De genomlysta

Återigen har Carolina Johansson gett mig ord att hantera min egen längtan med!

Rambling thoughts

Har alltid haft ett visst intresse och fascination för Helgonen, de som gått före. Mödrarna och Fäderna. Har flera Synaxarium och det händer rätt ofta att jag bläddrar i dem – påminner mig om dagens helgon. För mig handlar de mycket om ‘Att Leva som om Gud Finns’ för att parafrasera en mycket omskriven bok.

I vår tid talar vi ofta om sökare – helgonen berättar om det omvända. De drivs inte av ett sökande efter Gud, snarare av en övertygelse, en insikt, en brinnande verklighet, om att vara funna. Gud finns. Hur lever man om Gud är den innersta, yttersta verkligheten? Detta är på sitt sätt en mycket större utmaning än att vara sökande: Hur lever man som funnen?

Vad händer med en människa som radikalt överlåter sig? Helgonen får någonstans stå för den där bilden av total överlåtelse – de som blivit helt igenom genomlysta. Det inre ljuset…

View original post 156 fler ord

Annonser

One Response to De genomlysta

  1. StaffanW skriver:

    Carolina skriver: ”Har alltid haft ett visst intresse och fascination för Helgonen, de som gått före. Mödrarna och Fäderna.” Ja, och inom den protestantiska kyrkan ses ju ofta helgonen som goda föredömen och efterföljansvärda exempel som mycket väl kan vara ens mödrar och fäder.
    Som du förstås väl känner till är ju synen på helgon inom den katolska kyrkan väsenligt annorlunda.
    I Wikpedia kan vi läsa: ”Inom den romersk-katolska kyrkan har man sedan medeltiden en mycket komplicerad procedur för att erkänna någon som helgon. Det första steget i en helgonförklaringsprocess är att kyrkan förklarar kandidaten som vördnadsvärd, vilket betyder att en grundlig undersökning genomförts av kyrkan för att se om det finns och i så fall bekräfta så kallade ”heroiska dygder”. När detta är gjort behövs ett vetenskapligt undersökt och bekräftat mirakel i kandidatens namn, för att vederbörande skall kunna saligförklaras av Kyrkan. Efter detta krävs ytterligare att ett mirakel i den saligförklarades namn har skett och på samma sätt blivit undersökt och bevisat för, att vederbörande skall kunna helgonförklaras av Påven i Rom ”.
    Ja, nog blir ett katolskt helgon rejält genomlyst – men det är väl inte riktigt det som Carolina Johansson beskriver?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: