Hur porrindustrin kapat vår sexualitet

Av en slump råkade jag slå på TV:n i eftermiddags och hamnade i ett program i Kunskapskanalen. Professor Gail Dines föreläste om porrindustrins inhumana människosyn, där det ingår att göra flickor knullbara och pojkar till empatilösa idioter.

Jag har inte skrivit många inlägg i frågan de senaste åren, vilket är illa. För det finns anledning att gå i svaromål mot allsköns bråte i jämställdhetsdebatten. Bl a de omfattande och föraktfulla angreppen på genusvetenskap och forskning.

När jag satt och såg på programmet påmindes jag om en bok jag läste för många år sedan ”Testiklarnas herravälde” av Hjördis Levin. I boken ställer hon frågan ”Vad är det för fel på den sexuella frigörelsen, efters om den medför så mycket som vi kvinnor är missnöjda med?”

Nu till föreläsningen! Ni kanske tycker den är för lång, men det kräver tid att behandla ett komplext ämne.

http://urplay.se/program/202139-ur-samtiden-porren-elefanten-i-rummet-hur-porrindustrin-kapat-var-sexualitet

4 Responses to Hur porrindustrin kapat vår sexualitet

 1. Andreas Holmberg skriver:

  Nej, den var absolut inte för lång, bortsett från att själva sakinnehållet bitvis var svåruthärdligt. Det finns som sagt ett enormt ”utbud” på det här området och allt har förvisso inte samma nivå av sadism och kvinnoförakt (det finns ju grader t.o.m. i helvetet). Men det är tillräckligt illa att det hon pekar på har ökat så starkt och tydligen blivit ”det nya normala” (i kombination med att vanlig populärkultur sexualiserats så in i bomben). Viktigt varningsrop!

 2. Rebellas andra skriver:

  Jag såg på två tredjedelar ungefär, och är kluven. För egentligen håller jag med henne om väldigt mycket. Men sättet det presenteras på är bara för alarmistiskt för min smak.

  Sen tycker jag väl eg. inte att själva porrindustrin ska bära största delen av hundhuvudet. Däremot är vår kultur, vår mainstreamkultur och populärkultur rejält porrifierad, som mycket riktigt beskrevs i det här filmade föredraget. Jag tvivlar på att drivkraften bakom det eg. är porrindustrin.

 3. Markku Hirn skriver:

  Som alla industrier syftar porrindustrin att tillfredsställa ett behov och efterfrågan. Porrindustrins mångfald återspeglar människornas sökande efter sexuell stimulans som underlättar att uppnå sexuell tillfredsställelse.

  Porren livnär fantasier om lättillgänglig sex. Eftersom relationer sex kräver att man måste ta hänsyn till sexpartner och hennes behov , blir sexet ofta jobbigt. Porren spelar på illusionen att det finns ansvarsbefriad sex. där man kan fokusera bara på sin egen lust och att det finns sexobjekt som fokuserar på att tillfredsställa mannen .

  Dagens porrindustri är väl en variant till gammaldags bordeller och gatuprostitution. Vad man än värderingsmässigt tycker om fenomen finns det tydligen något i våran väsen som gör det möjligt att fenomenet lever och blomstrar. Jag tror inte att industrin har skapat behovet, utan att våran civiliserad leverne gör det svårt att uppleva de primitiva sexbehovet som kräver sitt.

 4. attstaviddinsida skriver:

  Mycket viktig fråga att ta upp och bra länkning till programmet. Jag håller inte med Markku som menar pp att industrin inte har skapat behovet. För mycket forskning kring t.ex. beroendekulturer visar på att du själv kan skapa ditt beroende utifrån vad du lär din hjärna att betona olika känslor med. Om du sitter och har självsex samtidigt som du ser på könsdelar, men där även våld förekommer, får du dela en dopaminkick i samband med en adrenalinkick och samtidigt en sexuell njutning. Detta skapar och formar vår hjärna som är elastisk och formbar. Vi ändrar tycke och tänk med tiden eftersom vi är kapabla till att ta och in uttryck, upplevelser och kan reflektera.

  Porren behöver nödvändigtvis inte vara skadlig, men man kan ju ställa sig frågan om det är vår samhällsnorm som sådan som gör att begreppet ”gagging” har uppfunnits och varför fenomenet att lägga sin sats här och var inte längre anses vara förnedrande och dessutom tillhör en stor andel av ”mainatreamporren”.

  Nima Rung har forskat en del kring detta och flera studier av forskare och neurologer finns på sidan http://www.yourbrainonporn.com
  Man kan ta saker med en nypa salt, alla gillar faktiskt olika. Men man bör kanske inte sopa porrens inverkan på barns hjärnor helt och hållet. Tror det är många föräldrar där ute som inte ens vet vad dagens lättillgängliga, helt gratis, porr fsktsikt innehåller. Den här förändrats….

  http://www.attstaviddinsida.wordpress.com
  http://www.porrmissbrukaren.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: