Det gick illa, när Europa och världen senast visade gemensamt ansvar!

Jag har som vanligt den 27 januari läst Eric Silvers bok ”Hjältar i det tysta – En bok om medmänsklighet under Hitlertiden” 2014 skrev jag ett inlägg med anledning av boken, ett inlägg som jag anser står sig fortfarande.
https://holtter.wordpress.com/2014/01/28/tystnaden-ar-oronbedovande-stor-risk-att-jag-drabbas-horselskador/
Jag anser också att en minnesdag kring förintelsen också måste innehålla en självkritisk betraktelse om Sveriges roll till att förintelsen blev möjlig. I annat fall blir det bara vackra ord, utan större betydelse. Därför fick det bli ett rebloggat inlägg om skammens konferensen i Evian.
Jag känner inte att vi lär av historien, utan mycket tyder på att vi är på väg att upprepa historien

Tankar i natten

Den senaste tiden har jag ett antal gånger blivit påmind om den internationella konferensen i juli 1938 i Èvian. Syftet med konferensen var att diskutera frågan om hur judarna i Tyskland skulle internationellt behandlas. I en artikel i Sydsvenskan skriver Patrik Svensson om konferensens innehåll och resultat. Frågan gällde Tysklands och Österikes 600 000 judar. Antalet känns inte skrämmande stort, men det gemensamma ansvaret blev att inget land behövde känna något moraliskt ansvar för judarna. De fick ingen hjälp, med känt resultat. Läs artikeln. Den är en bra historisk påminnelse, som vi kanske kunde dra lärdom av. I artikeln finns två nyckelmeningar, som det går att stanna upp inför och ta sig en eftertänksam fundering över. Patrik Svensson skriver: För de europeiska judarna innebar det först och främst en sak: problemet var inte att de inte kunde komma ut, problemet var att de inte hade någonstans att fly.” För…

Visa originalinlägg 437 fler ord

2 Responses to Det gick illa, när Europa och världen senast visade gemensamt ansvar!

  1. Andreas Holmberg skriver:

    Ja, ibland blir själva tystnaden öronbedövande. Säga vad man vill om olika åsikter i debatterna, men när det inte ens blir en debatt, då är det ofta illa. Ungefär som efter rapporten 11/11 om att foster med Downs syndrom avlivas ända fram till födelsen i Frankrike. Har vi f.ö. inte haft vårt s.k. ”andrum” i flyktingmottagandet snart eller ska vi permanenta de hårda kontrollerna och id-kraven för att vi som Ebba Busch Thor sa i lördags inte kan erbjuda ens sängplats åt barnfamiljer längre? (Men onekligen har centerns generositet vid gränsen sina baksidor när det gäller hur folk tänks ska få fixa boende m.m själva, jfr ödehuset i Mölndal; det är klart att de här prioriteringsskillnaderna måste diskuteras mer öppet, jfr den pågående debatten om lägstalöner m.m.).

    Ska vi bygga en ”Festung Europa” nu? Hur ser vi på Syrien-konfliktens offer och de gigantiska flyktinglägren resp. strömmen av ungdomar från (främst) Afghanistan? Ska Jimmie Åkessons SD som i Gävle släppas in i den politiska värmen, nu när folk (var det väl tänkt?) skulle sluta rösta på brunhögern eftersom de andra partierna blivit mer lika SD i sin flyktingpolitik (tji fick dom visst)? Ska vi inte under 2016 års diskussioner börja ta tag i HELA problematiken kring vilka vi väljer och vilka vi väljer bort, både vad gäller papperslösa flyktingar vår egen avkomma? (Jfr ”En ovälkommen” av August Strindberg).

    Tack Leo för att du håller grytan kokande! (Roligare att skriva här än på min egen blogg, märker jag. Men jag ska sluta nu).

  2. Leopold Holtter skriver:

    Frågorna är många Andreas. Det är inte helt lätt, att se hur vi ska agera, för att stå det onda emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: