Tillbaka till Travemünde

En tilltagande förkylning gör att jag inte orkar skriva ett inlägg om moderaternas förslag att inte pröva en asylsökandes skäl, utan istället skicka tillbaka dem med vändande färja till den hamn där färjan avgick ifrån. Förslaget är så oerhört korttänkt och skulle innebära, om förslaget antogs, att Sverige skulle frångå de utfästelser Sverige skrivit under.
Bloggen Motargument gör skäl för namnet, när de kritiskt granskar moderaternas förslag.

Motargument

Artikel av Helena Trotzenfeldt och Thabo ‘Muso.

Vi skrev en artikel om stängda gränser, och varför det är en praktiskt ogenomförbar lösning för Sverige, som saknar landgränser till de länder varifrån asylsökande kommer.

Den ledde till en del debatt.

Nu har Moderaterna gått ut och förklarat att det går att genomföra stängda gränser och ändå upprätthålla asylrätten, genom att man smidigt bara puttar tillbaka den asylsökande till det land den kom från. Man menar att detta skulle upprätthålla Dublinförordningen. På ett teoretiskt plan ligger det något i det. På ett praktiskt plan gör det inte det.

Vi tar här ett praktiskt exempel: TT-line. Färjorna som går mellan Travemünde/Rostock och Trelleborg används idag av asylsökande för att ta sig till Sverige. Hundratals passagerare kommer med bil, långtradare eller till fots från Tyskland.

Väl i Trelleborg rullar alla fordon av färjan. Men om en gränskontroll ska införas måste de stoppas innan de lämnar…

View original post 378 fler ord

Annonser

4 Responses to Tillbaka till Travemünde

 1. Thorsten Schütte skriver:

  Inget Nytt. Redan i mitten av 80-talet stoppades färjorna från Sassnitz i Trelleborg för att DDR (1) lät flyktingar från jag tror Mellanöstern åka vidare till Sverige där regeringen ville sätta press på Östtyskland att inte göra så.Jag, då doktorand med tillfälligt uppehållstillstånd, skriv då en arg insändare i UNT och fick ett arg hatbrev av en rasistisk knäppskalle som uppenbarligen hade bemödat sig (innan nätet fanns) att luska ut min postadress. Obehagliga minnen!

 2. Thorsten Schütte skriver:

  Ska vara DDR (!), uppropstecken för att man förlitade sig på en diktatur som var proffs på att ”hålla gränsen”.

 3. Leopold Holtter skriver:

  Har en vag minnesbild av det du skriver, Thorsten. En säkrare minnesbild har jag av hur handelsministern i alliansregeringen besökte Libyen och försökte kränga övervakningsutrustning för att hålla rent från flyktingar till Europa den vägen.
  En tid efteråt deltog Sverige i bombningarna av Libyen, med följd att vi fick än fler flyktingar den vägen.
  Ja, tänk så det kan bli!

 4. Andreas Holmberg skriver:

  Ja, Libyen-debaclet är ju fruktansvärt! Om jag såg förhållandevis klarsynt på Irak-kriget i början av 2000-talet (man startar inte krig!!!) måste jag erkänna att jag missbedömde bombningarna mot Khadaffi-regimen. Jag tyckte verkligen att det var verkade hemskt att Khadaffi skulle kunna krossa Benghazi-oppositionen utan att omvärlden ens skulle försöka stoppa det. Men så blev det som det blev… …försökte vi i ett tidigare läge dessutom kränga övervakningsutrustning till Khadaffiregimen är det ju ännu mer ”pikant”.

  Jag förstår inte heller vad moderaterna menar nu. Tillfälliga uppehållstillstånd är en sak för sej – som också tål att diskuteras och ifrågasättas – och någon typ av gränskontroll eller gränsobservation kanske måste återupprättas, i varje fall tillfälligt, men ska flyktingar som kommer till Sverige nu inte ens ha rätt att söka asyl? Bara för att andra länder är ÄNNU sämre på att möta dem och deras behov? Nej, jag förstår faktiskt inte (eller är rädd att jag faktiskt förstår…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: