I kväll somnar jag arg och frustrerad, med åtföljande mardrömmar om att vara vilse!

Av erfarenhet vet jag, att jag borde ransonera mitt surfande på social medier. Annars är risken stor, att mitt höga blodtryck kan få oönskade konsekvenser. Ibland är det ändå som förgjort. I dag har jag inte besökt FB mer än några gånger och ändå sitter jag här, med all säkerhet med oroande röda kinder.

Orsaken till frustrationen är, att de få gången jag gått in på FB i dag, har jag mötts av uppmaningar att dela ett inlägg om att vid Centralstationen får minsann flyktingar mat och annan hjälp, men att svenska hemlösa avvisas och har ingenstans att gå för att få hjälp. Efter många års erfarenheter vet jag att det här fenomenet uppstår i varje situation, där människor ställer upp och försöker hjälpa efter bästa förmåga. Då dyker det alltid upp andra människor som hävdar, att antingen gör människorna för lite eller lägger sina krafter på fel saker. Behoven är alltid större på något annat håll.

Det som gör mig frustrerad just i dag är att krafter, inte av god vilja utan av ond vilja, osynliggör alla de insatser som organisationer och volontärer gör för hemlösa i Stockholm. Jag inser nu att det är just det här illvilliga osynliggörandet som som gör mig så enormt förbannad. Att stå bredvid och spotta på människor, som gör något och uppmana dem att göra något annat, borde göra fler än mig ilsken. Om det nu är så, att det görs för lite för de hemlösa, vilket är sant och visst, är det en vettig handling, att skälla och håna dem som gör något för flyktingarna på Centralen i Stockholm? Vore det inte en vettigare handlingslinje, att ta kontakt med de 11 platser i Stockholm, med inriktning att stöda hemlösa? Om ingen av verksamheternas profil passar, är det bara starta en alternativ verksamhet. Jag tror inte de befintliga verksamheterna skulle bli sura för att fler vill engagera sig.

Min ilska baseras också på att jag är helt övertygad om, av mångårig erfarenhet, att de flesta som sprider ilska mot människor, som försöker se de gigantiska problem och hitta lösningar, inte själva är beredda att göra något. Ingen skulle bli gladare än jag om det visade sig att jag har fel. Det finns nu möjligheter för alla som ömmar för hemlösa här i Hudiksvall att ta kontakt med Hudiksvalls natthärbärge (HNH), som återigen har getts möjlighet att återuppta verksamheten. HNH har stort behov av volontärer, så, istället för att sprida osakliga uppgifter på FB, är det bara, att palta sig till HNH och anmäla er för tjänstgöring!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 

6 Responses to I kväll somnar jag arg och frustrerad, med åtföljande mardrömmar om att vara vilse!

 1. Gunnel skriver:

  Bra skrivet, Leo!

 2. Thorsten Schütte skriver:

  Metro gjorde en bra insats för att punktera denna myt:
  http://www.metro.se/nyheter/nej-soppkoken-vagrar-inte-hjalpa-hemlosa/EVHojl!QlyIqZtIroUU6/
  Och för övrigt är jag mycket nöjd med mitt val att inta vara med i (a)sociala medier överhuvudtaget.

 3. Alma-Lena skriver:

  Så sant! Vad less jag blir på alla dessa som kallar sådana som dig för ”godhetsapostlar” och själva bara orkar knappa på ett tangentbord som absolut enda samhällsinsats.

 4. LeoH skriver:

  Alma-Lena, min fysiska och mentala ork gör att jag nog själv tillhör knapptryckarna numer, men än orkar jag försvara dem som ger järnet!

 5. LeoH skriver:

  Thorsten, det har känts frestande många gånger att radera mitt FB-konto. Men av någon anledning känns det lite nyttigt att dagligen utsätta sig för mental stress. Eller så är det så enkelt att numer är FB det enda som påminner en gammal gubbe om lördagarna på torgen i Sundsvall och Västerås. Då fick jag höra mycket dumt! 😉

 6. LeoH skriver:

  Tack, Gunnel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: