Vänsterns analysmodeller är på det hela taget bättre.

Jag blir alltmer förvånad över hur etnicitet och kultur blivit förklaringsmodeller för förståelsen av skilda samhälleliga problem. För oavsett hur ofta Folkpartiet hävdar motsatsen, så är det inte invandrarnas kulturella bakgrund som skapar problem, som t ex kriminalitet.

En kursdeltagare på Tärna folkhögskola uttryckte sig mycket bra när han, något ilsket, påpekade i en diskussion med sina kurskamrater: ”Tror ni verkligen att jag som kommer från Eritrea skulle anse, att mord, våld, våldtäkter, stöld och bedrägeri av någon outgrundligt kulturellt skäl skulle vara tillåtet? Det finns ingen nationell minoritetsgrupp i Sverige, som inte anser att mord, våld, våldtäkter, stöld och bedrägeri är brott. I alla de länder vi kommer från, finns det lagar och polis som ska förhindra och straffa det fåtal, som bryter mot lagen.” Ibland var det skönt att vara lärare. Jag behövde inte tillägga eller dra ifrån något.

”Jaja, prata på du, men du kan inte förneka vad Brå skriver i sin rapport att invandrare innebär en ”överrisk” för kriminalitet.” Det är sant. Finns ingen anledning att förneka det, men den ”sanningen” förklarar ingenting och ger ingen vägledning för att hitta lösningar. (Nu har jag lite fel. Det finns en lösning som Sverigedemokraterna omhuldar. Kasta ut dom!) Däremot hittade jag två meningar i Brå:s rapport som tilltalar mig och som också gör det möjligt att identifiera orsakerna till problemen. Så här skriver Brå på sid 14:

”Invandrade personer, särskilt från utomeuropeiska länder, var överrepresenterade i storstädernas låginkomstområden redan innan 1990-talet, men detta mönster förstärktes ytterligare under 1990-talets första hälft (Socialstyrelsen, 2001, sid. 215). En naturlig fråga blir då om dessa förändringar fått konsekvenser för brottsligheten bland invandrare?”

Om vi identifierar ett problem som invandrarproblem, istället för ett socialt problem, då blir lösningarna rätt naturligt trubbiga. Invandrare är inte någon enhetlig kategori. Vi har invandrare i Sverige som är etablerade på arbetsmarknaden, bor inte i något segregerat bostadsområde, barnen går inte i några slitna förortsskolor. Är sannolikheten stor att dessa invandrare begår brott i större utsträckning än svenskar? Varför ska de bli indragna av myndigheter i olika, mer eller mindre välvilliga, åtgärdspaket för invandrare? 

Det är ju också sant att invandrare, allra helst utomeuropeiska, har en ”överrisk” att hamna i sociala situationer och i social segregation, vilket skapar förutsättningar för en ”överrisk” till brottslighet. Den enda rimliga uppmaningen till den nuvarande regeringen och framtida. Lös de sociala problemen och merparten av ”invandrarproblemet” försvinner!

Jag brukar förhålla mig mycket kritiskt till vad Barbro Hedvall på DN skriver, men idag är hon helt suverän i sin sågning av regeringens syn på minoriteters hälsoproblem. Regeringens utgångspunkt är återigen etnisk och kulturell. Men varför skriva själv, när Hedvall uttryckt det så bra?

”Däremot hänger hälsan samman med ens kost, uppväxtförhållanden och framför allt med de socioekonomiska villkor under vilka man lever. Eller enklare uttryckt: fattigdom och osäkerhet gör en sjuk, rikedom och trygghet ger god hälsa. Dessutom tenderar rika människor att bo tillsammans liksom fattiga att vara hänvisade till mindre gynnsamma platser. Därför finns det goda skäl för myndigheter att ha koll på vilken sorts människor som bor var och avpassa vårdresurserna därefter (detta sista som en upplysning till Filippa Reinfeldt, Vårdval Stockholms kartritare).”

Återigen, problemet är inte invandrarproblem, utan som Hedvall skriver, sociala.

Ju mer jag tänker på det, desto säkrare är jag att vänsterns och socialliberalismens analysmodeller
fortfarande håller. Att de också ger bättre förutsättningar till att hitta lösningar, än allmänt tyckande som vare sig ökar våra kunskaper än mindre vår förståelse för skeendet.
När ska det bli ett slut på regeringens flummande? 

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

 

 

10 Responses to Vänsterns analysmodeller är på det hela taget bättre.

 1. Borg skriver:

  Hej!

  Riktigt intressant och tänkvärt inlägg. Ger mig något att komma med bland mina invandrarkritiska vänner. Tack, och fortsätt skriv informativa inlägg! 🙂

  Guds välsignelse,
  Borg

 2. Benke Bildoktor skriver:

  Eritrea är ett av de länder där det finns en utbredd acceptans och tillämpning av kvinnlig omskärelse. Jag tror inte att alla från Eritrea har samma rättsuppfattning som den svenska lagen.

 3. LeoH skriver:

  Det är sant, att människor från olika delar av världen kan ha skilda rättsuppfattningar. I USA finns det en mycket bred acceptans för dödsstraff och tortyr. I Strorbrittanien finns en bred acceptans för barnaga. Så på den punkten är vi inte oeniga. Det kursdeltagaren ville ha sagt var, att det inte finns någon kultur som rakt av accepterar t ex stöld.

 4. Watchlar skriver:

  Tittar vi på vad det står i BRÅ:s rapport ger den inte stöd för vänsterns omhuldade ”socioeknomiska” förklaringar:
  ”Undersökningen visar både hur stor andel av brotten som begås av invandrare respektive svenskar och hur stor andel i respektive grupp som registrerats för brott under femårsperioden. Den visar att faktorer som kön, ålder, socioekonomisk status och bostadsort inte är förklaringen till skillnader i brottslighet. Den överrepresentation för invandrare i brottsligheten, som rapporten pekar på, är ungfär lika stor för alla socialgrupper.”
  http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=12&action=pod_show&id=403

  Till viss del spelar kulturella skillnader in, t.ex. mord i ”hederns” namn bedöms i flera länder lindrigare än andra mord och är socialt accpeterade. En annan trolig delförklaring är ju att Sverige i det närmaste är ett paradis för kriminella personer och det därför för just dessa ytterst attraktivt att ta sig hit. En ineffektiv polis, låga straff och en fängelsevistelser som många gånger är ett överflöd av lyx i jämfört med förhållandenna för merparten av hemlandets medborgare. Dessutom finns det här stor ”förståelse” för deras brottslighet och de anses inte ha någon personlig skuld till de brott de begår, de är ju tvärtom de VERKLIGA offren pga. ”socioeknomiska” omständigheter, ”diskriminering”, ”strukturell rasism” osv.

 5. Benke Bildoktor skriver:

  Åkej. De accepterar inte stöld. Bara könnstympning. Vad bra.

 6. LeoH skriver:

  Benke, om du hävdar att illegal könsstympning skulle på något avgörande sätt påverkat siffrorna för ”överrisken” för brott bland invandrare, då har du nog läst Brå:s rapport fruktansvärt illa, om du överhuvudtaget läst den.

 7. Benke Bildoktor skriver:

  Jag pratar inte om överrisken utan om att det inte är så självklart att medborgare i alla länder har samma värdegrund. När en eritrean i Sverige säger att ”alla” är emot våld så är det väl befogat att fråga varför hundratusentals eritreanska flickor får sina könsorgan sönderskurna om det inte just är en del av den eritreanska kulturen? I alla de länder vi kommer från, finns det lagar och polis som ska förhindra och straffa det fåtal, som bryter mot lagen.”

  Det iranska folket har demokratiskt valt en regering som inför dödstraff på dem som inte vill vara muslimer längre. Kunde motsvarande verkligen lika gärna hänt i Sverige?

 8. LeoH skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:

  Jag har i dag läst ett antal delningar på FB,där det påstås att Invandrare skulle vara mer benägna till brott än den inhemska befolkningen. Uppgiften får instämmande hummanden om mångkulturalism. Jo, jo minsann det vet vi ju. Invandrare är mer kriminella.
  Varje gång jag möter argumenten tänker jag: Är kriminalitet något etniskt eller blir människor kriminella när de blir invandrare?
  Alla som sett amerikanska kriminalfilmer vet att den organiserade kriminalitet kontrollerades av italienska klaner och att irländare i mycket hög utsträckning blev korrupta poliser. Var de såna redan när de kom eller blev de det när klev av båten i New York?
  Reta inte upp er på den kaxiga rubriken, utan se till det jag vill säga. Det är de sociala situationer som människor lever under skapar eller förhindrar brott. Sen får väl en del humma lite menande att de minsann vet att det är annorlunda!

 9. Alma-Lena skriver:

  Leo, du har naturligtvis helt rätt. Ett annat belägg för din tes är att finnar och svenskar är precis lika obenägna att begå brott i USA för det finns ingen fördom om att finnar är alkisar over there som här hemma. Det beror på att finnar och svenskar hamnar i samma socioekonomiska grupp av folk från Norden när de emigrerar till USA. Här i Sverige föraktas dock finnar och hamnar i socioekonomiska grupper där brottslighet och alkoholism är vanligare än i gruppen svenskar.

 10. LeoH skriver:

  Alma-Lena, du förklarar det bra, men tyvärr hamnade din kommentar under det ursprungliga inlägget. Jag svarar där på några kommentarer och där finns också det finska exemplet med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: