Umgås inte Sverigedemokraterna med varandra?

Det har många gånger förvånat mig, att Sverigedemokraternas ledningar på skilda nivåer. alltid verkar bli tagna på sängen när medierna vänder sig till dem och undrar, hur det kan komma sig, att förtroendevalda yttrat den ena rasistiska uppfattningen efter den andra. Jag får ofta känslan att sverigedemokrater inte umgås med varandra, varken på sociala medier eller socialt i vardagen. Partiets medlemmar verkar vara ensamvargar, utan vänner eller ens ytliga bekanta. Ingen vet vad den andre tycker och anser. Undrar ibland om de ens vet om varandras existens.

Senast jag hade anledning att fundera över företeelsen var när jag i HT den 28 september kunde läsa att SD-politikern Michael Andrén hävdar att bidragstagare är parasiter. Han hävdar också att han vill skjuta personer med utländska namn och att alla moskéer bör sprängas omgående. Bland annat.
Andrén hade blivit invald som ersättare i Hudiksvalls kommuns miljö- räddningsnämnd. Alla de här åsikterna har han spridit under sommaren och tidig höst och ändå ansåg SD lokalt att han kunde företräda partiet som politiskt förtroendevald.
Nå, dagen efter den 29 september kunde jag läsa till morgonkaffet, att Andrén hoppar av uppdraget. Under tisdagen meddelade Richard Carlsson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg i ett pressmeddelande att partiet inte stod bakom Andréns åsikter och att Andrén självmant lämnat sina uppdrag. Han hann ju inte ens bli kallad till sitt första möte. Det sägs också att Sverigedemokraterna i Hudiksvall stöder Andréns beslut.

Så här långt är det gott och väl. Det är ju så har det går till. En enskild medlem häver ur sig åsikter, som när medierna sprider vad som sagts, då avgår personen och kanske också blir utesluten. Frågan kvarstår. Hur kan det komma sig att t ex SD-avdelningen i Hudiksvall inte kände till Andréns åsikter? Jag tillåter mig att vara tvivlande till alla bortförklaringar. Så stort kan inte SD vara i Hudiksvall, att valberedningen inte känner de personer de nominerar till olika förtroendeuppdrag.

Det som hände i Hudiksvall händer dagligen inom SD lite varstans i Sverige. En enskild förtroendevald ger spridning åt massa rasistisk dynga och partiet väljer dem till förtroendeuppdrag och hoppas tydligen att medierna inte ska luska fram åsikterna. När det ändå sker, då tar partiet avstånd och personen avgår och kanske också blir utesluten. När jag och andra anser sig se ett mönster i händelserna och kräver svar från partiet hur det här kan fortgå år efter år. Då blir vi beskyllda från allehanda håll, ingen nämnd och ingen glömd,  att vi demoniserar Sverigedemokraterna.

Okey då, jag får väl ta anklagelsen, att jag demoniserar SD, men nog anser jag att det är partiet som demoniserar sig självt!

En kort uppdatering: När jag skrev inlägget i natt hade jag inte läst en artikel i HT där distriktsordföranden förklarar att partiet nominerat Andrén. ”Dålig bakgrundskontroll. Förklaringen gör inte att jag måste ändra något i mitt inlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 Responses to Umgås inte Sverigedemokraterna med varandra?

 1. Andreas Holmberg skriver:

  På pricken. Delar helt dina frågor.

 2. Leopold Holtter skriver:

  Det var oerhört roligt att träffa dig i dag!

 3. Peter T skriver:

  De som kritiserar SDs ploitik utsätts ofta för invektiv och hot i sociala medier.
  Hur ofta har vi hört förtroendevalda inom partiet ta avstånd från sådant?
  Vad säger det om partiet?

  Kan man hysa förtroende för ett parti med så dålig bakgrundskoll?
  Eller ännu värre, ett parti som potentiellt ljuger om att det var bakgrundskollen som brustit (istället för partigängarmas värdegrund)?

 4. Leopold Holtter skriver:

  Det är helt uppenbart att ståndpunkterna är kända internt i partiet. Allt annat vore märkligt. Däremot kan det väl hända att partiet centralt inte i detalj kan veta vad enskilda partimedlemmar, lokalt, har för åsikter.
  Istället för att utesluta enskilda medlemmar borde partiet utesluta hela partiavdelningar.

 5. Leopold Holtter skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:

  När jag jag skrev det här blogginlägget i oktober förra året, var planen att jag skulle skriva ett blogginlägg om det märkliga, att varje gång Sverigedemokraternas historia tas upp, då kommer argumenten: Vänsterpartiets historia då??Vad säger ni om den. Argumenten ska tydligen visa att V minsann också har en historia, väl värd att påminna om. Jomenvisst, men rätt bör ändå vara rätt.
  Jag tänkte ställa frågan då, men ställer den nu.
  Hur många politiskt förtroendevalda Vänsterpartister har medierna under 2016 avslöjats med att hylla Gulag, Stalin eller hotat eller uppmanat att alla borgare eller kapitalister bör skjutas eller att banker bör sprängas?
  Som sagt jag bara frågar. Jag inser att frågan är retorisk. Inga sådana avslöjanden finns. Däremot gödslar politiskt förtroendevalda Sverigedemokrater med rasistiska åsikter och önskemål om att man borde skjuta alla flyktingar på Öresundsbron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: