Biskop Barron om Katolska kyrkans sociallära

Jag hade förmånen, att redan vid det första undervisningstillfället, efter att jag ansökt om att bli upptagen i Katolska kyrkan, höra en redogörelse av fader Damian om katolsk sociallära. Jag får säga, att mina kunskaper om läran var, snällt sagt, bristfällig och därför blev undervisningstillfället en riktig ögonöppnare. (Också en förklaring till varför jag haft rätt i alla diskussioner under EU-omröstningskampanjen, att Kristdemokraterna i Tyskland inte var nyliberaler.) Nå detta om detta. Nu till en biskop som kan förklara vad katolsk sociallära handlar om.

 

 

 

 

4 Responses to Biskop Barron om Katolska kyrkans sociallära

 1. Thorsten Schütte skriver:

  Kristdemokraterna i Tyskland är en bräcklig koalition av mellankrigstidens katolska centrum, med sina rötter i den katolska socialläran, mera slätstruken borgerlighet och den bayerska högeryttern CSU. CDUs första efterkrigsprogram, Ahlener Programm från 1947 var radikalt till vänster men bl a förstatligande av banker. Sedan har partiet glidit högerut, men lite grand av det gamla katolska centrum finns kvar. På samma sätt rivstartade ju KDS i Sverige som ett parti utanför blocken med ett ganska radikalt socialt budskap, men dagens KD har föga av detta kvar, precis som frisinnet och vänsterliberalerna inom L för en tynande tillvaro i batongliberalernas skugga.
  Vår sympatiske Västeråsbiskop Mikael Mogren överdriver något när han ser reformationen som startpunkten för välfärdsstaten:
  http://www.vlt.se/opinion/debatt/reformationen-blev-startpunkt-for-valfardsstaten
  och det hade väl snarare varit så att reformationen om den hade förblivit inomkyrklig hade i sina sociala och politiska långtidsverkningar blivit än mera kraftfull eftersom man hade sluppit slösa energi på splittringen och dess konsekvenser.

 2. Leopold Holtter skriver:

  Den här gången tänker jag inte gå in i någon polemik. Orsaken är, att du gör en korrekt analys av kristdemokraternas politiska utveckling, De goda ansatserna tunnas ut och det som blir kvar blir en uttunnad välfärdspolitik. I Sverige gick den utvecklingen mycket snabbt.
  Men ändå ansåg jag i början 80-talet och anser väl fortfarande att Kristdemokraterna var och är inte nyliberaler.
  Jag kan också konstatera att Socialdemokratin i Sverige och Europa har tydligen svårt att hålla fast välfärdsideologin, men det även här fel att kalla dem för nyliberala.

 3. Thorsten Schütte skriver:

  Nej, polemik behövs inte här. Tyska CDU/CSU har aldrig varit nyliberaler, utan en varierande blandning av ”centrum”, värdekonservativa, allmänborgerliga och bayerska ”specialare”. Nyliberaler hittar man i F.D.P. som i mångt och mycket har gjort en liknande vandring som liberalerna i Sverige. Och socialdemokratin befinner sig också i ett slags ”spagat”, tydligast visar sig den just nu i Storbritannien. I Sverige flockas en del nyliberaler hos centerpartiet som har fjärmat sig långt från sina folkrörelse- och bonderötter. Det paradoxala i många västländers politiska landskap i dag är att den som vill förbli sina ideal trogen kan känna sig tvungen att byta parti ett eller flera gånger eftersom partiernas ståndpunkter flyter så mycket. Inte så konstigt att partierna lider av medlemstapp…

 4. Leopold Holtter skriver:

  En socialdemokrati i spagat. Vilken träffande bild! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: