När samhällsvisionerna saknas, då återstår bara att sopa problemen under mattat och hoppas att ingen uppmärksammar bulan!

Har har utan större förvåning tagit del av nyheterna, att S verkar vara inne på att förbjuda tiggeri i våra kommuner. Jag är som sagt inte förvånad att socialdemokraterna skickar upp den försöksballongen, som självfallet bottnar i en önskan, att besluta om ett förbud. Förespråkarna hävdar, att tiggeri inte är lösningen för de fattiga, som om någon hävdat en sån absurd tanke. Tanken är alltså rätt, tiggeri löser inte fattigdomsproblemet, men det blir felaktigt när den riktar sig, med ett förmanande finger, till tiggaren. Problemet är ju inte tiggeriet, utan fattigdomen. Det är det regeringen och riksdagen borde hitta lösningar på. När den akuta fattigdomen är borta, då lär också tiggeriet försvinna. Om man nu inte tror, vilket var en allmän uppfattning ända in på 60-talet, att romer önskar tigga och leva i utanförskap. T ex Ivar Lo-Johansson hade funderingar åt det hållet.

Istället för att angripa problemet, verkar en riksdagsmajoritet vara inne på att sopa problemet under mattan med ett tiggeriförbud, med en förarglig bula i mattan som resultat, som makten hoppas att vi medborgare inte ska se. Mattan döljer en bula av fattigdom, diskriminering, rasism, förföljelser och förtryck. Men riksdagsmajoriteten kan dra en suck av lättnad, det finns inga tiggare längre utanför ICA Delsbo, Hälsocentralen i Delsbo eller systemet i Ljusdal, där jag oftast möter tiggare. Men bulan i mattan finns där och den avslöjar, inga problem är lösta! Lika lite som när riksdagen sopade problemet med flyktinginvandringen under mattan i Turkiet. Flyktingströmmarna i världen minskade inte, utan vi får betrakta den förargliga bulan i mattan och inse resultatet av en misslyckad politik!

Jag ska avsluta med ett citat ur Jakobsbrevet 2:14-17, tillägnad alla riksdagsledamöter, ingen nämnd och ingen glömd. (Ja, ja bli nu inte upprörda. Jag vet att jag som kristen inte får försöka påverka representanter för olika ismer, men se, det struntar jag fullständigt i!)

”Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: ‘Gå i frid, håll er varma och ät er mätta’, men inte ger dem vad kroppen behöver. Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död.”

För att du, Ardalan Shekarabi lättare skall förstå, så tänk så här: Så är det också med socialismen, i sig själv, utan gärningar, är den död! (Ni som har andra ideologier, som ni tror på, kan med fördel sätta in dem i samma citat.) Se där, hur allmängiltig en Bibeltext kan vara!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 Responses to När samhällsvisionerna saknas, då återstår bara att sopa problemen under mattat och hoppas att ingen uppmärksammar bulan!

 1. Peter T skriver:

  Tänk vad många svenskar som med gärningar välkomnat flyktingar från Syrien till detta land.
  Varenda skänkt slant och serverad sopptallrik är ett välkomnande även till tiggarna.
  Det är inte bara vad man säger som spelar roll, utan även vad man gör.
  Soppluncherna i min kyrka får volontärinsatser av individer från ett politiskt parti och nu på lördag av ett kommunalråd.
  Individer som har en politisk hederlighet att både prata och göra.

 2. Leopold Holtter skriver:

  Du har självfallet rätt i din reflektion, men mitt inlägg handlar om partiets eller partiers agerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: