Sveket mot barnen

Visst ser det ut som en tanke, att Sveriges riksdag inte skrivit in FN:s barnkonvention i vår lagstiftning. Självfallet förkastar jag alla konspirationsteorier i frågan.

Anne Ramberg

Sverige ratificerade Barnkonventionen 1990. Där stadgas att barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn. Samma princip kommer till uttryck i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. Av stadgan liksom av Europakonventionen följer vidare att var och en har rätt till skydd för sitt privat – och familjeliv. I den svenska Utlänningslagens portalparagraf stadgas likaså, att i fall som rör ett barn, ska särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling, samt vad barnets bästa i övrigt kräver. Man skulle ha kunnat hoppas att de  riksdagspartier som kommit överens i flyktingfrågan, skulle ha respekterat dessa principer.

Överenskommelsen som regeringen ingått med övriga riksdagspartier med undantag för SD och vänsterpartiet kan man ha många olika åsikter om. Om man nöjer sig med att fundera på uppgörelsen i ett barnperspektiv är den inget annat än ett svek mot just dem som allra mest behöver vårt…

Visa originalinlägg 292 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: