Rasism är dårarnas antietablissemang!

Det händer att ett planerat inlägg blir något helt annat. Jag tror att många kan ana sig till vad jag tänkte skriva om i denna sena kväll, men som sagt, så blev det inte. Jag har under en mängd av år tillskrivit August Bebel uttalandet: ”antisemitism är en dårarnas antikapitalism”. Jag tänkte använda mig av en fri variant av det uttalandet, som ni ser av rubriken. För att vara säker på att jag korrekt mindes August Bebels uttalande, så gjorde jag, som alla moderna människor gör. Jag googlade. Jag skrev snyggt och prydligt ”antisemitism är dårarnas antikapitalism” och tryckte bestämt på enter. Till min förvåning dök inte Bebels uttalande upp som första förslag, utan ett gammalt blogginlägg jag skrivit. Jag sökte vidare, men ingen Bebel dök upp. Jag googlade Bebel och se där hittade jag uttalandet, men jag har de senaste åren helt glömt hur uttalandet egentligen löd. Så här sa Bebel: ”Antisemitism är dårarnas socialism.”

Om jag nu förstått saken rätt, så har jag formellt citerat fel, men i mitt inlägg från januari 2009, Judiska kapell är inte israel! hänvisar jag inte till Bebel. Det borde väl i rimlighetens namn innebära att jag är pappa till uttrycket ”antisemitism är dårarnas antikapitalism”? Om det är så att jag är moralisk ”ägare” till meningen är alla fria att använda den. Ingen behöver hänvisa till källan!

Inlägget jag hänvisar till avslutas med ”Antisemitism är dårarnas solidaritet med Palestina.” Googlar ni på den meningen, kommer ni till samma sida, där vi har varit förut. Som jag ser det, så har jag skrivit en unik mening till. I vart fall hänvisar inte google till någon annan, som uttryckt samma tanke. Ni är fria att även använda det senaste helt fritt utan att ange källa. Jag måste erkänna, att lite roligt är det, men glöm inte ursprunget till mina två unika meningar. Det är ändå August Bebel, som enligt uppgift i sin tur lånat uttrycket från Ferdinand Kronawetter, inspirerat mig till mitt falska minne.

Inlägget jag tänkte skriva får anstå till senare och då med annan rubrik. Då är risken stor, att någon kommentator hänvisar till den mystiska Godwins lag, som säger att man inte får hänvisa till historiska exempel, speciellt inte till Tyskland på 30-talet, för att förstå dagens händelser. En i sig märklig historieuppfattning. Vi ska inte lära av historien. Nå, vi får se hur det blir med det.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: