Den där märkliga tystnaden, som lägrar sig, när verkligheten inte anpassar sig till propagandalögnerna!

Den minnesgode medborgaren minns säkert hur uppgifterna spreds i våra medier, med hjälp av militära och politiska experter, att Slobodan Milosevic var en särdeles grym krigsförbrytare. Om jag minns rätt var Carl Bildt en av de mer ettriga kritikerna. Visst fanns det röster som försökte berätta en annan historia, men sådana extremisters åsikter kunde ju inte sansade medier ge spridning åt.

Nu visar det sig att Slobodan Milosevic är frikänd från anklagelserna av Internationella krigsförbrytartribunalen för fd Jugoslavien (ICTY). Han är ingen krigsförbrytare! Läs här en utförlig bakgrundsbeskrivning. Jag kan inte påminna mig att jag sett några program i TV eller artiklar i tidningar om den, åtminstone i mina ögon, häpnadsväckande nyheten! Inga experter  som uttalar sig. Kan ju bero sig på, att mediernas experter inte kan gå utanför sitt kompetensområde, att vara megafon åt USA och NATO.

För oss andra bör resultatet visa på nödvändigheten att visa lite tilltro till vår rättstradition. Traditionen som säger att den anklagade är oskyldig tills åklagare kunnat visa på motsatsen. Nu blev Milosevic dömd av en internationell mobb och den mobben ser aktivt till att Milosevic inte får upprättelse.

Inlägget blir inte bättre av att jag gör den onödigt lång. Läs min länkning till 8 dagar och ta lärdom inför framtiden. Att vara lite skeptisk mot maktens propaganda, är alltid sunt och rätt!

En fråga till sist, när ska George W Bush och Tony Blair bli åtalade för krigsförbrytelser?

Det är svårt att inte bli cynisk!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 Responses to Den där märkliga tystnaden, som lägrar sig, när verkligheten inte anpassar sig till propagandalögnerna!

 1. Thorsten Schütte skriver:

  Intressant. Man kan inte bortse ifrån att Milosevic hade ett stort ansvar att få den serbiska nationalismens anda ur flaskan, inte minst vid ett ökänd evenemang vid Kosovos historiska slagfält i slutet av 80-talet, men det som står i Dina källor tyder på att han sedan försökte få anden tillbaka i flaskan igen, som i nästa alla fall av brådstörtat väckt nationalism dock förgäves. Tragiskt.

 2. Leopold Holtter skriver:

  Mina ”källor” är den internationella krigsförbrytartribunalen, som frikänner Milosevic från anklagelsen för krigsförbrytelser.
  När det gäller Kosovo så är det eller åtminstone var en historisk del av Serbien. Kanske i högre grad än att Krim är en del av Ukraina.

 3. Thorsten Schütte skriver:

  Jag ifrågasätter inte Dina källor, men försöker sätta in de i ett perspektiv. Och förvisso var Kosovo en del av Serbien innan ett slag där 13xx, men att grunda sig på förhållanden flera hundra år tillbaka och inte den realexisterande befolkningen på plats i dag – det är just en av de vanligaste mekanismerna att starta ett krig. Ungefär som om Danmark skulle kräva Skåne mm tillbaka. Eller Tyskland Ostpreussen mm.

 4. Leopold Holtter skriver:

  Nu är risken stor att glider från den viktiga frågan. Den att Internationella tribunalen för krigsförbrytelser i fd Jugoslavien, frikänner Milosevic från de anklagelser om krigsförbrytelser. Jag anser det fortfarande vra märkligt att våra medier inte lägger ner lika många timmar på att belysa den friande domen, som de ägnade åt att aktivt ge spridning åt outgrundade anklagelser.

  När det gäller Kosovo och Skåne, så haltar jämförelsen. Kosovo var inte skild från Serbien.
  Det finns en möjlig likartad händelse att ta till. När Åland med sin svensktalande befolkning önskade tillhöra Sverige och Sverige var positiv till tanken och Finland förkastade tanken, då gick parterna till NF och NF avgjorde fallet till finsk fördel. En viktig orsak var att Ålands skärgård var geografiskt riktad mot det finska fastlandet.
  Det bär väl inte för långt, att påminna om att Krims befolkning är ryssar till största delen. De vill inte tillhöra Ukraina.

 5. Thorsten Schütte skriver:

  Ja, det är klart, att Milosevic på dessa punkter frikändes hade varit värt en nyhet. Och vid alla sådana gräns- minoritets o s v konflikter gäller att när krubban är tomt bits hästarna. Välstånd för alla grupper är det bästa skyddet. Inte slåss tysk-, fransk- italiensk- och rätoromanskspråkiga Schweizare och inte den danska minoriteten söder om Flensburg och den tyska norr därom mot respektive majoritetsbefolkning. Man har det bra och har minoritetsrättigheter och ingen anledning att slåss.
  Och det stämmer att Ukraina som ”tröstpris” till att bara vara en sovjetrepublik fick Krim liksom den litauiska sovjetrepubliken fick Memel- och Vilniusområdet som man behöll vid självständigheten vilket gör Litauen till det enda landet som ökade i yta i Europa efter andra världskriget och dess efterdyningar.
  Ett fortfarande öppet sår från första världskriget är det tyskspråkiga området Eupen-Malmedy som Belgien knipsade av Tyskland efter Versaillesdiktatet, särskilt under perioder där Belgien hotar krackelerar i den eviga konflikten mellan flamländare och valloner.
  Sedan finns ju också solskenshistorier om länder som gick skilda vägar, men sedan finner varandra i frivillig samverkan, samhörighet och solidaritet:
  http://kyrkoherdenstankar.blogspot.se/2011/12/gastbloggare-v-thorsten-schutte.html

 6. Jesse skriver:

  Milosevic har inte frikänts. Jag ska försöka förklara tydligt och enkelt så att du förhoppningsvis fattar: I domen mot Radovan Karadzic – som är på flera tusen sidor – så finns en kort passus som tar upp Karadzic relation med Milosevic och vad den eventuellt kan ha inneburit rörande domen mot Karadzic. Ingenting annat.

  Detta gäller alltså enbart åtalet och domen mot Karadzic, absolut ingenting annat. Om du hade minsta lilla koll så skulle du veta att dessa domar gäller enbart enskilda individer, dvs den som står åtalad, i det här fallet alltså Karadzic och INTE Milosevic.

  Vad det gäller åtalet mot Milosevic så fanns det överväldigande bevis för att fälla honom, men det gick inte att genomföra juridiskt då han dog före rättegångens slut. Men han kan alltså varken fällas eller frikännas i en rättegång mot Karadzic. Och hur man än väljer att vinkla den domstolstext där Milosevic förekommer så spelar det ingen roll – han stod inte åtalad, det gjorde Karadzic, som fälldes.

  Bara för att förklara det ännu tydligare – i texten där Milosevic nämns står även att Milosevic försåg Karadzic med vapen, provision mm under den här tiden. Och om man då lägger ihop Karadzic fällande dom + informationen om att Milosevic bistått honom med vapen, provision mm, så måste man ju dra slutsatsen att Milosevic härigenom också är medSKYLDIG. Men återigen, det är inte Milosevic som är åtalad (och dömd) här, utan Karadzic. Och man kan inte dra några som helst slutsatser gällande Milosevic eller någon annans eventuella skuld. Det görs enbart i en rättegång riktad mot enbart Milosevic, eller annan åtalad.

  Alltså, vill man leka konspirationsteoretiker kan man vinkla det här hur man vill. Men det enda du gör är att likt så många andra bidra till den desinformation som sköljer över världen. Läs istället vad huvudåklagaren har att säga om dels Milosevic skuld och om den befängda ”sanningen” som sprids om Milosevic ”frikännande” – http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2016/08/slobodan-milosevic-hero-160823124808287.html

  Börja med att googla på ”confirmation bias”. Sluta sedan med att länka andra texter och”artiklar” på nätet som är lika ignoranta som det du hasplar ur dig här. ( här har du förresten färska bevis på att Elvis lever – http://www.express.co.uk/news/weird/683314/ELVIS-NOT-DEAD-Graceland-groundsman-filmed-THIS-MONTH-is-King-aged-81 )

  Sedan kan jag hålla med dig i ditt upprop gällande ”En fråga till sist, när ska George W Bush och Tony Blair bli åtalade för krigsförbrytelser?” Där är vi helt överens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: