Vägledning inför dagens planerade aktiviteter

Om ca en timme åker jag mot Västerås central för en tur till Stockholm. Jag har länge tänkt att ta mig till Stockholm och delta i sittdemonstrationen på Norra Bantorget, mot utvisningar till Afghanistan. I morse när jag i min morgonandakt läste vad som stod i Katolska kyrkans katekes, upplevde jag att jag fick bekräftelse för mina planer.

1867 Den kateketiska traditionen erinrar också om att det finns ”synder som ropar mot himlen, himmelskriande synder”, Abels blod; sodomiternas synd, ropet från det förtryckta folket i Egypten, främlingens, änkans och den faderlöses klagan, orättvisan mot löntagaren – allt detta ropar mot himlen.

1868 Synden är en personlig handling. Dessutom har man del i ansvaret för andras synder när man medverkar till dem:

 • då man direkt och avsiktligt medverkar till dem;
 • då man anbefaller dem, råder till dem, berömmer dem eller gillar dem;
 • då man inte avslöjar dem eller hindrar dem, när man borde göra det;
 • då man skyddar dem som handlar illa.

1869 Så gör synden människorna till varandras medbrottslingar och låter begär, våld och orättvisor råda bland dem. Synderna framkallar sociala förhållanden och sociala inrättningar som strider mot Guds godhet. ”Syndens strukturer” är uttryck för och verkan av personliga synder. De förleder sina offer till att göra det onda i sin tur. I analog mening utgör de ”social synd.”

 

7 Responses to Vägledning inför dagens planerade aktiviteter

 1. Staffan Wadström skriver:

  Betyder det att alla som söker asyl i Sverige ska beviljas asyl. Oavsett asylskäl? Eller gäller det bara afghaner, eller mer specifikt de som demonstrerar på något torg i huvudstaden?
  Är mer inne på Anne Heberleins linje som hittas på http://www.ledarsidorna.se. Inte fel med lite klokskap i dessa godheten.
  När det gäller RKK, vilken asylpolitik tillämpas av Vatikanen?

 2. Leopold Holtter skriver:

  Har asylsökande asylskäl, så ska de definitivt få asyl oavsett hur skälen ser ut.
  Det skulle kännas fjantigt om jag började räkna upp alla de grupper, vars asylskäl staten underkänt, men vilka jag ändå stöttat. Jag nöjer mig med att påminna om den 106-åriga kvinnan som staten beslutat om att utvisa. Jag anser, trots att hon inte demonstrerar , att utvisningen är orättfärdig.
  Jag anser också att alla hinder som staten hittar på så att asylsökande inte kan söka asyl, är orättfärdigt.
  Som kristen inser jag att jag inte är god, men jag förstår inte varför jag ska skryta med det.

 3. Markku Hirn skriver:

  Jag håller gärna sällskap med dig i anden ,när du sitter där och ha din stilla demonstration. Tyvärr förstår jag alltför väl varför regeringen ha den här hårda linjen. Dom är rädda för att förlora nästa val. Att man offrar några Afghanistan födda ungdomar som är flyktingar i Iran ,där dom hotas att tvångsrekryteras till Iransk armen, spelar minder roll. Makten är det yttersta belöningen i politiken, det ger man inte frivilligt upp kosta det vad det kosta vill.

 4. Leopold Holtter skriver:

  All sällskap är välkommet!

 5. Staffan Wadström skriver:

  Ja, de som har asylskäl ska få stanna. Det tycker nog alla. Sedan har vi i vårt land en ordning där detta prövas i olika rättsinstanser och prövas i enlighet med svensk lag och internationella konventioner. Har man då fått avslag har de ju inte asylskäl och inte rätt att stanna.
  Sedan finns det förstås svåra fall där rent humanitära skäl borde användas. Som med den 106-åriga kvinnan. Men ingen kan väl hävda att just de som demonstrerar i Sthlm, tillhör dessa gränsfall. Vi har också drygt 30.000 Eritrianer i Sverige. Många hyllar den diktatoriska regimen i Eritrea, men anser sig ändå ha rätt att stanna i Sverige.
  Hur menar du att vi ska hantera alla asylsökande? Ska vi ha någon reglering alls, och om vi inte ska ha fri asylrätt, vem ska avgöra vilka som ska få stanna resp. avvisas?

 6. Leopold Holtter skriver:

  Vi kan väl börja med att låta alla som anser sig ha asylskäl, få möjlighet att söka. Istället för att betala t ex Turkiet och Libyen att de hindrar människor att komma till Europa och söka asyl.
  Vad många hävdar är att det är för många som söker.
  Samma ideologi, som när staten hävdar att det är för dyrt med assistansersättning och domstolarna levererar de önskade avslagen.

 7. Staffan Wadström skriver:

  Rekommenderar alla som bryr sig om framtidens Sverige att lyssna på samtalet mellan Thomas Gur och Ann Heberlein på http://www.ledarsidorna.se. Vilka är lösningarna? Berör hela migrationspolitik en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: