Bönesuck. Det får inte vara en tidningsanka!

Läser i DN den förhoppningsfulla nyheten, att Barack Obama lär vara beredd att inleda en dialog med Hamas. Inte så att Obama på stört tänker träffa Hamasledare öga mot öga. Kontakterna skall, inledningsvis, ske på något lägre diplomatisk nivå. DN har hämtat sina uppgifter i den brittiska tidningen Guardian. Jag hoppas, och säkert många med mig, att Guardian inte tolkat sina källor fel.

Nyheten blir inte sämre av att Guardian tydligen hävdar att uppfattningen om att en isolation av Hamas är kontraproduktiv vinner allt mer mark i Washington.”

Om den inställningen verkligen skulle vara den nya administrationens inställning, då innebär det en svidande kritik av cowboymentaliteten hos Bush. Samtidigt vore det också en rejäl örfil till EU (inklusive Sverige) för hur de hanterade valresultatet efter parlamentsvalet i de palestinska områdena.

Istället för dialog försökte USA och EU isolera Hamas. Vi ser resultatet av den förda politiken. Oavsett vad israeliska politiker hävdar, att de inte önskar straffa palestinier. Jag har inte kompetensen att rannsaka hjärta och njurar hos enskilda israeliska ledare. Det kan bara Gud. Det är fullt möjligt att det är en ärlig övertygelse hos artikelförfattaren, Shai Hermesh, att Israel inte straffar palestinier. Jag kan tycka, att det är en något märklig inställning, med tanke på de senaste händelserna i Gaza.

Det är fullständigt omöjligt, som jag ser det, att tänka sig att kunna isolera Hamas, utan att ”straffa” befolkningen i Gaza. Händelseutvecklingen efter valet 2006 har övertydligt visat hur vad USA:s och EU:s isoleringsstrategi ledde till.

Låt oss hoppas på och be, att Guardian inte är missinformerade om att Obama och hans administration önskar en ny strategi i sina kontakter med Palestina och Hamas.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 Responses to Bönesuck. Det får inte vara en tidningsanka!

 1. Petter Eremiten skriver:

  Frågan är väl om Hamas vill ha någon dialog. Kontakterna kanske måste gå via Syrien eller Iran?

  MVH

  Petter Eremiten

 2. LeoH skriver:

  Efter valet visade Hamas mycket tydligt, att de ville ha dialog både med omvärlden och valets förlorare. Vi får inte glömma att det var omvärlden (USA och EU) som inte önskade dialog, utan önskade isolera Hamas. Om jag nu i hastigheten minns rätt, var det bara Ryssland som erkände valresultatet och träffade Hamasledare.

  Det USA och EU gjorde var att de underkände ett, efter konstens alla regler, demokratiskt val och konspirerade med valets förlorare. Samtidigt som de har mage att hävda, att Hamas inte önskat eller önskar dialog.

 3. […] HD Kb VG Intressant Bloggar om israel, politik, gaza, palestina, hamas Bloggat: Jinge Svensson Tankar i natten Roya Motbilder Adrian Kaba Loke Mullvaden Kildén & Åsman claeskrantz Annarkia Biology & […]

 4. Petter Eremiten skriver:

  Hamas mål är ju att utplåna Israel.
  http://www.cfr.org/publication/8968/

  MVH

  Petter Eremiten

 5. LeoH skriver:

  Petter: Går du tillbaka tillräckligt långt i tiden, hittar du inte en enda palestinsk organisation, som inte hade samma målsättning. Många av dem har med tiden accepterat Israels existens.

  Hur och varför skedde det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: