Den moraliska kollapsen är total!

Nu i morse, efter frukosten, läste jag den pigga och käcka bloggen, BloggarDag. Inte alltid, men oftast blir jag oerhört uppiggad av det jag läser. I dag var en sådan dag. Dag Sandahl skriver:

”Det var ett väldigt tryck och flyktingar kom förra året till Sverige i stor mängd. Det talades om ”volymer”, men då fanns det de som blev upprörda och påpekade att det handlade om människor. ”Personer”. Nu har antalet flyktingar minskat dramatiskt. Som världen vet, är jag oduglig i matematik, men jag skulle vilja få rätt svar på frågan var de 800 000 människorna som flytt sina länder men inte kommit till Europa nu befinner sig. Hur har de det? Är det någon som i svensk media ser några reportage om dessa flyktingar? Om 800 000 människor kan det väl skrivas rätt mycket, tänker jag. Rätt svar?”

Frågan är berättigad och den fick mig att minnas rapporterna från en riksdagsdebatt, alldeles nyligen. Debatten handlade om det är folkmord, det som just nu sker i Syrien och Irak? Enligt min mening finns bara ett svar på den frågan. Visst är det folkmord! Riksdagen kunde inte ena sig och det blev inget beslut om att riksdagen anser, att det som sker är folkmord!

Så långt kan säkert ett antal partier slå sig för bröstet och säga: Se hur moraliska vi är, i motsats till andra partier! Vi vill att riksdagen erkänner folkmordet! Väl så! Gå nu till Dag Sandahls fråga. Var finns de 800 000 människorna som flytt sina länder? Vad jag kan minnas av flyktingdebatten de senaste månaderna, så är Allianspartierna med KD, som starka pådrivare, eniga med regeringspartierna om en mycket restriktiv asylpolitik. Rätt ska vara rätt. Centerpartiet var inte enigt med de övriga Allianspartierna. Vad SD anser om flyktinginvandring det vet vi sen många år. Ända sen sin tillblivelse anser SD, att Sverige varit utsatt för en massinvandring!

När riksdagen under stor enighet antog alla de restriktioner mot möjligheter att söka asyl i Sverige, och samtidigt tillsammans med EU betalade Turkiet stora pengar för att de inte skulle låta några flyktingar ta sig till Europa, pågick folkmordet i Irak och Syrien. Det var känt för de flesta av allianspartierna och regeringspartierna var inte heller okunniga om situationen för kristna och andra minoriteter i Irak och Syrien. Ändå togs beslutet att människor som hotades av utplåning inte var välkomna var sig till Sverige eller Europa. De partier, som röstade för att riksdagen skulle uttala, att det rör sig om folkmord, är vad jag kan förstå inte beredda att verka för en ändring av svensk asyl- och flyktingpolitik. Nog upplever jag att omdömet, moralisk kollaps, inte är överord från min sida. Lite av ”vi ser vad som sker och är förfärade, men när ni flyr folkmordet, är ni inte välkomna till oss, utan för nöja er med Turkiet!” Situationen är nästan en blåkopia på Eviánkonferensen 1938.

Regeringspartiernas inställning i asyl- och flyktingpolitiken har jag kritiserat i en mängd blogginlägg. Att inte de röstade för ett uttalande om folkmord förstår jag inte. I sak höll de, vad jag förstår, med om beskrivningarna av skeendet. Möjligen insåg S och MP, att ett erkännande om folkmord, rimligtvis skulle kräva ändringar i de tidigare besluten. Det får vara hur som med det. Regeringspartierna är delar av den moraliska kollapsen!

Till sist. Egentligen är det ju tragiskt att Vänsterpartiet missade ett gyllene taktiskt tillfälle! När de delar uppfattningen att det sker ett folkmord i Irak och Syrien, var det oerhört dumt att rösta nej, med motiveringen att förslaget kom från KD och SD.  Vänsterpartiets riksdagsledamöter kan väl så här i efterhand begrunda hur debatten i riksdagen kunde ha blivit, om V skulle påpekat att ett uttalande om folkmord kräver ändringar i besluten om asyl- och flyktingpolitiken. V kunde ha förvarnat att de skulle vara beredda att ta ansvar för beslutet. Det skulle dimpa ner en motion om sådana ändringar inom kort på riksdagens bord! I det sammanhanget kunde partiets företrädare också frågat SD om hur många mordhotade flyktingar de var beredda att acceptera? För så är det. Hävdas det att befolkningsgrupper är hotade av utplåning, då krävs det också beslut om hur dessa befolkningsgrupper ska skyddas. Då räcker det inte med att hänvisa dem till Turkiets välvilja. Turkiet, som inte är känd för att behandla minoriteter alltför väl. Fråga kurderna eller se till historien!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

7 Responses to Den moraliska kollapsen är total!

 1. Andreas Holmberg skriver:

  …och fråga armenierna…

 2. Leopold Holtter skriver:

  Det var nog dem jag tänkte på som historiskt exempel!

 3. Thorsten Schütte skriver:

  Bra rytet, Leopold!

 4. Leopold Holtter skriver:

  Tack Thorsten!

 5. Peter T skriver:

  Det är rätt tragiskt – men troligen symptomatiskt – att Vänsterpartiet röstar emot sin moraliska kompass av rädsla för guilt-by-association.
  I min bok blir det istället guilt-by-cowardness.

 6. Leopold Holtter skriver:

  Det är tragiskt, Vänsterpartiets taktiserande gör att de ställer sig i en moralisk skamvrå. Till det kommer att de också försatte en chans, att bredda frågan. Dumhet straffar sig också politiskt!

 7. Alma-Lena skriver:

  Ja, tyvärr gr dey inte att rösta på V heller i fortsättningen. Men här berättar Carl-Henrik Jaktlund var flyktingarna befinner sig nu http://www.dagen.se/kronikor/hur-kan-vi-leva-med-oss-sjalva-1.726473

  (Dag Sandahl menar väl att de aldrig fanns, de där 800 000, där har han förstås fel, men det passar väl hans främlingsfientliga agenda att insinuera att de 800 000 aldrig fanns på riktigt.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: