Vid ljusbäraren

En mycket lyhörd reflektion över folklig sann fromhet. Finns inget behov av analyser, utan jag tar bara till mig Rebellas iakttagagelse!

Rebellas andra

En gammal kvinna med medelålders dotter. Den gamla kvinnan har lagt en tunn sjal över huvudet. Hon tittar länge på sitt tända ljus, som hon håller något höjt framför sig, innan hon sätter in det i ljusbäraren.

Hennes handling är samma som många svenskar varje vecka utför i kyrkorum, troende såväl som icke troende. Hennes allvar inför den lilla ritualen är dock ett helt annat. Hennes rörelser är medvetna som en prästs framför altaret. Hon vet exakt varför hon gör som hon gör, även om det inte är säkert att hon kan förklara ett enda smul av det i ord. Kanske kommer den attityd till handlingen som hon uttrycker inifrån henne själv, kanske har hon omedvetet imiterat en tradition. Förmodligen en kombination.

Mellan två grupper med bänkrader står en ikon på ett stativ, i ungefärlig brösthöjd. Den gamla kvinnan bugar, böjer sig fram, lägger för ett kort ögonblick pannan mot…

View original post 341 fler ord

Annonser

4 Responses to Vid ljusbäraren

 1. Markku skriver:

  Ingen analys men en igenkänning. Den ljusbärande kvinna är väl en av dom som världen behöver, en starets, andlig fadern eller modern , en förmedlande länk,”helgon” ,på Alla Helgons Dag. Dom kan fungera som en ställföreträdande tronsbärare, en sådan som har den tron man själv skulle vilja ha. Och tror man inte tillräckligt , litar inte på trons lilla viskning inom en själv, hjälper dom ljusbärare till , genom att beskåda dom, att tro på lite mer igen.

 2. Leopold Holtter skriver:

  En mycket bra sammanfattning, Markku!

 3. Thorsten Schütte skriver:

  Mycket finstämd och jordnära betraktelse av Rebella!

 4. Leopold Holtter skriver:

  Visst är det så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: