Unga lagöverträdare ska inte dömas till livstid

En mycket viktig diskussion! Frågan om straffens betydelse för brottsbekämpning är nog den enskilda fråga som jag diskuterat mest under mina år som politiskt aktiv. I vilket fall, så har frågan funnits med för min del sen tidigt 60-tal.
Jag kan bara rekommendera alla att lyssna till Anne Ramberg!

Anne Ramberg

Kriminalpolitik är intressant. Politiker förkunnar ofta i stor enighet, att det trots sjunkande brottsstatistik, är nödvändigt med längre och hårdare straff. Man ska sända signaler. Det är oklart till vem och varför. Och de viktiga kriminalpolitiska frågorna uteblir.
Kriminalpolitiken är något som alla människor förhåller sig till. Nästan alla har en åsikt. Ibland väl underbyggd, men oftast som ett uttryck för en allmän känsla om vad som är rätt och fel.

Vanföreställningen att människor kräver hårdare straff är utbredd, särskilt hos politiker. I själva verket är det nog precis tvärtom,(vissa på sociala medier möjligen undantagna). I vart fall om man ger allmänheten ”alla relevanta ingångsvärden”, för att travestera statsministern.

Till detta kommer den verklighetsfrämmande övertron på straffrättens möjligheter att förhindra brott och lagstiftningens normerande verkan. All forskning på området talar för att det inom den traditionella straffskalan saknas direkt korrelation mellan straffnivå och nivån på brottsligheten. Om lagstiftaren skulle införa…

Visa originalinlägg 1 875 fler ord

6 Responses to Unga lagöverträdare ska inte dömas till livstid

 1. Thorsten Schütte skriver:

  Håller med. Om man som 19-åring inte ens anses vara kapabel att handla på systemet kan man inte straffas lika hårt som en ”vuxen vuxen”.
  Sedan tycker jag att det vore bättre att ersätta livstidsstraffet med ett tidsbegränsat straff i linje med den faktiska strafflängden efter att livtidsstraffet i alla fall efter en längre tid omvandlas till ett tidsbegränsad straff. Då kan den dömde redan från början ställa in sig på vad som gäller och slipper ovissheten som i sig själv är nedbrytande,

 2. Leopold Holtter skriver:

  Håller med Thorsten!

 3. Thorsten Schütte skriver:

  tänkvärt om fängelsestraff:
  http://www.sandaren.se/debatt/fem-ars-utbildning-istallet-straff

 4. Leopold Holtter skriver:

  Jag blir glad över sådana åsikter!

 5. Thorsten Schütte skriver:

  Ja, Anders Caringer är en eldskäl, han var för obekväm för kriminalvården och blev portförbjuden på Salbergaanstalten efter att ha gett en diktsamling till en intagen, ett formellt svepskäl uppenbarligen.

 6. Leopold Holtter skriver:

  Makten hittar alltid skäl!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: