En tragedi

Det är väl riktigt fromt och religiöst? Gift er i dag, men om det inte passar, då kan ni ju skiljas efter en månad. Förstår varför äktenskapet inte är ett sakrament i Svenska kyrkan.

Rambling thoughts

En äkta tragedi lyder rubriken på Åsa Linderborgs krönika apropå TV-serien ‘Gift Vid Första Ögonkastet’. Den avslutas med orden: ”Här blir prästens roll särskilt problematisk. Äktenskapet är heligt och instiftat av Gud, det är en allvarlig sak, men han parar ihop människor som inte vet ett vitten om varandra. Så var det inte ens i det gamla bondesamhället. Denna blasfemi tror jag avspeglar den svenska kyrkans identitetskris.” Hela texten finns Här.

Om man vill se det så finns det något positivt i hur det sekulära samhället fortfarande uppfattar det som problematisk att en präst ‘spelar med’ i produktioner som Gift vid första ögonkastet. Man kan höja på ögonbrynen åt att just AB:s ledarsida deklarerar, möjligen ironiskt?, att ‘Äktenskapet är heligt’ och känna en tacksamhet över att någon annan tar upp bollen nu när kyrkan inte. Blasfemi är ett starkt ord, jag vet inte om jag skulle använda det, identitetskris är…

View original post 519 fler ord

Annonser

8 Responses to En tragedi

 1. Rebella undrar skriver:

  Det bör påpekas att det äktenskap som ingås tydligen är borgerligt.

 2. Leopold Holtter skriver:

  Så verkar det vara, men frågan kvarstår varför en präst anser det viktigt att medverka i ett program där äktenskapet reduceras till en lek?
  Vill prästen visa att kyrkan är relevant, som det så ofta hävdas?

 3. Jonas Nilsson skriver:

  Bra att prästen ställer upp. Dåligt om vederbörande inte kan hjälpa fram Bibelns förståelse av äktenskapet. Jag tror att det dåliga är att Svenska kyrkans officiella ledning tror att människor av samma kön kan forma kristna äktenskap. Det förefaller alldeles bestämt vara så att Bibelns grundtanke med en skapelse av man och kvinna är något gudomligt och att de i grunden är oskiljaktiga, bevisat i barnen.

 4. Rebella undrar skriver:

  Eller så vill hen bara ha en plats i spotlighten och sina 15 minuters berömmelse.

 5. Leopold Holtter skriver:

  Möjligen. Jag tror att det går djupare.

 6. Rebella undrar skriver:

  Vi bör väl skilja mellan den enskilde prästens motiv till att delta, om vilka vi bara kan spekulera, och Svenska kyrkans attityd till spektaklet och prästens uppdrag i det vilket torde vara ungefär en axelryckning. Jag hittar värre saker att uppröra mig över, måste jag säga, men visst. Smakfullt är det inte.

 7. Leopold Holtter skriver:

  Jodå, det finns värre saker att reagera över, vilket jag också gjort tidigare, men inte lika ofta numera.

 8. Andreas Holmberg skriver:

  Tja Jonas, programmet är tydligen väldigt hetero i a f. (Men det hjälper inte).

  Prästens medverkan är givetvis skandalös; för inte är detta förehavande på minsta sätt förenligt med Svenska kyrkans tro och lära, lika lite som diverse skandaler på annat håll. Äktenskapet är enligt Skriften och Kyrkans lära ett heligt förbund, och Svenska kyrkans bekännelseskrifter vill inte gräla om antalet sakrament eller neka någon att se äktenskapet som ett sådant (jfr ordet ”mysterium” i Ef. 5), även om de själva har en annan definition på sakrament (en helig handling instiftad av Kristus och där ett yttre tecken både symboliserar och bär en inre, osynlig verklighet).

  ”Ett gammaltestamentligt sakrament” kallade en luthersk teolog äktenskapet, instiftat av Gud själv redan ”i begynnelsen”. De som står upp för äktenskapets helgd mot sv. kyrkans ockupanter kan göra det frimodigt och utan att skämmas. Det är inte vi som obehörigt infiltrerat kyrkan. ”Bli vad du är!” som både Aristoteles och Luther påminde om. Gäller både oss som enskilda och som församling och kyrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: