på med, trots era vackra ord! Vi kräver att ni lever upp till humanitet och rimlig mänsklighet och underlättar för människor på flykt, att på legala vägar kunna söka asyl i Sverige och Europa! Det är en skam att ni inte redan beslutat så, men gör det nu! Alla bortförklaringar är uttömda!”

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

16 Responses to Makthavare sluta spela oskyldiga!

 1. Thorsten Schütte skriver:

  De 71 ihopklämda kvävda flyktingar i lastbilen nära Wien ger en obehaglig flashback till de specialbussar där funktionshindrade mördades 1940-41 med bussens avgaser i aktionen ”T4” i bl a Hadamar som ett slags förövning till Förintelsen.

 2. Andreas Holmberg skriver:

  Instämmer! Och det är väl den kombinationen som nu allt fler inser behövs: både hårdare tag mot människosmugglare OCH fler möjligheter att söka asyl… tyckte jag inte att Jimmie Å. häromdagen skyllde folks död på vårt välfärdssamhälle och ”generösa” flyktingpolitik – som lockar folk att dö i båtar och lastbilar. Nog har vi en medskuld men inte är det riktigt så den ser ut…

 3. Rebella undrar skriver:

  Reblogga detta på Rebella undrar och kommenterade:
  Hans Rosling illustrerar detta fint.

 4. LeoH skriver:

  Det som sker i dagens värld Thorsten, väcker många mörka tankar.

 5. LeoH skriver:

  Andreas, du har rätt, det torde väl inte vara vår välfärdspolitik som dödar människor på Medelhavet. I mitt inlägg tog jag upp det konkreta ansvaret, som våra makthavare bär på, när det gäller den medvetna strypningen av legala vägar till Sverige och Europa. Det är en skuld. Det finns också skulden, till att hela Mellanöstern brinner, att fördela. Orsakerna förtigs, också medvetet.

 6. Staffan skriver:

  LeoH, talar vi alltså om helt fri invandring? Där det således inte finns några gränser för hur många Sverige kan ta emot ?

 7. LeoH skriver:

  Det torde framgå hyfsat klart Staffan, att mitt inlägg handlar om asylsökande och asylrätten. En asylsökande är inte invandrare. Den asylsökande blir invandrare först i den stund uppehållstillståndet är beviljat. I dag finns inga andra legala vägar att ta sig till Sverige och söka asyl, än att anlita illegala transportföretag och riskera livet till dyra kostnader. Den asylsökande har inte begått något brott.

  Det är alltid bra om deltagarna i ett samtal är hyfsat eniga om vad som diskuteras. Staffan är vi överens om själva grunden för det här samtalet? Jag säger det en gång till. I dag finns inga legala möjligheter för en asylsökande att ta sig till Sverige, för att i Sverige utnyttja den mänskliga rätten att söka asyl.

 8. Staffan skriver:

  LeoH, du har rätt i detta med asyl resp. invandring, men även vad gäller asyl finns väl en gräns för hur många som vårt system klarar att hantera på ett värdigt sätt.

  Den stora gruppen asylsökande kommer från Syrien, där politikerna beslutat att alla ska få uppehållstillstånd. Oavsett om de kommer på laglig eller olaglig väg, väl? Detta gäller i synnerhet asylsökande barn, där Sverige åtagit sig många förpliktelser – rätt att gå i skolan, rätt till vård, rätt att tala och bli lyssnade till, och rätt till återförening med sin familj.

  Allt detta är mycket bra, men kräver stora resurser som inte finns idag, enligt Migrationsverkets egna bedömningar..

  Så avsikten med min korta fråga var att det finns en baksida också, som du visst glömt bort.

 9. LeoH skriver:

  Tack Thorsten för din länkning. Trots att vi nog bägge känner en viss frustration över att kunskapsbaserad upplysning inte accepteras, så är det ändå det vi måste fortsätta med. Fakta och ännu mer fakta.

  De senaste dagarna har jag vid några tillfällen tagit upp frågan om hur stor invandringen får vara utan att det skrämmer folk. Alla historiskt intresserade minns vilka protester det blev när 10 (?) judiska läkare skulle få komma till Sverige på 30-talet. Då hjälpte det inte att komma med fakta och säga: Vadå hot? De är ju bara 10 st!”

 10. LeoH skriver:

  Staffan, det blir inte lättare att föra ett samtal efter din senaste kommentar. Jag skulle vilja fråga dig. Hur tror du den asylsökande hamnar i Sverige? Ja, hur de hamnar i Europa överhuvudtaget? Om det senare vet vi ju en hel del. Det visas i TV! De kommer över t ex Medelhavet och hamnar i Italien eller Grekland. De bägge länderna har, enligt dem själva, så många flyktingar, att de menar att de inte kan hantera situationen. De låter flyktingar ta sig vidare i Europa och ett tu tre står det en flykting utanför svenska myndigheters dörr och anhåller om asyl. Det kan också röra sig om människor som kommer från t ex Afghanistan utan någon formell mellanlandning i ett EU-land. De står där utanför myndigheten. De har inte sökt tillstånd från någon svensk myndighet att få stå där, men ändå står de där.
  Vill inte Sverige hantera dessa människor som asylsökande, så är det inte som du Staffan verkar tro, bara att avvisa dem ur landet. Vart ska de avvisas? Danmark?

  Nå, nu står de här och Sverige vill inte göra någon asylprövning eftersom vi enligt myndigheten haft för många redan. Inte kan de skickas någonstans. Då är det bara för Sverige att skapa ett par stora flyktingläger.
  Vad har Sverige vunnit med det? Men det viktigaste Staffan är ändå: Den asylsökande kommer inte på någon inbjudan. De asylsökande kommer ändå.

  Så berätta gärna hur du tror de asylsökande hamnar i Sverige och hur det ska stoppas. För visst kan det vara så, att jag är okunnig Staffan, men jag är ändå stursk nog och vågar kräva lite mer av kontrollerbara fakta än bara påståenden.

 11. Staffan skriver:

  Leoh, jag är väl medveten om den fruktansvärda situationen, och allt lidande vi ser dagligen. I synen på detta tror jag inte vi skiljer oss åt. Sant är att miljontals människor är i rörelse, från Afrika, Mellanöstern främst Och Sverige har beviljat asyl i större omfattning än något europeiskt land, räknat per capita. Enligt Migrationsverkets senaste prognos beräknas ca 250.000 personer beviljas asyl åren 2014-2018. Ca 25 % är barn, ofta svårt traumatiserade och utan egentligen skolgång. Kanske klarar vi att ge dessa barn skolgång, hälsovård, bostad och deras föräldrar arbete, trots att många är analfabeter eller krigsskadade. Kanske kan de integreras i vårt samhälle – viljan finns säkert, men vet någon hur, och när det kans ske. Innan man talar om om göra det enklare att ta sig till Sverige – borde man i ärlighetens namn ha någon idé hur det ska ske och hur vi ska hantera detta. Prata gärna med de förtvivlade kommunpolitiker som befinner sig mitt i denna problematik. Eller läs Vidar Anderssons krönika i Folkbladet, bl a ”Oavsett vad vi tycker om antalet som kommer till Sverige så förstår varje människa att antalet naturligtvis har en avgörande betydelse. Om det kommer 50- eller 100 000 asylinvandrare/anhöriginvandrare/ensamkommande pojkar per år styr helt kvaliteten på mottagandet och avgör den framtida svenska egennyttan av invandring.
  En nationell och generös välfärdsstat som Sverige med relativt sett högt beskattade medborgare kan kort sagt inte låta kostnaderna för invandringen skena iväg. Varje politiker av rang vet att det gäller att hålla ett strängt öga på de system som ger betydande förmåner åt människor som inte arbetar. Sådant som invandring och sjukskrivningar behöver vara reglerade och ganska hårt hållna. Dessa utgiftsområden i staten kan inte tillåtas att bli vad de blir.”

  Anklaga mig gärna för okunnighet – och visst – jag sitter inte inne med lösningen . Gör du?

 12. LeoH skriver:

  Staffan vi kommer inte längre i vårt samtal. Jag ger dig en länk till Micael Grenholm, om du prompt vill diskutera med någon. Micael är ung och pigg och också kunnigare än jag.
  https://helapingsten.wordpress.com/2015/09/01/teologiska-faktamassiga-och-moraliska-problem-med-gunilla-gomers-debattartikel/

 13. Staffan skriver:

  Nej, det gör vi nog inte. Debattglad? Reagerar bara på din ”sanning” och hur på lätt du anklagar till höger och vänster. Om du bara vill ha ”gilla-kommentarer” så är det OK, men var då tydlig med det.

 14. Alma-Lena skriver:

  Staffan, nu är det så här att Leo tar upp fakta och du tar upp lösa påståenden från den minoritet som hatar främlingar i Sverige. Att snacka ”nivåer” och ”egennytta” är inget kristligt språkbruk och det är dessutom Leo som har alla fakta på sin sida. Läs här om fem myter om du har lust att veta och inte bara tycka: http://www.gp.se/kulturnoje/1.2821530-henrik-arnstad-fem-myter-om-sd-och-invandringen

  En myt du kommer med kan jag avliva direkt på plats, den kontinent som har färst människor som rör sig över sitt födelselands gränser är Afrika (3%). Den kontinent som har flest invånare som rör sig över sitt födelselands gränser genom livet är Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: