Jag har skrivit på juluppropet och det helt skamlöst utan ett fullständigt regeringsprogram i ryggen!

Jag upplever en märklig kritik, när gäller alla oss, som protesterar mot eller kräver förändring av den förda flyktingpolitiken. Ni vet den som en riksdagsmajoritet beslutade i slutet av 2015. Jag protesterade då och har också fortsatt att protestera mot riksdagsmajoritetens omoraliska vilja att undergräva asylrätten. Regering och riksdag har varit lyckosam i sin ambition. Passkontroller i Danmark, taggtråd runt mängder av länder i Europa och med hjälp av subsidier till bl a Turkiet, för att de inte ska låta flyktingar ta sig vidare till Europa. Visst, de asylsökande har minskat eftersom de inte längre kan lägga handen på svenska gränsbommar och söka asyl.

Efter långt om länge har Sveriges kristna råd (SKR) startat en namninsamling, juluppropet, mot delar av riksdagens beslut. T ex svårigheten till familjeåterförening. Jag skulle nog formulerat uppropet hårdare, om jag blivit tillfrågad, men nu är det som det är och SKR:s krav är fullt rimliga och därför värda att stödja. SKR:s agerande har kritiserats av många kristna för att vara vänsterpolitisk. Anklagelsen kunde väl kunna tas med ro. Anklagelsen kommer alltid som ett brev på posten när kyrkor eller kyrkliga ledare påminner om stödbehovet hos nödlidande, men nu finns ett nytt element i kritiken mot SKR:s namninsamling. Det sägs att juluppropet saknar en fullständigt regeringsprogram om hur kraven skall lösas organisatoriskt och finansiellt.

Om den principen blir allmänt accepterad, då blir det intressant att i framtiden följa samhällsdebatten. När PRO och andra pensionärsorganisationer kräver höjda pensioner och större tillgång till äldreboenden av rimlig kvalité, där de äldre får ett värdigt bemötande med beaktande av de äldres självbestämmande, då kommer vän av ordning och frågar försmädligt – ”hur ser ert program för en sådan utveckling ut? Det lätt att komma här och komma och kräva, utan ett fullständigt program för genomförandet och hoppas att staten ska tillmötesgå alla ohemula krav.” Än värre blir det om det skulle hampa sig så, att någon kyrka eller församling ställer sig bakom pensionärsorganisationernas krav. Då kommer anklagelserna om att kyrkan eller församlingen är vänstervriden och otillåtet politisk. Kyrkor och församlingar ska inte inspirera sina medlemmar till krav som statsmakten och dess lakejer anser vara orimliga. Det är en inomkristen variant av, att inte blanda tro och politik. Tro är en privatsak och det är den sekulära statens ansvar att utforma politiken utan inblandning av enskilda kristna, kyrkor eller församlingar.

Om de här nya kraven skulle varit i kraft från 60-talets början, då skulle många härliga kampanjer och protestdemonstrationer, jag deltog i, varit omöjliga. Inte hade vi en egen statsbudget eller förslag till ny regionpolitik i ryggen, när vi t ex demonstrerade mot vapenexporten till Indien, som Palme var oerhört angelägen om att ro i hamn. Vi ställde kraven och hoppades att få många människor att stödja kraven. Det var partiernas, riksdagens och regeringens ansvar att utforma politiken så, att den svarade mot folkviljan.

Den principen borde givetvis vara vägledande när det gäller opinionsbildning när det gäller flyktingpolitiken. I annat fall skulle den rödgrönblå sörjan i riksdagen, helt utan inblandning från enskilda, folkrörelser och kristna kyrkor och församlingar, få sköta politiken. Pensionärsorganisationerna får ägna sig åt trivselträffar och låta politikerna sköta politiken.

Det vore, enligt min uppfattning, en helt förskräckande utveckling!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 Responses to Jag har skrivit på juluppropet och det helt skamlöst utan ett fullständigt regeringsprogram i ryggen!

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Nå, Leo, men det är väl bra om ett upprop är så pass stringent (bort med momsen på maten t.ex.) så en vet vad en skriver på? Jag skrev på juluppropet till slut, mycket för att jag anser det vara helt galet med 13 månaders uppehållstillstånd för t.ex. flyktingar från Syrien och att det då bara gäller t.ex. maken utan aktualiserad familjeåterförening.

  Men krav av typen ”ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro” förstår jag om t.ex. Mikael Karlendal finner vara snömos (däremot förstår jag inte varför han vill införa totalstopp för flyktingmottagande några år – fast där backade han visst i fråga om kvotflyktingar). Det blir som ett anti-abortupprop med texten ”Ge alla rätt att födas”. Å andra sidan är det väl sällan man är helt nöjd med alla förmuleringar i ett upprop, och den som undertecknar försöker väl vanligen tolka välvilligt – som en avsiktsförklaring, en riktningsgivare.

 2. Leopold Holtter skriver:

  Som jag skrev, så skulle jag varit hårdare i formuleringarna, vilket inte skulle inneburit att vare sig Dag Sandahl eller Mikael Karlendal skulle ändrat uppfattning om uppropet.
  Problemet ligger inte i formuleringarna, utan motsättningen ligger i sakfrågan.

  Genom åren har jag vid flera tillfällen varit med om att formulera paroller i olika samarbetsprojekt. T ex när vi lyckades i Västerås sy ihop ett samarbete i kärnkraftsfrågan mellan så disparata organisationer som de flesta kommunistorganisationerna, C och KD. Nationellt gjordes kompromissen om en 10-årig avvecklingstid av de sex reaktorerna och ingen nystart. Den kompromissen var nödvändig för skapandet av en enhet inom linje tre. Många kritiserade kravet som snömos, men ingen avstod från att rösta på linje tre av den anledningen.

  Det är bara att inse, att de som vägrar skriva på juluppropet med motiveringen att krav är snömos, i grunden stöder riksdagsmajoritetens beslut.

 3. Thorsten Schütte skriver:

  Jag vågar mig på en liten konkretisering var en del pengar kan tas för flyktingmottagande: Trappa av och avveckla på sikt ränteavdraget!

 4. Leopold Holtter skriver:

  Självklart står står inte Sverige utan resurser. Det går att ändra på nuvarande lagstiftning om viljan finns.

 5. Thorsten Schütte skriver:

  Det verkar inte vara någon större kris i statens finanser i alla fall:
  http://www.energinyheter.se/2017/01/statens-budget-verskott-ov-ntat-stort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: