Jesus Hjärtas kapell i Sörforsa mitt andliga hem

I helgen besökte jag mina faddrar Elisabeth och Per-Olof i Sörforsa. Det blev en mycket givande helg. Många samtal om Katolska Kyrkan, om tro men också lite spekulationer. Jag ställde mig frågan, varför det finns så många som hävdar att efter bebådelsen, Josefs dröm, att det kommande barnet var avlad av den helige Ande, allt återgick till det vardagliga. Det måste ju ha varit en fullständig omvälvande händelse! Drabbade av Gud! Maria utbrister i en lovsång, som visar att hon förstod vad som skett. Är det verkligen, i det läget, så svårt att förstå, att hela livet får en helt ny vändning för Josef och Maria? De har svarat ja till ett oerhört stort uppdrag, som ständigt måste varit i deras tankar.  Ändå verkar många anse, att Josef och Maria, på något sätt återgick till ett vardagsliv, där allt det stora, tillfälligtvis skulle vara gömt, någonstans i minnenas stängda kammare. Jag förstår inte behovet av den förminskningen av Maria. Tankarna kom efter att vi tittat på en undervisning, av biskop Baron om Maria roll i Katolska kyrkan. Återigen fick jag det bekräftat, trots mina något grunda kunskaper, att Kyrkans lära om Maria är helt korrekt, som också bekräftas av Tradition och Skrift.

På lördag var det undervisning med efterföljande mässa och kyrkkaffe. Fader Damian fokuserade undervisningen på Kyrkans läroämbete. Bl a ägnade fader Damian stor del av tiden till att beskriva biskoparnas och prästernas roll att vara församlingens tjänare. I sin predikan under mässan fördjupade han synen, när han beskrev relationen mellan präst och församling som ett äktenskap, i vilken de regler och förväntningar på äktenskapet, som Paulus beskriver, är helt och fullt giltiga. Under det mycket långa kyrkkaffet flöt samtalet vitt och brett, som de så ofta gör mellan vänner, som är trygga i sin relation.

Helgen avslutades hos Susanne och Staffan, där vi traditionsenligt såg en film. Den här gången om två kloster i Norge. När jag 2015 ansökte om att bli upptagen i Katolska Kyrkans gemenskap, var söndagsträffarna hos Susanne och Staffan oerhört viktiga för min kunskapsutveckling, men kanske än viktigare för att bli en del av en levande kyrklig social gemenskap. Bäst vi satt där i söndags och samtalade, slogs jag av tanken, att ingenting sker av en slump. När jag sökte mig till Kyrkan, då hade Gud placerat fader Damian i min väg, som den vägvisare, som just jag hade behov av. Och inte bara det. Jag möttes av mina blivande faddrar, som varsamt försåg mig med litteratur och annan vägledning, som skulle underlätta vägen fram till upptagningen. Elisabeth och Per-Olof, såg inte själva ceremonin, när jag blev upptagen, som någon slutpunkt. De har fortsatt att visa, att de känner stort ansvar för min utveckling. Ett stöd jag har stort behov av. Som sagt, jag möttes också av en social gemenskap i församlingen, där träffarna hos Susanne och Staffan var och är guld värda. Som blivande konvertit, finns alltid en oro, att man valt fel. I den situationen kan svårigheter att nå människor bli förödande. När jag för första gången, klev in i Jesu Hjärtas kapell, möttes jag av en varm och välkomnande gemenskap. Från alla delar av världen! Den sociala inskolningen var över på ett par timmar!

Jag delar fullt ut Kyrkans ordning, att jag organisatoriskt skall tillhöra den församling som finns på orten där jag bor. Det är i Västerås, mitt regelbundna deltagande i mässor bör ske. Det är också här jag bör delta i sociala aktiviteter. Med det sagt, kan jag bara konstatera att församlingen kring Jesu Hjärtas kapell är min andliga församling och mitt andliga hem!

Till Sörforsa och Jesu hjärtas kapell kommer jag att återvända, så många gånger, som ekonomi och fysisk ork klarar av!

 

 

Annons

8 Responses to Jesus Hjärtas kapell i Sörforsa mitt andliga hem

 1. villacalifornia skriver:

  Jag vet att Maria har en större betydelse i katolska kyrkan än hos mig i Svenska kyrkan.
  Maria har ju liksom många av oss andra fått ett uppdrag av Gud, och i hennes fall är att bära och föda fram Guds son.
  Men ibland känner jag att lyfter vi henne för mycket, så förminskar vi alla andra som arbetar på uppdrag av Gud. Vi lever nu år 2017, och vi ser att det finns många problem i världen, inte minst desinformation. Hur lyfter vi alla de andra som arbetar på Guds uppdrag?

  Jag kände mig oerhört previligierad att bli omnämnd i helgens predikan och de gav mig kraften att arbeta vidare på de jag tror på. Jag är tacksam för de uppdrag jag har fått, även om mitt uppdrag inte kan jämföras med Marias, så är ändå det jag gör inte obetydligt-

 2. Leopold Holtter skriver:

  Visst kan det vara så som du befarar att Katolska kyrkans tro och lära om Maria, möjligen kan skymma betydelsen av människors uppdrag från Gud. Men ändå, då bör nog det exemplifieras. Det räcker inte med att befara, utan farhågan bör nog bekräftas av lite mer handfasta bevis.
  Jag förstår inte, helt ärligt, inte rädslan att Maria på något sätt förminskar människors insatser för Guds rikes utbredning. Jag ser inte heller att alla de kyrkor som inte delar Katolska kyrkans och Ortodoxa kyrkors syn på Maria, på något sätt inte ser och uppmuntrar människors att leta Guds kallelse och försöka fylla kallelsen med innehåll.

 3. Andreas Holmberg skriver:

  Gott med ett andligt hem! Jag tror inte heller att en sund lära om Maria förminskar vare sej Jesus eller några lekmän. Fast jag tror att vi är överens om att Maria i princip kan hållas för högt (vilket är svårare med Jesus). För lågt oxå, förvisso. Om och när så skett behöver vi dock inte diskutera här – jag håller ju med dej Leo om att bebådelsen var omvälvande och att livet sedan aldrig blev sej riktigt likt.

  Men det är väl bara sund och god förkunnelse att hävda att liksom lärjungarna på förklaringsberget fick gå ner i dalen igen, så fick Maria och Josef efter de omvälvande upplevelserna i samband med bebådelsen och födelsen åter tackla ”vardagslivet”, timmermanslivet och t.o.m. flyktinglivet, utan extraordinär glans eller assistans från ovan. Men inte var allt som förut för det. ”Maria gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta” stod det ju i min konfirmandbibel. Och Jesus var dem ju nära på ett ovanligt konkret vis, även om han inte var lätt att förstå sej på. Tror i alla fall inte att Maria ”förminskas” bara för att saken framställs så torrt och enkelt som bibeln gör det.

  Allt gott, Leo! Hoppas vi ses igen i Hälsingland eller Västmanland!.(Annars gäller vad en gammal farbror i Lule brukade säga: ”Guds barn har aldrig sett varandra för sista gången”).

 4. Leopold Holtter skriver:

  Jag misslyckas tydligen att göra mina funderingar begripliga. Jag försöker tänka mig hur Josef och Maria fortsatte sina liv med bebådelsen som bakgrund. Att de hade ett yttre vardagsliv är väl i sig helt klart, men hur fortsätter livet med vetskapen om att de har ansvar för något som är avlad av helig Ande, av Gud själv? Talade de med varandra om det som hänt. Herdarna, de tre vise männen? Elisabets hälsning: ”Hur kan det hända mig att min herres mor kommer till mig?” Efter det kommer Marias lovsång. Allt som sker sker inte i hemlighet, förutom själva bebådelsen. Där finns inga vittnen vad jag förstår, men herdarnas besök, vise männen, Elisabets hälsning och lovsången där finns vittnen som hör och måste ha reagerat. Min fundering är, hur fortsätter livet efter att ha drabbats av Gud så konkret?
  Kyrkan lär att Maria var den första lärjungen med stor ödmjukhet. Maria fanns vid Jesu sida och övergav honom inte. Maria visade ingen ilska eller agg mot lärjungarna som övergav. Hon deltog i den gemensamma bönen och väntade på hjälparen.
  Kyrkan anser också att Maria är Kyrkans mor. Det sker när Jesu säger till Johannes se din mor och till Maria se din son.

  Jag upplevde något omvälvande, utan några jämförelser i övrigt med Josef och Maria, när jag blev kristen 1 advent 1991. Det fysiska livet fortsatte som vanligt, men själva upplevelsen tänker jag på varje dag! Och jag berättar om det lite då och då.

  Jag tror inte att lyckats bli mer tydlig nu än tidigare.

 5. Jonas Nilsson skriver:

  Men är det så självklart – att de fattat storheten på en gång? De var ju inte de första i Bibeln som fick barn på ett övernaturligt sätt, släktingen Elisabet fick på sin ålders höst alldeles inpå.
  Även om det verkar oerhört för oss – var det så oerhört i sig? Evangelierna anger ju inte uttryckligen Maria som en jungfru, intrycket är ju mer än dubbla. Åtminstone Markus – med Petrus som varit i Rom – lämnar det helt! Du får återkommande skriva ”Kyrkan lär”.
  Vilken poäng skull evangelierna ha av att göra det oklart? Vad har katolska kyrkan för poäng med att behöva hävda det?
  Överhuvudtaget verkar ju evangelierna undvika att förorsaka uppståndelse. Frågan som evangelierna tycks trycka på är snarare hur det aktuelle åhöraren/läsaren förhåller sig. Låter vi den Helige Ande beröra oss?!
  Jag tycker det var fint att du också lyfter fram det omvälvande när du själv blev uppfylld!

 6. Leopold Holtter skriver:

  Tack för att du tagit dig tid att dela med dig av dina synpunkter. Det är jag mycket tacksam över.
  Så här i denna sena timme, är hjärnan och kroppen för trött att utveckla något utförligare svar, men nog anser jag att Bibeln är mycket tydlig och klar vad gäller Marias jungfrustatus. S.t Lukas redovisar frågan som Maria ställer till ängeln: ”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft en man.”
  Kan det bli mer uttrycklig?

 7. Jonas Nilsson skriver:

  Tack själv.
  Jo jag tror att det är solklart av flera anledningar men det var väl inte Maria jungfrustatus som var frågan? Frågan var väl om vi tillräckligt uppmärksammat det kyrkan lär?
  Nyckeln till hemligheten är väl bekräftelsen av evangeliet i uppståndelsens och Jesu himmelsfärds evangelium?!

 8. Rebellas andra skriver:

  Relationen mellan präst och församling som ett äktenskap. Med det undantaget att biskopen då och då flyttar på sina präster. I det fallet är det helt okej med seriemonogami. (nåja, ingen liknelse kan dras för långt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: