Mitt hem är min borg!

Eventuella likheter med dagsaktuella händelser i Sverige är en ren tillfällighet!

Tankar i natten

Alltför ofta förvandlas gamla ordspråk till fruktansvärda hån, när de konfronteras med verkligheten. Definitivt känner romer i Frankrike ända in på skinnet, att deras hem inte räknas som några borgar för skydd och integritet. Vi, som bor i våra fina hus i Bjuråker och annorstädes, upplever kanske att romernas kåkstäder inte kan räknas som bostäder och än mindre som hem, men det är det enda som står många romer till buds.

 När maktens män vill visa handlingskraft och dölja sina egna tillkortakommanden, då gör man som Sarkozy. Regeringen kallas till krismöte. Allvarstyngda, med bekymrade rynkor i pannan, meddelar de att de är tvungna att förstöra hemmen för tusentals romer, runt om i landet. Rivningar av hemmen kombineras med hotelser om massutvisningar.

Som det står i Dagen:

”Beskedet kom efter ett krismöte som Sarkozy kallat till i ett led mot det han kallar ”krig mot brottsligheten”. Före mötet sade han att den romska minoriteten utgör ett säkerhetsproblem i Frankrike.”

Vad bör…

View original post 210 fler ord

Annonser

15 Responses to Mitt hem är min borg!

 1. TonyMalmqvist skriver:

  Hemskt, fruktansvärt, känns som orden inte räcker till.

 2. kyrkis skriver:

  Möter ju ofta en rädsla för flyktingar/invandrare/tiggare. Rädslan för att de ska ta över vårt land. Risken är inte så stor, tror jag. Men idag fick jag höra av en fånge om att det antingen i Serbien, men troligare Österrike, fattade inte helt hans engelska, har bildats ett eget parti av muslimerna. De kräver inflytande. Och sina frågor, kultur och religion bekräftade.
  Jag har bara hans ord och vet inte mer.

  Men tänker att detta är vad man är rädd för. Det som kan förändra vår värld. Rädslan att islam ska dra fram även i vårt land.

  Jag kan möta andra kulturer med glädje och intresse. Men jag vet inte hur jag ska bemöta vanliga människors rädsla. Kanske jag själv är rädd?

 3. Alma-Lena skriver:

  Jag känner mig inte alls rädd för människor i nöd, jag är mycket räddare för sådana som Jimmie Åkesson vars partitoppskompisar lägger ut adresser på tilltänkta flyktingboende för virrpannor att utnyttja vid behov.

 4. Andreas Holmberg skriver:

  Jag vill som Luther hellre ledas av en klok muslim än en tokig kristen och gläds med Livingstone över den pågående ”rasblandningen”. Men det är klart att man ska vara vaksam mot virrpannor på bägge hållen (jfr Boko Haram eller IS med Herrens motståndsarmé och liknande). För att inte tala om totalitära ateister. Farorna är många (jfr 1900-talet!) även inom den s.k. ”kristenheten”, men vi kan knappast börja hålla ideologiska förhör med asylsökande. Har de däremot begått grova brott är det delvis en annan sak, även om vi vill rädda folk från dödsstraff.

 5. kyrkis skriver:

  Det är alltid svårt att veta när man ska bekymra sig. I backspegeln ser vi hur rörelser tagit sig fram för att man inte gjort motstånd.

  Jag är inte rädd för syriska eller andra kristna som flyr. Vårt land behöver dem.
  Men det skrämmer mig om islam breder ut sig. I sin värsta form.

 6. Alma-Lena skriver:

  Tack Andreas!
  Kyrkis: Ett ord till tröst: Islam i sin värsta form breder ut sig just nu och vill man leva så finns tyvärr redan stora områden som styrs av IS där de bjuder barnen på glass och tivoli. För dem finns ingen anledning att fly till fjällägenheter och tältläger med 3 kvadratmeter per person till förfogande. Det är , som du skrev , också ofta kristna eller icke-sunnimuslimer och andra som Daesh kallar avfälliga som flyr. Jag tycker den här reklamfilmen för Volvo säger en hel del om varför man inte flyr till Sverige om man kan bo kvar i Syrien eller Östafrika där sommaren är lång: https://www.youtube.com/watch?v=3KquHpO2VWI

  Dessutom blir många muslimer kristna när de kommer hit och får höra om Jesus. Förra veckans gudstjänst var synnerligen multikulturell och där fikade jag med en präst som på sistone döpt många muslimer. Hur skulle en kristen väckelse kunna ske i Somalia? I Irak, som det nu ser ut? Jag tror det är Guds sätt att skicka missionsfältet till oss och det ska vi kristna så klart förvalta så väl som möjligt. Det gör vi inte genom skräckpropaganda.

  För övrigt talar vi väl här om romer från Bulgarien och Rumänien och de är aldrig muslimer dessutom, trots sin helt utstötta position av kompakt utanförskap, aldrig terrorister. De går helt emot alla förklaringar om varför terrornätverk uppkommer. Trots tusen år av utanförskap har ännu ingen romsk terrorattack inträffat trots att man ”förklarar” annan terror med just utanförskap. Här en länk till romernas historia: http://arkiv.minoritet.se/romadelegationen/www.romadelegationen.se/extra/pod/index0631.html

  Om man jämför med irländare i Nordirland, som också är kristna , precis som dagens romer , ser det helt annorlunda ut , integreringen var större och utanförskapet var mindre, de har aldrig haft slavstatus i Nordirland, men har befunnit sig i en lågstatusposition gentemot majoriteten som härstammar från Skottland. de är inte, som romerna, en liten minoritet utan ca 40% av befolkningen. Terror är ändå en accepterad metod bland en del av dem. men är någon rädd för irländare?

  Anton, som utförde hatattacken i Trollhättan var nog, enligt medierna, lite utanför samhället, liksom Breivik i Norge, men de var inte i närheten av hur utanför romer alltid varit. Arga unga män är ofta farliga, men ska vi utvisa alla män under 40 på blotta skräcken för nya hatbrott? Att göra hemlösa ännu mer hemlösa kommer troligen inte att orsaka hatbrott, men vilken dom drar vi på oss för detta orättfärdiga beteende?

 7. Leopold Holtter skriver:

  Alma-Lena, en bra sammanfattning av romernas historiska situation. Jämförelsen med andra utsatta grupper är korrekt. Jag har genom åren inte riktigt förstått kravet att romer skall visa samhällssolidaritet mot samhällen som så totalt försköt och fortsätter att förskjuta dem.

  (Jag har redigerat min kommentar och raderat ovidkommande skriverier om muslimer!)

 8. StaffanW skriver:

  Bland många kloka ord, lyser dock den svenska aningslösheten igenom. Min bild av radikala islamister skiljer sig uppenbarligen kraftigt från bl. a Leopolds. Islamisterna finns mitt ibland oss, även om de försöker verka i det fördolda. Professor Mehdi Mozaffari, som leder ”Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser” vid Århus Universitet, bekräftar att sharialagarna breder ut sig i Danmark. Sharialagarna existerar i praktiken i större eller mindre omfattning i alla danska ghetton, konstaterar professorn. Vad är det som pekar på att utvecklingen i Sverige skulle gå åt ett annat håll?
  Redan 2012 visade Uppdrag Granskning att många moskéer i Sverige i princip fungerar som shariadomstolar vad gäller äktenskap och familjeangelägenheter, där imamer bland annat ger rådet till misshandlade kvinnor att inte polisanmäla sina män. Sharialagar tillämpas idag i både Danmark och England inom främst familje- och arvsrätt. Och alltid till kvinnornas nackdel.
  För några år sedan larmade också Gun Holmertz, som ledde den katolska hjälporganisationen Caritas sedan 18 år om tillståndet i den invandrartäta förorten i Hjällbo – med en artikel ”Islamismen får allt större fäste i Hjällbo.” – om den skrämmande utveckling hon upplevde bland somalierna. Ett folk som är vana vid en lojalitet mot en klan och inte mot ett samhälle och en stat. Där extremismen frodas bl. a till följd av en obefintlig integration .
  I Sverige och Danmark verkar idag det radikala islamistiska partiet Hizb ut-Tahrir. Detta ”befrielseparti” bildades 1953 i Jerusalem och finns idag i ett fyrtiotal länder och påstår sig ha en miljon anhängare. Och man expanderar bl. a via facebook där man hoppas locka in fler svenskar under kalifatets svarta fana. Och det är ingen obetydlig rörelse. På möten uppmanar inbjudna shejker mm till en global islamisk revolution. ”Kalifatet ska uppstå i Syrien. Därifrån ska vi sprida en radikal förändring i hela världen! förkunnade en av dessa inbjudna och möttes av åhörarnas entusiastiska jubel” rapporterades nyligen från ett sådant möte. Man gör alltså inge n hemlighet av att målet är att återupprätta kalifatet – det muslimska rike profeten Muhammed grundade för 1 400 år sen, styrt enligt sharia av en kalif. Det är samma mål som den blodbesudlade Islamiska staten (IS) har.
  Gun Holmertz pekade också på det typiskt svenska majoritetssamhällets undfallenhet, flathet och oförmåga i denna och liknande situationer i sin artikel.
  Människorättsaktivisten, kvinnofridssamordnaren och debattören Bahareh Mohammadi Andersson, själv muslim, kritiserar också ”den svenska varianten av mångkultur som inkluderar precis vad som helst bara det kommer utifrån.”
  Och inget tyder på att vi lärt os något nu när mångdubbelt fler migranter på kort tid kommer till Sverige – så nog finns det anledning till oro!

 9. kyrkis skriver:

  Begriper inte vad Volvo-reklamen hade med saken att göra. Men det sitter hos mig.
  Usch, känner mig väldigt pk- inte.

 10. Alma-Lena skriver:

  Precis så är det Leopold!

 11. Leopold Holtter skriver:

  Det här med kommentatorsregler är svårt. Mitt inlägg handlar om romer och behandlingen av dem. Och ändå faller jag i fällan och börjar själv argumentera om muslimer. Jag har skrivit en hel del inlägg om situationen i våra förorter.
  Är inte romernas situation värd att samtala om?
  Nå hur som helst, i framtiden skall jag försöka vara mer konsekvent och inte ens godkänna mina egna kommentarer, som inte rör själva blogginlägget.

  Jag sätter streck här för alla kommentarer om islam och muslimer.

  det är fullt tillåtet att skriva kommentarer med anledning av inlägget.

  I övrigt hänvisar jag till botanisera i mitt arkiv.

 12. StaffanW skriver:

  Inlägget har tagits bort av bloggägaren.

 13. Alma-Lena skriver:

  Kyrkis: jag tycker den filmen passar bra som påminnelse om hur hemskt det måste vara att bli hemlös och utan tält i Sverige och varför det inte är av bekvämlighetsskäl man flyr varmare trakter utan av nödvändighet. Vi bor inte på en solkust precis. Dessutom visar den filmen, med bilder av Sveriges samtliga landskap att vi har plats för tältläger, flyktingar och nödlidande av olika slag. Sverige är en glesbygd.

  Den har anledning att bli rädd som måste tigga sig till ett hus i sina varmare hemtrakter men ständigt utsätts för hot och trakasserier i ett kallt och blåsigt land, inte jag. Kanske du har en liknande situation som romerna, det vet jag inte, men har du det som de flesta svenskar har det behöver du inte vara rädd.

  Jag möts av romer som välsignar mig varje gång jag går till en mataffär, på ett ställe sitter en äldre kvinna och visar mig en ikon av Jesus och mamma Maria när jag går förbi. Jag känner ingen rädsla , bara en djup tacksamhet för den påminnelsen om Guds närvaro i min vardag. Den tillit dessa människor visar är ett gudsbevis för mig. Läste du om romernas historia? Trots den vågar de be mig om hjälp, det är stort!

  Detta Bibelord har ofta tryggat mig när jag behövt det, tex i kontakt med drogmissbrukare som också varit mördare, en farlig kombo:
  1 Johannesbrevet 4: 18-21 : ”Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan, ty rädsla hör samman med straff, och den som är rädd har inte nått kärlekens fullhet. Vi älskar därför att han först älskade oss. Om någon säger: ”Jag älskar Gud” men hatar sin broder, då ljuger han. Ty den som inte älskar sin broder, som han har sett, kan inte älska Gud, som han inte har sett. Och detta är det bud som han har gett oss: att den som älskar Gud också skall älska sin broder.”

 14. kyrkis skriver:

  Alma-Lena-
  Du skriver mig på näsan.
  Romerna skrämmer mig naturligtvis inte. Inte syrierna som flyr heller,

  Bara IS mm. Men Leo vill inte ha den diskussionen här. Så vi går inte vidare.

 15. Alma-Lena skriver:

  Förlåt, kyrkis, ämnet var ju romer så jag förutsatte att du menade att du var rädd även för dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: