Igenkännandets glädje

Om drygt en timme skall jag kliva på bussen till Oxbacken, för att ta mig till mässan i Vår frus kyrka. Trots sjukdomar, som gjort att jag inte orkat ta mig till så många mässor som jag skulle önskat, så har det ändå blivit en hel del besök. Både högmässan på söndagar, men också en hel del kvällsmässor.

Efter att jag börjat delta i mässorna i Vår frus kyrka, så slår en tanke mig nästan vid varje mässa: Här sker det inte någon förnyelse av agendan mellan söndagarna eller beroende av vilken präst som leder mässan. I början när jag gick på mina första mässor i Jesu Hjärtas kapell i Sörforsa, försökte jag hänga med i agendan. Det var svårt, jag fattade aldrig vilken av de de fyra eukaristiska bönerna som var aktuell just den söndagen. Efter några söndagar insåg jag att jag inte hade någon anledning att läsa det jag hörde prästen säga. Letandet i agendan störde bara och tog mental kraft, att jag inte var  fullt ut delaktig i mässan, utan satt med näsan i agendan istället.

Nu efter snart tvår år, hänger jag med utan agendan. Det är det som är igenkännandets glädje. Mässan är alltid likadan. Den är lätt att lära sig och är det något jag missar, så gör det inte så mycket. Igenkännandet skapar också en trygghet hos mig som deltagare i mässan. Jag behöver inte grubbla över om prästers nycker att ändra i benämningar av treenigheten. Ändringar som säkert är fromma, men om de är de rätta, det kan en vän av ordning undra över. Inte behöver jag heller fundera över om druvsaft kan ersätta vin eller om bröd bakat på potatismjöl och majsstärkelse kan sägas vara Kristi kropp och blod. (Jag är inte upptagen än i Katolska kyrkans gemenskap, så rent praktiskt har jag än inte kunnat vara delaktig i själva mottagandet bröd och vin, men jag är delaktig i den himmelska närvaron i mässan.)

En konsekvens av att mässan är likadan söndag efter söndag, är en medveten och kunnig skara av deltagare i mässan, vilket gör att den skaran också är ett starkt försvar mot avvikelser. Den tanken får jag utveckla i ett annat blogginlägg.

Nu är det dags att börja förberedda den korta promenaden till bussen och mässan kl 11.00!

 

 

Annonser

7 Responses to Igenkännandets glädje

 1. Thorsten Schütte skriver:

  Välkommen till Västerås, Leopold! Jag har för en tid sedan gästat Vår frus kyrka då och då, en god vän har konverterat dit.

 2. Jonas Nilsson skriver:

  Lite surt, men frågan är väl perspektivet. Någon skulle säga att HB86 i en traditionell högmässoordning (dvs inkl riktig syndabekännelse m avlösning) är mer katolsk till sin karaktär än inte så lite av vad en romersk-katolik möter i ‘sin’ liturgi. Vad gäller kyrkoårshanteringen är detta uppenbart. Jag tror inte att du får fira några Trettondedagssöndagar.
  Faktum är att det inte är EN romersk-katolsk rit men att den katolska rymmer en dominerande latinsk plus en del annat..
  Att dagens handboksförsök skulle ha någon egentlig koppling till någon form av traditionell tanke om liturgi är vilseledande. Utgångspunkten har varit tema mässan i HB86 men enligt min mening vantolkad. Ev kan man kalla detta en radikal befrielseteologisk svensk tillämpning av Vatikanum II!
  Tanken om att nattvard och syndabekännelse skulle kunna åtskiljas kommer inte från reformatorisk-tradition utan snarare från en modernistisk.
  Tvärtom tror jag att de flesta av dagens romerska församlingar har ganska bestämt olika karaktärer beroende på folket som samlas och deras resp präster.
  Men (o)säkerheten i sakramentens elements natur, det kan förvisso överväga det mesta.

 3. Leopold Holtter skriver:

  Nu var väl inte inläggets huvudsida att jämföra Svenskkyrklig liturgi med Katolsk, annat än mycket indirekt.
  Igenkännandets glädje ligger i att det faktum att jag flyttat från Hudik till Västerås och upptäckte till min glädje att mässan i V-ås inte skilde sig från den i Sörforsa. Jag kunde också tillagt att mässan på bägge orter överrenstämmer med hur +Anders leder en mässa.
  Jag behöver inte som Dag Sandahl ofta beskriver på sin blogg, leta efter en anständig högmässa.
  Till det tillkommer att jag också har möjlighet att delta i mässor varje dag.
  Om du känner samma glädje eller rent av större än den jg känner, då förstår du min glädje.
  Sen får väl större teologer än jag avgöra om Svenska kyrkan i grunden är bättre än det jag valt.

 4. Andreas Holmberg skriver:

  Jag uppskattar också en igenkännlig mässa – även om den gärna, precis som naturen, får gå genom fyra olika ”kyrkoårstider” med lite variationer. Men återkommande sådana, så att en får uppleva igenkännandets glädje! Vackert så, Leo!

  Och tack vare bl.a. Hög- och Bjuråkershandskrifterna här i Hälsingland och den s.k. lutherska reformationens beredvillighet att inte bara pröva allt utan också gärna behålla det oförnekligt goda, så får vi fortfarande sjunga många medeltida (för att inte säga urkyrkliga) texter – om än på svenska – och inte minst melodier i våra mässor. (Om vi nu inte med berått mod gör oss av med dem, vilket jag skulle kalla helgerån; däremot får de ju gärna kompletteras på olika sätt).

  Gud välsigne dig, Leo – Hans Lindholm kommer hit i helgen på de ekumeniska mötena; jag tror att du hörde honom på EFS Njutånger en senhöst för ett par år sedan, men vågar förstås inte
  hoppas att du ska orka ta dej hit nu. Du ska bara veta att du är hjärtinnerligt välkommen!

 5. Leopold Holtter skriver:

  Jag minns mötet. Det var mycket trevligt. Jag kan inte komma, men jag ska vara på ett möte i Vår frus kyrka på lördag. Bengt Malmgren ska delta i ett samtal. Nu får jg chansen att träffa Bengt, som jag läst och rebloggat många gånger genom åren. Han har också vid något tillfälle rebloggat mina inlägg. Bengt är en av många inspiratörer till att jag slutligen valde Katolska kyrkan.

 6. Rebellas andra skriver:

  Agendablad är ett störande elände.

 7. Leopold Holtter skriver:

  Håller helt med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: